Инсталиране на PID на кафемашина Brasilia Club/Lady
-
Pan4o_
- Светло изпечен
- Град: Русе
- Приготвям кафе с: кафемашина Бразилия, кафемашина GRAEF.
Интересувам се, ако някой е слагал PID на Бразилия, да ми даде точния модел( най добре линк, с комплект и датчик за температурата.) Малко ми е мъгливо за сега монтирането, ако някой може да помогне с по подробна информация- благодаря. Най-вече се интересувам от самото поставяне на датчика за темп.( къде точно се монтира за бойлера, и евентуално, кой стар датчик се маха). Машината ми е клуб, от по новите, с 3 или 4 датчика мисля( ако не се лъжа де) Може да ми пишете и на лични, да не разводняваме тука темата. Поздрави.
- efef
- Светло изпечен
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: желание
Маха се този наи-отгоре. Поне на моята е той за кафето (107 градуса). Останалите 2 са отстрани за топлата вода и парата.Pan4o_ написа: ↑08 Яну 2019 13:35 Интересувам се, ако някой е слагал PID на Бразилия, да ми даде точния модел( най добре линк, с комплект и датчик за температурата.) Малко ми е мъгливо за сега монтирането, ако някой може да помогне с по подробна информация- благодаря. Най-вече се интересувам от самото поставяне на датчика за темп.( къде точно се монтира за бойлера, и евентуално, кой стар датчик се маха). Машината ми е клуб, от по новите, с 3 или 4 датчика мисля( ако не се лъжа де) Може да ми пишете и на лични, да не разводняваме тука темата. Поздрави.
C25H28N6O7
- blazarov
- Младши бариста
- Град: София
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+
Аз ще слагам тези дни и споделя резултата.
XMT7100 от aliexpress. Другия популярен вариант е rex c100 тях ги има и в olx, но са двойно по-големи.
Датчик купих RTD PT100 във формата на M4 резба, същата като на фабричния термостат и ще го монтирам на неговото място. Не намерих такъв другаде, затова го поръчах от един фен от coffeeforums.co.uk, който ги произвежда и излезе 50-тина лв с доставката.
Трябва ти и SSR - него го взех от OLX.
Между другото тунинга на PID алгоритъма е доста времеемко занимание ако искаш да стане добре.
ПС сега обърнах внимание, че на моята термостата е на 110C, което ми се струва адски много. На Силвията е на 100C и пак често е висока температурата и вгорчава кафето. Надявам се тук да е заровен ключа към вкусното кафе, което така и не съм опитал от Бразилията. Реално с нея никога не съм и “сърфирал”, така че може да се окаже добри новини, че малко съм разочарован досега..
XMT7100 от aliexpress. Другия популярен вариант е rex c100 тях ги има и в olx, но са двойно по-големи.
Датчик купих RTD PT100 във формата на M4 резба, същата като на фабричния термостат и ще го монтирам на неговото място. Не намерих такъв другаде, затова го поръчах от един фен от coffeeforums.co.uk, който ги произвежда и излезе 50-тина лв с доставката.
Между другото тунинга на PID алгоритъма е доста времеемко занимание ако искаш да стане добре.
ПС сега обърнах внимание, че на моята термостата е на 110C, което ми се струва адски много. На Силвията е на 100C и пак често е висока температурата и вгорчава кафето. Надявам се тук да е заровен ключа към вкусното кафе, което така и не съм опитал от Бразилията. Реално с нея никога не съм и “сърфирал”, така че може да се окаже добри новини, че малко съм разочарован досега..
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
-
Pan4o_
- Светло изпечен
- Град: Русе
- Приготвям кафе с: кафемашина Бразилия, кафемашина GRAEF.
Ще чакам отзиви.blazarov написа: ↑08 Яну 2019 21:24 Аз ще слагам тези дни и споделя резултата.
- blazarov
- Младши бариста
Двата най-популярни евтини PID контролера - XMT7100 и REX C100 са принципно оригинални модели на големи японски производители на индустриална техника.
Китайците правят техни ментета, които не са еднакви с оригинала нито като хардуер нито като софтуер.
Например оригиналните поддържат всичките видове сензори (термодвойки, rtd pt100 и другите) и само трябва от менюто да сетнеш какъв да ползваш. Аз купих 2 x xmt-7100 и един REX C100 от три различни продавачи и два от тях не работят с моите RTD PT100 сензори. След малко проучване и като ги отворих разбрах, че им трябва хардуерна модификация за промяна между термодвойка и RTD, макар по описанието на продавача пише, че всичко се поддържа без никъде да се споменава за хардуерни модове. Качвам снимка на платката на REX C100 където се вижда, че трябва да се разпои един мост и да се запоят няколко други, а може би и да се добавят компоненти.
Също някои настройки просто липсват.
Въпреки всичко вършат работа, просто внимавайте при подбора на компоненти и поръчка. Препоръчвам да уточнявате с продавача какъв тип сензор ще ползвате.
- blazarov
- Младши бариста
Да, много лошо е качеството на изработка и ако сравня със снимки и клипове по нета изобщо платките не изглеждат така.
Също на малкия средния PIN (заземяване) изобщо не е запоен никъде, което според мен също не трябва да е така.
Също на малкия средния PIN (заземяване) изобщо не е запоен никъде, което според мен също не трябва да е така.
- blazarov
- Младши бариста
Днес направих инсталацията. Добре се получи, само не ми харесва, че най-удобното място за монтажа на SSR се пада точно под връзката между помпата и OPV (допълнително добавено от мен) и ако протече ще го намокри. Вече месец откакто съм монтирал OPV-то и не е капало - ще видим..
Като се замисля и на Silvia-та се пада нещо подобно.
Този монтаж го разглеждам като временен в картонената кутийка
Предпочитам по-компактния модел PID (XMT7100) и за него имам хубава алуминиева кутия, но докато чакам поредната доставка сложих този (RKC REX C100).
Вкъщи на Silvia-та съм с XMT7100, така че ще имам възможност да направя сравнение между двата най-популярни евтини PID контролери.
Така или иначе цялата инсталация е същата само сменям контролера без да отварям машината. В този вид не съм нарушил нищо от оригиналната инсталация или корпус.
Като слагам малкия ще подбера най-удобното и естетично място за постоянния монтаж.
Много окъснях и не ми остана време да си играя с настройките. Ще пиша впечатления по-късно.
Стискам палци да се подобри кафето, защото вече не остана друго за ъпгрейд и ако още не ми харесва я засилвам..
Като се замисля и на Silvia-та се пада нещо подобно.
Този монтаж го разглеждам като временен в картонената кутийка
Вкъщи на Silvia-та съм с XMT7100, така че ще имам възможност да направя сравнение между двата най-популярни евтини PID контролери.
Така или иначе цялата инсталация е същата само сменям контролера без да отварям машината. В този вид не съм нарушил нищо от оригиналната инсталация или корпус.
Като слагам малкия ще подбера най-удобното и естетично място за постоянния монтаж.
Много окъснях и не ми остана време да си играя с настройките. Ще пиша впечатления по-късно.
Стискам палци да се подобри кафето, защото вече не остана друго за ъпгрейд и ако още не ми харесва я засилвам..
Последно промяна от blazarov на 27 Яну 2019 15:16, променено общо 3 пъти.