Ръчни кафе машини Flair

Ревюта от потребители на форума относно определени модели кафемашини и кафемелачки, както и различни видове оборудване свързано с кафето

Модератори: glatzial , Svetlin , Gaggia 

disign
Светло изпечен
Мнения: 106
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Здравейте във форума си нямаме още тема за кафе машините на Flair, а аз отскоро съм щастлив собственик на Flair Signature и смятам да споделя моите впечатления.
Flair започнаха с един модел, но вече предлагат пълна гама ръчни еспресо машини, те доста си приличат и ще им направя едно списък, като всяка следваща надгражда по нещо:
 • Flair Neo е най-ниският модел и е със цедка под налягане, почва от много агресивни цени
 • Flair Classic е моделът с който пробиха, просто леко е обновен, идва без манометър и стабилен тампер
 • Flair Signature е класик със манометър и стоманен тампер всичките дотук побират 12 - 18 грама кафе и могат да извадят докъм 40 мл напитка
 • Flair Pro 2 идва с по-голяма прецизна цедка 16 - 24 грама, и главата е изцяло метална. Способен е да вади двойно кафе. С известни уговорки всяка от предните машини може да се обнови до Pro 2, като се купи комплект глава и бутало.
 • Flаir 58, тежката артилерия идва със стандартна ръкохватка и предварително затопляне на главата с три степени. Буталото вече е метално.
Flair са американска фирма и в Европа продават през дистрибутори, който надлежно са упоменати на сайта им. От списъка аз се спрях на французите от MaxiCoffe, но ви съветвам да си проверите къде е най-добрата цена в момента. Французите се справиха отлично, поръчката дойде в срок и бяха добавили подарък чаши и кафе, приятен жест.
Изображение
Моят избор е белият Flair Signature, крайно непрактично като цвят, но пък доста красиво.
Изображение
Машината идва в комплект с удобна чанта за съхранение и разнасяне. Компактна е, но когато е пълна тежи доста, опитах да натъпча в нея и кафемелачката, но не е добра идея.
Изображение
На пръв поглед изглежда да има много части, но е доста просто. Отляво на дясно:
 • фунията за сипване на кафето в цедката (много удобен аксесоар, купих си и за голямата машина)
 • стоманен тампер, който реално е много мъничък, тампирането с него иска свикване
 • външната част на цедката е пластмасова, но отвътре е метална, има допълнителна пластмаса която играе ролята на чучур, но аз предпочитам да я ползвам бездънна
 • главата която е стоманена и има силиконов пръстен, вътре в нея има още един силиконов пръстен, който уплътнява към цедката
 • екранът стои разбира се между цедката и главата (а не където съм го сложил) и не позволява като се налива вода, кафето да влиза в главата и да цапа всичко
 • буталото е от две части - стоманена с два силиконови пръстена и пластмасова на която е монтиран манометъра
 • пластмасовия цилиндър долу служи след като направиш кафето да можеш да избуташ лесно стоманеното бутало назад през главата, или пък да си премериш кафето
Основата е боядисан алуминий интересната част е пластмасовият пръстен, всички основи които го имат са съвместими със всички съвременни глави. Т.е. може главата от Pro 2 да става на тях
Пластмасовата ваничка може да се замени за метална, срещу доплащане, включена е при Pro 2
Изображение
Ръчната кафемелачка смятам е идеалното допълнение към този комплект
Приготвянето на кафе доста плътно се доближава до нормално приготвяне на еспресо с една малка разлика подгряването на вода.
Изображение
Освен водата е добре да се подгрее и самата глава, опитвах по няколко начина, но това е най-простият, който мисля и работи най-добре. С малко сръчност силиконовият пръстен изолира напълно достатъчно за да не е нужна допълнителна ръкохватка. На снимката не се вижда, но подгрявам директно с закачена стоманена част на буталото. Pro 2 идва със силиконова капачка, която затваря главата и я прави като чаша, но за мен този вариант на подгряване е по-лесен.
Слагам водата заедно с главата да загреят, отмервам и смилам кафето, докато завърша с подготовката на шайбата, водата загрява, ако правя по няколко кафета става и по-бързо. Монтирам цедка, екран и подгрятата глава и пълня до ръба. Цедката е на дълбоко и екстракцията трудно се вижда. Не е необходимо невероятно усилие за да се докара до 8 атмосфери, на мен ми е удобно леко да се облегна ползвайки тежестта на тялото.
Изображение
Това ни води до манометъра, който е една от разликите между Signature и по-евтиния Classic. Ако ще правите кафета често със сигурност ще добиете инстинкт, колко силно натискате и манометъра не е особено нужен. За съжаление за да придобиеш този усет ще ти трябва първо манометър ... Маркетолозите на Flair добре са си написали домашното и шансът да платиш 150 лева за манометър плюс тампер е реален.
Както всяка ръчна машина и тази дава пълен контрол върху налягането, за средно изпечени кафета и по-тъмни, няма причина да не се справя достатъчно адекватно спрямо класическа еспресо машина. От моят опит нещата изглеждат точно така, даже смятам че позволява и малко повече интересни експерименти като еспресо на 5 атмосфери, което подчертава някой вкусове и същевременно избягваме горчивото.
Изображение
Пример за такова кафе е Руанда Мушони от Комета, много сладко със отчетлив вкус на слива. На голямата машина мелих по-ситно и излизаше лека горчивина, която дразнеше. При ръчната машина с малко по-немарливо подгряване и по-едро смилане излезе прекрасно кафе. От друга страна по-светли кафета ще искат сериозно подгряване, и пак не е ясно доколко термозагубите на главата няма да обезсмислят занятието. Допълнително с ръчна мелачка меленето на светли кафета е едно по-сериозно занимание.
Изображение
Шайбата излиза по-трудно цяла и е доста висока. Има разлика между младшите модели и Pro 2 в диаметъра на шайбата, тук е по-малък но пък самата шайба е по-висока. Това води до малко по-лесни за направа и прощаващи грешки при подготовката екстракции в сравнение с Pro 2 и по-широката прецизна цедка. Разбира се при по-голямата вкуса би трябвало да е малко по-отчетлив.
Изображение
Заслужава ли си? Според мен - да, но изисква малко повече усилия и старание. Аз търсех еспресо машина която да мога да разнасям по почивки и евентуално да ми остане в офиса, за направа на едно до две кафета наведнъж. Така стана че правих по десет кафета подред в два последователни дни, отнема си плътно един час и според мен няма как да се намали с много. Това е грешен сценарий за употреба и ако си мислите за повече кафета едно след друго това не е вашата машина. От кафетата които направих досега имам добра повтаряемост, използвал съм я само с ръчната мелачка 1Zpresso JX-Pro. Машината с която правя кафе ежедневно е Lelit Victoria.
Коя да избера? Както казах маркетолозите на Flair просто перфектно са нарязали тази малка ниша. Ако по някаква причина държите на ежедневна машина с ръкохватка изборът е прост, изчаквате малко, прежалвате немалката сума и вземате Flair 58, има някои детски болести, но е най-сериозното което предлагат. Стандартната цедка и електрическият подгрев, я отличават значително от останалите им машини.
Надолу по стълбичката идва Pro 2 с прецизната си изцяло метална цедка. Въпреки че има този голям плюс заедно с металната ваничка и силиконовата капачка за подгрев, за мен тук нещата не са толкова прости. На първо място голямата и прецизна цедка за мен идва малко голяма. Главата е по-масивна и понякога иска двойно подгряване. Голямата шайба и цилиндър искат повече натиск на дръжката за същото налягане. Със сигурност има малко по-голям потенциал от Signature, но пък това идва на по-висока цена.
Signature с по-малката цедка предлга кафе от 14 грама суровина, което за мен е по-подходящо количество. За него така или иначе вече писах предостатъчно.
Classic със сигурност предлага най-доброто съотношение цена качество, ако може да преглътнете факта че ще работите леко на тъмно, с малко повече опити, в крайният резултат няма как да има разлика спрямо Signature.
Neo си е решение, ако не искате да носите кафемелачка и разчитате на смляно кафе.
Както писах по-горе основите са сходни (поне на последните версии с пръстена) и е напълно възможно дори на Neo да се сложи глава от Pro 2, това обаче иска закупуване на пълният комплект, защото и буталото е с различен диаметър, като цяло скъпо удоволствие, но възможно. Ако искате да правите кафета по-бързо едно след друго се продава и само допълнителна глава.
Ако сте прочели дотук, значи наистина ви интересуват ръчните еспресо уреди, защото машина май не е подходяща дума за тях. Погледнете също Cafelat Robot, Wacaco Picopresso, Cafflano Kompresso, а защо не и Bripe. Списъка разбира се не е пълен без оригинала La Pavoni, а и доста други, просто тези ми се струват по-интересни.
Изображение
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3783
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Много добро начало на темата, браво!
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Kafe_maybe
Нов потребител
Мнения: 14
Регистриран на: 11 Сеп 2021 12:24

Мнение

Супер ревю! Много мислих за тази "машинка", но загряването малко ме спря...