Сланата в Бразилия - смятате ли да се запасите с кафе?

Място за интересни новости, факти и събития от света на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Rotor
Тъмно изпечен

Мнение

Лошото време в Бразилия ще покачи рязко цената на кафето
Смятате ли да сложите повече от обичайното количество кафе във фризера?
Bereta
Средно изпечен
Град: Blagoevgrad
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Kinu M 47, Eureka Oro SD, Lelit Victoria

Мнение

Ами то не беше “Суецки канал”, недостиг на “чипове и полупроводници”, висока цена на металите, петрола и т.н. В момента сме свидетели на световен картел във всяка сфера на икономиката, финансите и каквото се сетите. Важното е да ни накарат бързо да си похарчим парите, образувайки ни доволно голям стрес. Само още за хляба не са ни наплашили. Та кафето и то. Аз поне не мисля да се запасявам.
Ride on
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен

Мнение

Bereta написа: 14 Авг 2021 19:31 Ами то не беше “Суецки канал”, недостиг на “чипове и полупроводници”, висока цена на металите, петрола и т.н. В момента сме свидетели на световен картел във всяка сфера на икономиката, финансите и каквото се сетите. Важното е да ни накарат бързо да си похарчим парите, образувайки ни доволно голям стрес. Само още за хляба не са ни наплашили. Та кафето и то. Аз поне не мисля да се запасявам.
Извинявай! Не знаех, че се плашиш от подобни неща, не исках да те стресирам. Цените на чиповете и металите се вдигнаха значително (това го изпитах на гърба си), но не виждам как това е свързано с кафето (надявам се няма да извъртим темата към прекалено конспиративни теории - Дъбов дърпа конците на световния добива на стомана и разработва тайна ваксина против COVID 19 :) ).
За кафето съм по-скоро на твоето мнение - няма смисъл за някой друг лев разлика (и то евентуално), да се правят изпълнения. Не че няма да се изпие.
Последно промяна от Rotor на 15 Авг 2021 00:00, променено общо 1 път.
georgebg
Светло изпечен
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Super Digital
G-IOTA DF64
1Zpresso K-Plus
Hario Drip Pot Wood Neck

Мнение

Имам една ракла 400л работеща цяла година на -30°C, ако тази година не успея да я напълня с риба, вече знам - с кафе ще е :)

Извън майтапа, наистина считам за уместно известно запасяване, но все пак бих проучил и други източници ...
Bereta
Средно изпечен
Град: Blagoevgrad
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Kinu M 47, Eureka Oro SD, Lelit Victoria

Мнение

[/quote] Извинявай! Не знаех, че се плашиш от подобни неща, не исках да те стресирам. Цените на чиповете и металите се вдигнаха значително (това го изпитах на гърба си), но не виждам как това е свързано с кафето (надявам се няма да извъртим темата към прекалено конспиративни теории - Дъбов дърпа конците на световния добива на стомана и разработва тайна ваксина против COVID 19 :) ).
За кафето съм по-скоро на твоето мнение - няма смисъл за някой друг лев разлика (и то евентуално), да се правят изпълнения. Не че няма да се изпие.
[/quote]
Нито съм наплашен, още по-малко пък стресиран. Това е моя поглед на нещата в момента. И аз също “го изпитах на гърба си”. За това и го написах. Колкото до “световната конспирация”, не знам, сигурно я има, но няма как да се докаже. То в това е и чара и ;). А кафето, поне в пекарните от които пазарувам, поскъпна още преди няколко месеца.
Ride on
Аватар
Митето
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Profitec pro 300, Eureka Atom 75, AeroPress, Comandante C40 mk3, Wilfa Uniform+SSP Brew, V60

Мнение

Аз си мисля, че е редно сланата в Бразилия да се отрази само на комодити пазара. До колкото ми е известно спешълти пазара (към който ние се асоциираме) е 2 % от целия и не трябва да се влияе от регионални явления. Друг е въпросът, че всеки може да яхне вълната на повишаващите се цени...
toro
Кафе трафикант
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Mazzer Major

Мнение

Абе как още не са казали, че заради Ковид ще се вдигне цената, това е масово оправдание на всички за всичко.
Освен всичко, има закъснение за всичко примерно пратка с плочки пак Ковид е виновен..
Wlado
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Понеже от известно време си купувам зелено кафе и следя някви цени на дребно, забелязах как да единия търговец - холандски сайт за кафе на килограм зелено, вдигна всички цени с по-евро на кг горе долу....
toro
Кафе трафикант
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Mazzer Major

Мнение

Нали дойде инфлацията, ама гледам, че в Европа масово цените на читавите пекарни не са мръднали много, май само Гардели е увеличил.

Последно в Англия преди седмица в 2 различни пекарни-над средно ниво, продаваха кафетата между 9 и 13 паунда или 21 и 30лв за 250гр, а всички знаем колко са заплатите, наеми и т.н. там.
У нас общо взето цените са подобни на по-читавите пекарни, което е абсурдно, но факт.
Dimi
Тъмно изпечен

Мнение

След като цената за килограм на зелено качествено кафе на "борсата" е например 50 евро и както чуждестранният, така и българският пекар, т.е търговец трябва да е плащат, незнам дали има изобщо някакви опции, да се нагласи спрямо стандарта на живот. Или?
Абсурдно не знам, но със сигурност, е много тъжно!

Обратно към “Новини и събития от света на кафето”