Здравейте, да се похваля и аз, от вчера собственик на една червена Brasilia. Имам няколко въпроса, на които не успях да намеря отговор в другите теми.
1. Най-дясното копче за парата няма позиция включване. Натискам го, а то се връща в изходна позиция.. Така ли е по дизайн или има нещо нередно с него?
2. Добра идея ли е да сменя маркучите и ъплътненията, така и така ще се опитам да сложа OPV?
Поздрави
Brasilia Lady/Club // Бразилия Клуб/Лейди всичко за модела
-
- Светло изпечен
- Град: София
- Приготвям кафе с: Hario Mini Mill
Bialetti Venus
Аз съм с Gaggia Classic и съжалявах, че не смених маркучите по време на почистването, че после не спряха да падат разни люспички. Съответно купих си и маркучи и я почистих още веднъж, сега
нямам този проблем.
Докато търсех уплътнения, собственикът на комбина бар се пошегува с мен отворил си клапан дето струва 100лв, за да смениш гумичка за стотинки.
Но все пак ги сметих всичките.
Колкото до бутона за парата, някъде бях чел, че някой изказваше възмущение от този начин на работа.
нямам този проблем.
Докато търсех уплътнения, собственикът на комбина бар се пошегува с мен отворил си клапан дето струва 100лв, за да смениш гумичка за стотинки.
Но все пак ги сметих всичките.
Колкото до бутона за парата, някъде бях чел, че някой изказваше възмущение от този начин на работа.
Добрата техника улеснява нещата и увеличава повтаряемостта на резултата.
-
- Светло изпечен
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: G-Iota (DF64) SSP MP, Kinu M47, Gaggia Classic PID, Braslia club.
Здравей колега, извинявам се за късното включване.ABudinov написа: ↑17 Юни 2021 14:04 Здравейте, да се похваля и аз, от вчера собственик на една червена Brasilia. Имам няколко въпроса, на които не успях да намеря отговор в другите теми.
1. Най-дясното копче за парата няма позиция включване. Натискам го, а то се връща в изходна позиция.. Така ли е по дизайн или има нещо нередно с него?
2. Добра идея ли е да сменя маркучите и ъплътненията, така и така ще се опитам да сложа OPV?
Поздрави
1. Да, копчето се връща. Имам 2 бразилии и при двете е така.
2. Аз лично, когато си поставях OPV на двете машини нищо не съм сменял, доколкото си спомням. Може би само маркуча за водата е удобно да се смени при тази интервенция. Поздрави!
-
- Нов потребител
- Град: Plovdiv
- Приготвям кафе с: Brasilia Club
Здравейте, имам Бразилия клуб от 1991 година. Работила е 10 години в началото на демокрацията в кафене. Преди седмица реших да е рециклирам, че бавно загряваше. Разглобих е и смених нагревателя. Но тук почват и въпросите.
Тъй или иначе е разглобена и извадени всички капаци ги дадох на пясъкоструйка.
С каква боя да е боядисвам? Мисля, че най удачно ще е със прахово боядисване.
При демонтаж на горния капак свалях и всички копчета, уж ги белязах, но на 1 копче се наложи да махна захранващия кабел за да дам долния панел за боядисване. Питането ми е как се свързва горните два кабела на 1 копче и тези същите отиват разклонения към 3 копче пак горните два кабела?
Ще съм ви благодарен ако имате снимки или схеми.
Тъй или иначе е разглобена и извадени всички капаци ги дадох на пясъкоструйка.
С каква боя да е боядисвам? Мисля, че най удачно ще е със прахово боядисване.
При демонтаж на горния капак свалях и всички копчета, уж ги белязах, но на 1 копче се наложи да махна захранващия кабел за да дам долния панел за боядисване. Питането ми е как се свързва горните два кабела на 1 копче и тези същите отиват разклонения към 3 копче пак горните два кабела?
Ще съм ви благодарен ако имате снимки или схеми.
Последно промяна от Bobitur на 15 Юли 2021 14:24, променено общо 1 път.
-
- Светло изпечен
- Приготвям кафе с: G-Iota (DF64) SSP MP, Kinu M47, Gaggia Classic PID, Braslia club.
Колега, моята машина е прахово боядисана и нямам забележки, но погледни и тази тема viewtopic.php?f=14&t=413&start=10. А в тази тема има някакви снимки и схеми, може и да ти свършат работа https://coffeeforums.bg/viewtopic.php?t=122 . Поздрави!
-
- Нов потребител
- Град: Plovdiv
- Приготвям кафе с: Brasilia Club
Ще е карам на прахово боядисване това реших.
Обаче още остава въпроса с кабелите на захранването на 1 копче. Син и кафяв и съответно на 3 копче защото са свързани. Ако някой може да погледне и снима ще ми е от голяма полза.
Поздрави на всички.
Обаче още остава въпроса с кабелите на захранването на 1 копче. Син и кафяв и съответно на 3 копче защото са свързани. Ако някой може да погледне и снима ще ми е от голяма полза.
Поздрави на всички.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
-
- Зелено кафе
- Приготвям кафе с: Brasilia Lady
На двете Бразилия, които споменаваш че си им монтира опв, имаха ли еднопосочен клапан на входа на бойлера? Моята е по новото изпълнение, с горен вход на водата в бойлера и няма заводски еднопосочен клапан. Опв имам отдавна, но вчера сложих еднопосочен, а преди няколко дни манометър на бойлера. Досега опв-то обираше налягането над 10 бара и пускаше малко балончета в резервоара при загряване, а сега като е с еднопосочен след него при загряване няма къде да отиде налягането, и гледайки манометъра взех да се притеснявам. Включвам я да загрява, налягане в бойлера 0 бара. Дорде загрее отива на 15 бара. Източвам преди шота за 2 секунди вода, налягането пада на 0.слагам портафилтъра, пускам си кафе, върви си на 10 бара, спирам го, трипътния освобождава налягането в групата, плюе си във ваничката, а в бойлера си седи на 10 бара. Тръгва да загрява пак и отива на 15 16 бара, хваща ме шубето и и пускам пара, да падне налягането. Сега ме е страх да я оставя включена без надзор. При теб конфигурацията как беше, помпа-опв-еднопосочен-бойлер ли?stoyanov написа: ↑20 Юни 2021 08:22Здравей колега, извинявам се за късното включване.ABudinov написа: ↑17 Юни 2021 14:04 Здравейте, да се похваля и аз, от вчера собственик на една червена Brasilia. Имам няколко въпроса, на които не успях да намеря отговор в другите теми.
Поздрави
1. Да, копчето се връща. Имам 2 бразилии и при двете е така.
2. Аз лично, когато си поставях OPV на двете машини нищо не съм сменял, доколкото си спомням. Може би само маркуча за водата е удобно да се смени при тази интервенция. Поздрави!
-
- Светло изпечен
Доколкото си спомням и двете ми машини си имаха заводски обратен клапан преди бойлера. Да, конфигурацията ми е помпа-опв-обратен клапан-бойлер. Едната машина - тази на работа, стои по цял ден включена и ако 1-2 часа не е правено кафе, при пускане на помпата без поставен портафилтър, видимо излиза и малко газова фаза(водна пара). При последващо загряване и пускане, липсва този момента с газовата фаза.Bachvarov написа: ↑17 Юли 2021 02:32 На двете Бразилия, които споменаваш че си им монтира опв, имаха ли еднопосочен клапан на входа на бойлера? Моята е по новото изпълнение, с горен вход на водата в бойлера и няма заводски еднопосочен клапан. Опв имам отдавна, но вчера сложих еднопосочен, а преди няколко дни манометър на бойлера. Досега опв-то обираше налягането над 10 бара и пускаше малко балончета в резервоара при загряване, а сега като е с еднопосочен след него при загряване няма къде да отиде налягането, и гледайки манометъра взех да се притеснявам. Включвам я да загрява, налягане в бойлера 0 бара. Дорде загрее отива на 15 бара. Източвам преди шота за 2 секунди вода, налягането пада на 0.слагам портафилтъра, пускам си кафе, върви си на 10 бара, спирам го, трипътния освобождава налягането в групата, плюе си във ваничката, а в бойлера си седи на 10 бара. Тръгва да загрява пак и отива на 15 16 бара, хваща ме шубето и и пускам пара, да падне налягането. Сега ме е страх да я оставя включена без надзор. При теб конфигурацията как беше, помпа-опв-еднопосочен-бойлер ли?
Предполагам , че въпреки сме вкарали в една затворена система (бойлера) вода с налягане 9атм , в резултат на понижената температура на системата(вкарали сме по-студена вода) термостата се включва и повишава температурата, в резултат на което се променя термодинамичното равновесие на системата и започва отделяне на пари от течността, за да достигне отново равновесие. В резултат, налягането на системата се увеличава над първоначалните 9атм. Предполагам, че за по-дълъг период в който машината не е пускана за еспресо/пара, но е включена, бойлера достига много по-близки температури по целия си обем, а също и възможност да достигне състояние по-близко до равновесие на системата и оттам налягането в системата(бойлера) е още по-високо отколкото при малки паузи между използване на машината за кафе. Вероятно твоите стойности на налягането на бойлера са в границите на нормалното, но ако те притеснява това налягане можеш да си направиш един тест, да я оставиш включена за 2-3 часа без да я ползваш и ако няма проблеми, да бъдеш по-спокоен за друг път с по-малки паузи. Други възможност за подържане на по-ниско от това налягане е водата в резервоара да бъде с по-висока температура, за да се получи по-малък дисбаланс при смесване. Вероятно и проблем с термостат подържащ висока температура също може да е причина. Възможност за засмукване на въздух от резервоара за вода също може да доведе до високи налягания в бойлера. Предполагам може да има и други причини, но това се сещам в момента.
На мен лично не ми изглежда да имаш проблем. Моля, имай в предвид, че тези предположения са на лаик, освен всичко е възможно и да изпускам някой съществен момент, та не се осланяй много на тях

Ето как се влияе една затворена система с вода от P/T:

-
- Зелено кафе
- Град: Русе
- Приготвям кафе с: Brasilia club
Здравейте, от скоро съм с клуб и имам въпрос: когато смеля прекалено ситно кафето водате не иска да пробие, при малко по-едро има слабо изтичане, но пробива бързо първоначално, за 1,2 започва изтичане. Дайте съвет.
- Gaggia
- Coffee scientist
- Град: София
- Приготвям кафе с: Monolith and paper filters
Според мен имаш голяма нужда да монтираш клапан за налягане на твоята машина, с 15 бара да се прави еспресо е мъчение.
Нека обменяме знания за любимото ни