Каква вода използвате за приготвянето на кафето?

Общи дискусии на тема кафе

Модератори: Svetlin, Gaggia

dancoo
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 15 Яну 2023 20:21
Град: София
Приготвям кафе с: picopresso

Мнение

Аз ползвам само изворна Девин. Обмислям обаче диспенсър с обратна осмоза.
Аватар
nositel
Нов потребител
Мнения: 9
Регистриран на: 07 Ное 2023 14:21
Град: Бургас
Приготвям кафе с: DeLonghi EC221
Lelit Anita - PL042TEMD

Мнение

Чешмяна и кана Аквафор. Преди време изворна от магазина.
raifen1
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 25 Ное 2023 18:45
Приготвям кафе с: Delonghi ECP 35.31

Мнение

Аз ползвам предимно Девин или Михалково.
la_pavoni
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 03 Сеп 2019 21:59
Град: sf
Приготвям кафе с: La Pavoni Europicolla от 1983-ма година

Мнение

И аз ползвам чешмяна и кана с филтър.
Аватар
nistel
Зелено кафе
Мнения: 18
Регистриран на: 31 Дек 2023 21:19
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Delonghi ECP 35.31 bottomless, Picopresso, Aeropress, 1zpresso X PRO-S

Мнение

Минерална от диспенсер най-чесно или чешмяна.
Аватар
evgenibgr
Светло изпечен
Мнения: 145
Регистриран на: 30 Дек 2019 09:45
Град: София
Приготвям кафе с: ACS Minima
DF64P + SSP HU

Мнение

От скоро ползвам система за пречистване на вода Аквафор. Има 3 филтъра и обратна осмоза. Стои под кухненската мивка. Водата е сладка, в сравнение със Софийската чешмяна. Вкуса на кафето стана по-чист, ароматен. Плътността му (тялото) малко намаля. Но съм доволен.
msabew
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 11 Яну 2024 12:04
Град: Горна Оряховица
Приготвям кафе с: Gaggia Clasic 2019 + Baratza Sette 270
HARIO Switch + Hario Skerton PRO
Melitta Barista TS smart

Мнение

Система за обратна осмоза 7 степенна с минерализиращ филтър и йонизация. :coffee:Изображение
SVen
Зелено кафе
Мнения: 37
Регистриран на: 09 Фев 2024 06:19
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Lelit Anna – PL41TEM

/ Eureka Mignon ZERO

Мнение

Чешмяна вода, филтрирана през кана за вода Philips .
Аватар
yovko
Светло изпечен
Мнения: 126
Регистриран на: 03 Авг 2023 10:41
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Eureka Oro SD & DolceVita
Gaggia Classic (2019) *
Profitec Go **

Мнение

Днешни тестове на води, които се продават в Lidl - обикновената им трапезна вода с марка „Вода“ е изключително мека. Твърдостта на пробата, която тествах е едва 1ºdH. Също в диапазона 1-2ºdH е и изворната им вода с марка Saguaro (която реално е Балдаран). Като добавим към това, че там се предлага и изворната „Девин“, която също се движи около 1-2ºdH се оказва, че в Lidl има доста избор на води, подходящи за кафе (и щадящи кафемашините).
* Gaggia Classic + PID, pressure gauge, flow control dimmer & LED tank light
** Продавам Profitec Go в гаранция
Dimi
Тъмно изпечен
Мнения: 406
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

yovko написа: 02 Мар 2024 13:06 и изворната „Девин“, която също се движи около 1-2ºdH се оказва, че в Lidl има доста избор на води, подходящи за кафе (и щадящи кафемашините).
Като си има в предвид, че 5 до 8dH, при pH7 е оптималната твърдост за еспресо, 1-2dH е толкова добре, колкото и 15dH. ;)
Дори и за фитър кафе е неподходяща. Препоръката там е 3 до 5dH.