Мисля че на някои PID-ове може да се зададе да включат нагревателя на бойлера когато се пусне помпата. Разбира се в такъв случай ПИД-а влиза в друг режим. Иначе доколко това има смисъл според мен зависи от бойлера. Виждал съм клипове с ПИД на Силвия - по време на екстракция температурата пада с 10 градуса. Това според мене е голям спад. Вероятно се дължи на това че бойлера е малък, нагревателя не е много мощен. В този случай явно няма да е проблем нагревателя да е пуснат по време на цялата екстракцията. При машини с голям бойлер и мощен нагревател може да се окаже обратното.borko1945 написа: ↑08 Юли 2020 12:03 Колеги с пид-ове.
Мислите ли че е добра идеята при пускане на шот да се пуска и нагревателя.
Идеята ми е, че пид-а действа на база обратна връзка и се опитва бързо да стабилизира температурата, но разбира се това се случва със закъснение и самата система е доста латентна.
Но при положение, че е известно предварително, че тепмературата ще пада със шота, мисля че има логика да се направи нещо по въпроса.
Абе с 2 думи пид-а помага температурата да се стабилизира и да е точно колкото е зададено, но по време на шот играе малка роля.
Това може да се установи експериментално, едва ли такъв опит води до някакви рискове.