Сланата в Бразилия - смятате ли да се запасите с кафе?

Място за интересни новости, факти и събития от света на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

toro
Кафе трафикант
Мнения: 1291
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Mazzer Major

Мнение

Ползвах жокер от @Митето
Аватар
TheAnswer
Светло изпечен
Мнения: 56
Регистриран на: 13 Юли 2021 14:02
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
1ZPRESSO Jx Pro

Мнение

Относно ценообразуването, ето и моите 5 ст'инки по темата:

Приемаме че суровината (суровото кафе, което се внася от по-южните държави) влиза на една и съща цена в България и Англия (примерно $15 на килограм). Това с х5 надценката е вярно, но това сътношение се базира на разходите по докарването му до краен продукт за потребителя - наем на помещение, цена на ток, оборудване, заплати на персонала и т.н. По някои от тези точки може да се каже че няма разлика между БГ и UK - примерно цената на оборудването. По други, обаче, разликата е значителна - заплатата на персонала в Англия е поне х2 на това, което е тук, да не кажа даже х3-х4 и нагоре. Относно наемите - също считам, че една пекарна в Кубратово/Казичане плаща по-малко наем (или цената на имота е по-ниска, концепцията е същата), отколкото където и да е около Лондон.
Ако цените тук и в Англия са сходни, това за мен значи че на брой "specialty" пекарни тук има повече потребители, отколкото там. Следователно има достатъчно търсене, за да се вдигне цената и пак да има достатъчно потребители, които да купуват продукта на по-високата цена.

За Дъбов конкретно съм почти сигурен, че немалко заведения "ползват" неговите услуги, което му дава страшен комфорт при ценообразуването. И ако той може да си позволи да заложи едни високи цени, това отваря дупка на другите пекарни да сложат цените си малко под неговите и пак да намират безпроблемно потребители на тези цени.

Просто разсъждавам на глас, съжалявам ако съм много off topic, а ако съм написал някоя глупост - ще се радвам някой да ме поправи.

Иначе по темата - за тези от вас, които пекат вкъщи, може би нещата стоят по друг начин, но за мен лично да си замразя печени зърна за няколко месеца напред, предвид че пием грубо по 1-2кг кафе на месец, просто не си струва.

Обратно към “Новини и събития от света на кафето”