Инсталиране на PID на кафемашина Brasilia Club/Lady

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
reg.s
Светло изпечен
Град: Пловдив

Мнение

Имам въпрос. Понеже ще правя цялата инсталация на машината наново (поради нагорели кабели) мисля да си пусна и кабелите за пид-а, да са ми готови като пристигнат частите само да ги включа. ПИД-а трябва да получава захранване след като е включен първият бутон на машината нали?
радо
Средно изпечен
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Eureka Atom Specialty 75

Мнение

Да, първия бутон трябва да пуска тока към системата.
Между другото, щом ще сменяш кабелите, може да смениш и бутоните със щрак ключета - страшно е удобно и изглеждат много по-добре от оригиналните бутони на бразилията. Това е един от модовете от които съм най-доволен:
da.jpg

reg.s написа: 16 Фев 2020 10:19 Имам въпрос. Понеже ще правя цялата инсталация на машината наново (поради нагорели кабели) мисля да си пусна и кабелите за пид-а, да са ми готови като пристигнат частите само да ги включа. ПИД-а трябва да получава захранване след като е включен първият бутон на машината нали?
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

@радо Дай линк към тези ЦК ключета, гледам че имат широка планка.
радо
Средно изпечен

Мнение

Ключетата са най-обикновенни. Сложил съм широка шайба отгоре под гайката. Основата на ключето стъпва на отвора за бутона с няколко милиметра. Малко е тегаво докато се стегне, но после държи без проблеми.
Иван Вълков
Тъмно изпечен
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: GAGGIA BABY with PID XTM7100,
Mazzer Super Jolly - single mod
Wacaco Picopresso

Мнение

Има едни черни ЦК-ключове като на старото ми НЕО мисля че черното би се допълнило перфектно със врътката за парата и рамката на ПИД-а.

П. П. Само да вметна ако ще търсите бутони или ключета потърсете най - напред в магазините за електроника. Като пресен пример микро бутон струващ 1 лева в магазин за резервни части за домашни електро уреди, същото микро ключе беше скромните 4.20 лева. Някак си ме хваща яд за нещо което е стотинки на едрова цена да се съдират кожи.... Но това е друга тема. Извинявам се че наспамих темата.
borko1945
Средно изпечен
Приготвям кафе с: QuickMill La Certa Pid / Mazzer Major

Мнение

Колеги с пид-ове.
Мислите ли че е добра идеята при пускане на шот да се пуска и нагревателя.
Идеята ми е, че пид-а действа на база обратна връзка и се опитва бързо да стабилизира температурата, но разбира се това се случва със закъснение и самата система е доста латентна.
Но при положение, че е известно предварително, че тепмературата ще пада със шота, мисля че има логика да се направи нещо по въпроса.

Абе с 2 думи пид-а помага температурата да се стабилизира и да е точно колкото е зададено, но по време на шот играе малка роля.
toro
Кафе трафикант
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Lagom

Мнение

Ако го пуснеш с тръгването на помпата, кой ще го изключи след секунди или ще надува колкото може, тогава защо изобщо се слага ПИД?
borko1945
Средно изпечен

Мнение

Еми пид-а ти е нужен за да може екстракцията винаги да ти почва да кажем от 94С :) или там колкото си решил, че ти харесва.
Иначе с тия термоастати с хистерезис 95-107С примерно никога не знаеш на колко градуса започваш освен ако не шаманстваш и след като изключи нагревателите да броиш до 10 и да се надяваш, че температурата е колкото очакваш.

Иначе да, въпроса за това как да се контролира бойлера по време на екстракция и кога ще се спре си е релевантен и ми е интересно какво мислите :)
Според мен си е адекватно решение да се пуска бойлера като тръгва и помпата и да се спира като спира помпата и пид-а да няма контрол в/у този процес, а да си действа след това и д авърне температурата в изначално положение.

Малко говоря на теория и нямам пид на моята машина, може би някой, който има пид по модерен може да шерне информация каква е температурата по време на процеса.
радо
Средно изпечен

Мнение

То не е казано, че е непременно лошо температурата да пада по време на екстракция. Бразилията има достатъчно голям бойлер за да не излиза от границите при един шот от 30мл.

Ако не знаеш точно с колко ще се промени температурата като включиш нагревателя, според мен е по-добре да не го правиш.

А за да намалиш забавянето на пида, може да сложиш датчика в бойлера.

borko1945 написа: 08 Юли 2020 16:26 Еми пид-а ти е нужен за да може екстракцията винаги да ти почва да кажем от 94С :) или там колкото си решил, че ти харесва.
Иначе с тия термоастати с хистерезис 95-107С примерно никога не знаеш на колко градуса започваш освен ако не шаманстваш и след като изключи нагревателите да броиш до 10 и да се надяваш, че температурата е колкото очакваш.

Иначе да, въпроса за това как да се контролира бойлера по време на екстракция и кога ще се спре си е релевантен и ми е интересно какво мислите :)
borko1945
Средно изпечен

Мнение

Да, напълно съгласен, че ако не е известен ефекта на пуснатия нагревател по добре да не се пипа. Но може би ще е интересен експеримент.Иначе пак съгласен за потопяемия датчик, но като, че ли gaggia и бразилия(по масовите) са с външен датчик - което предразполага до латентност.
Но пък тук идва въпроса къде е мястото за датчик за да може показанията да са максимално реални.

Обратно към “Модификации, проекти, направи си сам”