Доста разпространена кафемашина от близкото минало, машината е домашна, но е ползвана често за професионални цели в малки кафета. Алуминиев корпус, месингов бойлер 300ml, сменяем нагревател, 3-пътен вентил, липсва клапан за регулиране на налягането, масивна месингова хромирана глава и ръкохватка.
Brasilia Lady/Club // Бразилия Клуб/Лейди всичко за модела
-
- Светло изпечен
- Мнения: 130
- Регистриран на: 28 Ное 2018 09:02
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: G-Iota (DF64) SSP MP, Kinu M47, Gaggia Classic PID, Braslia club.
Здравейте, някой да има реализиран тунинг/мод на въпросната машина.
Аз лично ползвам 2 такива машини (club и lady), но засега са изцяло стокови и се ослушвам за осъществен тунинг от някой по-грамотен и инициативен от мен колега, та да се престраша и аз да направя.
Да споделя малко опит от въпросните машини. След като взех да ползвам освен у дома и на работа такава машина, се оказа,че при еднакви настройки на мелачка/грамаж/тампиране едната бразилия правеше по-слаба екстракция. Имам в предвид, че при еднакви други параметри, еспресото изтичаше при едната за 20сек, а при другата за 30секунди( ако не се лъжа имаше и 1-2 отказа въобще да изтича епресото).Набързо „обвиних“ помпата и след като се оказа, че имаме подобна подръка(от друга еспресо машинка) направихме замяна. Но заменихме само работната сачма(пластмасово малко топче), тъй като прочетох, че с времето това топче( представлява пластмасова сфера с диаметър около 4мм като ново, ако не се лъжа) се изнася и помпата има проблем с поддържане на работното си налягане. Доколкото си спомням топчето което сменихме беше около 3мм( може и по-малко не помня вече). След смяната времето за екстракция при двете машини се изравни. В този сайт има информация за ремонт на въпросните помпи, ако му се наложи на някой:
http://ulkapumprepair.blogspot.com/2008 ... -page.html
Аз лично ползвам 2 такива машини (club и lady), но засега са изцяло стокови и се ослушвам за осъществен тунинг от някой по-грамотен и инициативен от мен колега, та да се престраша и аз да направя.
Да споделя малко опит от въпросните машини. След като взех да ползвам освен у дома и на работа такава машина, се оказа,че при еднакви настройки на мелачка/грамаж/тампиране едната бразилия правеше по-слаба екстракция. Имам в предвид, че при еднакви други параметри, еспресото изтичаше при едната за 20сек, а при другата за 30секунди( ако не се лъжа имаше и 1-2 отказа въобще да изтича епресото).Набързо „обвиних“ помпата и след като се оказа, че имаме подобна подръка(от друга еспресо машинка) направихме замяна. Но заменихме само работната сачма(пластмасово малко топче), тъй като прочетох, че с времето това топче( представлява пластмасова сфера с диаметър около 4мм като ново, ако не се лъжа) се изнася и помпата има проблем с поддържане на работното си налягане. Доколкото си спомням топчето което сменихме беше около 3мм( може и по-малко не помня вече). След смяната времето за екстракция при двете машини се изравни. В този сайт има информация за ремонт на въпросните помпи, ако му се наложи на някой:
http://ulkapumprepair.blogspot.com/2008 ... -page.html
- Gaggia
- Coffee scientist
- Мнения: 4476
- Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
- Град: София
- Приготвям кафе с: Monolith and paper filters
Смятам скоро да инсталирам OPV на моята, мога да добавя тук че Бразилиите страдат често от дефектирана на помпата, именно поради липсата на този компонент.
Нека обменяме знания за любимото ни 

- blazarov
- Младши бариста
- Мнения: 514
- Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
- Град: София
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+
Аз съм сложил ims shower screen и ползвам IMS цедка 16-20г
Ще сложа PID тези дни и ще пиша
Също OPV ще сложа като обмислям 2 варианта:
- направо сменям 19 годишната помпа с нова fluid o tech помпа + OPV. Тов е доста лесно, само не съм проверяравал какво трябва да се направи по закрепването
http://combinabar.bg/en-us/category/pro ... 687597857/
-добавям OPV към оригиналния сетъп. Това е малко по сложно заради избора на място и правилните фитинги. Както и избора на OPV не е голям. Смешното е, че с читав OPV може да се окаже по-скъп вариант от горния.
Харесал съм някой от тези два:
https://www.elektros.it/bg/en/coffee_ma ... s-opv.html
https://www.elektros.it/bg/en/ECM_spare ... valve.html
Принципно са доста читави и подходящи, но не са никак евтини
Ще сложа PID тези дни и ще пиша
Също OPV ще сложа като обмислям 2 варианта:
- направо сменям 19 годишната помпа с нова fluid o tech помпа + OPV. Тов е доста лесно, само не съм проверяравал какво трябва да се направи по закрепването
http://combinabar.bg/en-us/category/pro ... 687597857/
-добавям OPV към оригиналния сетъп. Това е малко по сложно заради избора на място и правилните фитинги. Както и избора на OPV не е голям. Смешното е, че с читав OPV може да се окаже по-скъп вариант от горния.
Харесал съм някой от тези два:
https://www.elektros.it/bg/en/coffee_ma ... s-opv.html
https://www.elektros.it/bg/en/ECM_spare ... valve.html
Принципно са доста читави и подходящи, но не са никак евтини
И аз имам 2 Бразилии - Club и Lady. С Lady всеки ден сме заедно на работа, а Club дори е на части за основна профилактика. Купил съм OPV Fluid-O-Tech - намерих го за 12лв. Големия проблем при мен е свободното време и за жалост не знам кога ще го монтирам. Машинката я разглобих преди около 20 дена и все още не съм я профилактирал. Ще трябва да го монтирам OPV-то, няма как! А моята теория за Бразилиите е, че нямат OPV, защото са ROSSI POD SYSTEM - сиреч с подходяща специална цедка могат да се използват и за хартиени дози , които изискват 15бара налягане доколкото съм запознат. Така или иначе си купих цедка за хартиени дозички, но резултата при мен беше просто смешен - рядко кафе без каймак....Не препоръчвам.
Хипертоник кафе ентусиаст
- blazarov
- Младши бариста
- Мнения: 514
- Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
- Град: София
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+
Доколкото съм чел F-o-T OPV-то има нестандартен размер и резба на входа, затова аз го разглеждам само в комплект с помпата. Според човека в Комбина бар нямат подходящ преходник за Ulka помпата.
Също изглежда не така солидно, но бих се примирил да го сменям веднъж годишно в най-лошия случай за тази цена
Също изглежда не така солидно, но бих се примирил да го сменям веднъж годишно в най-лошия случай за тази цена

-
- Светло изпечен
- Мнения: 130
- Регистриран на: 28 Ное 2018 09:02
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: G-Iota (DF64) SSP MP, Kinu M47, Gaggia Classic PID, Braslia club.
Здрасти, на работа едната колежка ползва само хартиени дози(на бразилия лейди). Има едни на Лаваца - синя опаковка с червено на нея.Та с тях кафето изтича сравнително бавно и става добър каймак.От пликчетата които е пробвала с тези става най-прилично кафе. Ако искаш в понеделник на работа ще снимам опаковката и кафе направено с нея.Ristretto написа:Така или иначе си купих цедка за хартиени дозички, но резултата при мен беше просто смешен - рядко кафе без каймак....Не препоръчвам.
- Gaggia
- Coffee scientist
- Мнения: 4476
- Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
- Град: София
- Приготвям кафе с: Monolith and paper filters
Този клапан от Lelit е може би най-малкия и лесен за монтиране, завива се директно на помпата, а медната тръба се слага на другия извод. Месингов си е целия, само за настройка трябва да се маха маркуча за обратната вода, но не е драма. Струва 16лв без доставка.


Нека обменяме знания за любимото ни 

- blazarov
- Младши бариста
- Мнения: 514
- Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
- Град: София
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+
Определено перфектен вариант. Бих се включил в групова поръчка да разделим доставката от италианския сайт.
Все пак е добре да се вземе размера защото няма много място.
Все пак е добре да се вземе размера защото няма много място.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.