Инсталиране на PID на кафемашина Brasilia Club/Lady

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

gozzoo
Средно изпечен
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

borko1945 написа: 08 Юли 2020 12:03 Колеги с пид-ове.
Мислите ли че е добра идеята при пускане на шот да се пуска и нагревателя.
Идеята ми е, че пид-а действа на база обратна връзка и се опитва бързо да стабилизира температурата, но разбира се това се случва със закъснение и самата система е доста латентна.
Но при положение, че е известно предварително, че тепмературата ще пада със шота, мисля че има логика да се направи нещо по въпроса.

Абе с 2 думи пид-а помага температурата да се стабилизира и да е точно колкото е зададено, но по време на шот играе малка роля.
Мисля че на някои PID-ове може да се зададе да включат нагревателя на бойлера когато се пусне помпата. Разбира се в такъв случай ПИД-а влиза в друг режим. Иначе доколко това има смисъл според мен зависи от бойлера. Виждал съм клипове с ПИД на Силвия - по време на екстракция температурата пада с 10 градуса. Това според мене е голям спад. Вероятно се дължи на това че бойлера е малък, нагревателя не е много мощен. В този случай явно няма да е проблем нагревателя да е пуснат по време на цялата екстракцията. При машини с голям бойлер и мощен нагревател може да се окаже обратното.

Това може да се установи експериментално, едва ли такъв опит води до някакви рискове.
borko1945
Средно изпечен
Приготвям кафе с: QuickMill La Certa Pid / Mazzer Major

Мнение

Ами аз имам вече термодатчик PT100 купуван за gaggia, но се надявам да стане и за бразилията имайки в предвид, че термостатите са същите. Чакам да дойде и една малка платка s MAX31865 с която да мога да взимам точни измервания. Ще направя един профил на шота, да видим кога ... :)
borko1945
Средно изпечен

Мнение

Дойде ми платката,
но може би няма да се занимавам първоначално с DIY и ще си купя един REX C100 или XM7100.
А междувременно едно клипче за температурната стабилност по време на екстракция за нашите машинки:

Както се вижда пид-а тръгва да регулира, но не отива на 100% а постепенно тръгва да коригира температурата, тъй като температурната разлика нараства - това за което говорех. Но все пак е доста добре според мен.
borko1945
Средно изпечен

Мнение

Започвам с монтирането на pid-а при мен на обяд- взех си един rex-c100 който е за ssr и pt100(тествах бачка)
Схемата си я представям следната:
1) Захранване за pid контролера взимам от бутон 1(главния бутон)
2) Махам горния термостат(110С е при мен също) и навивам pt100
3) Към изводите на горния термостат връзвам SSR-a ? Тук ми е най съмнително, но трябва да стане така....

Няма рязане на кабели само трябва да видя как да се вържа към бутона и да може след това да няма следи ако искам да махна пид-а.

Всякакви коментари и препоръки са много добре дошли :)

Ето как си го представям горните 1) и 3) .
borko1945
Средно изпечен

Мнение

Вързах го така, работи.
Ще почвам да си играя с настройките, после ще кача снимки
borko1945
Средно изпечен

Мнение

Дръпнах ток от бутона и вързах захранването на пид-а към него, малко шлаух и тиксо да стои всичко по здраво:

Тук съм вързал SSR релето към изводите които бяха за термостата(който вече подменен с PT100), както е на схемата по горе:

Кабелите се спускат и влизат в някакъв фабричен отвор точно под OPV-то , не е най удачното място, но месец няма течове :):

Релето fotek 40A е залепено със здраво двойнозалепващо тиксо, по време на тестовете не грееше:

Кабелите излизат пак през някакъв фабричен отвор:

И за момента ето така ще бъде докато не измисля по добро място и някаква кутийка. Температурата е някаква измислена, кой знае колко е в същност на водата:

Успях и да си прецакам pt100 датчика(май докато го отвивах за вивах няколко пъти) и точно преди да сложа външния капак реко да направя 1 бърз тест .За мой късмет в пощата ме чакаше от няколко същия датчик който си бях поръчал та спасих положението.

Предстои да разцъкам настроиките и да направя накакви тестчета ....
borko1945
Средно изпечен

Мнение

Момчета,
Може ли да си шернете настройките на пид-а . Интересува ме P, I, и D стойностите - би трябвало стойностите да са сходни.
При мен автонастройката не дава добри резултати винаги имам едно прехвърляне(overshoot) на зададената температура с 5-10С.

Между другото с термодвойка в цедката по време на екстракция, успях криво ляво да настроя рекс-а да показва приблизителна температура на водата.
Последно промяна от borko1945 на 26 Авг 2020 22:16, променено общо 1 път.
Аватар
blazarov
Младши бариста
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+

Мнение

Пусни autotune веднага след реален шот, а не от студен старт.
borko1945
Средно изпечен

Мнение

blazarov написа: 26 Авг 2020 21:51 Пусни autotune веднага след реален шот, а не от студен старт.
Утре ще пробвам.
Аз го пусках като съм близо до зададената температура, така поне им пишеше в документацията.

Гоня 2 цели, но не знам дали ще ги постигна лесно :)
1) С пускане на шот, температурата да е максимално близо до задедената
2) Да няма( или да е 1-2С) overshoot, не искам да кипва водата.

Ще видим, мерси за съвета, това е едно от малкото неща които не съм пробвам с автонастройка
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

1 няма как да стане в точката на сензора, на всички подобни бойлери пада доста, но това не значи, че долу при кафето има толкова разлика.

Обратно към “Модификации, проекти, направи си сам”