Пекарна за кафе - Монтекристо - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4388
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Някой пазарувал ли е от тази пекарна, случайно попаднах на нея и ми харесаха някои кафета по описание?
Доставката също е безплатна над 30 лв, което за хора извън София си е плюс.
Официален сайт: https://montecristo-coffee.com/
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Костадинов
Светло изпечен
Мнения: 101
Регистриран на: 17 Дек 2018 20:29
Град: Русе
Приготвям кафе с: La Pavoni Pub, Mazer Royal

Мнение

Мина време, но по спомен най-ми е харесало, от които съм пробвал Burundi kirema kayanza, Etiopia yrgacheffe kochere, Tanzania mbeya iyela, Java jampit estate, Espresso gourmet blend в този ред. Всъщност долу горе по цена.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 936
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Да ъпдейтна тук
BRAZIL FAZENDA RAINHA | YELLOW BOURBON
Произход: БразилияMCC-guarantee-freshness
Регион: Можиана, Вале да Грама, Сао Себастиао да Грама
Производител: Габриел Карвальо Диас | Жозе Ренато Гонсалвес Диас
Ферма: Фазенда Раиня | Fazenda Rainha
Надморска височина: 1,150 – 1,540 м.н.в.
Сорт: 100% Арабика | Yellow Bourbon (Жълт Бурбон)
Процес на обработка: Полу-сух метод (pulped natural), изсушаване на слънце

Една от най-пълните информации, които съм срещал по сайтовете адмирации за което, както и добра и бърза комуникация - услугата е на ниво.

Изображение

близък план
Изображение

Както се вижда от близкият план обаче, неравномерно(за мен поне) изпичане. Някои от зърната са почернели от едната страна и ок от другата, имаше и доста светли(говори за смесване на неузрели и узрели зърна). Домани бленда ми е еталон за равномерно изпичане(не че имам голяма база за сравнение де)- незнам как са го постигнали това при положение, че е смес от различни арабики...

Може би затова не ми хареса. Имаше от този горчивият вкус на прегоряло, усеща се и нотка на ядки-лешник, но като цяло прегорялото доминира. Иначе екстракцията си беше ок, като на прясна арабика :). Може да трябва да изчакам още някой ден(вчера е печено) или мелачката и машината да не са ок, или партидата.. ако се промени нещо ще докладвам. Старбъкса повече ми хареса ако трябва да ги сравнявам, това ми е последно в листата. Взех едно друго от тях, но ще го пробвам като свърши това.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4388
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

трябват му още няколко дни
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
bogdanov
Светло изпечен
Мнения: 61
Регистриран на: 30 Ное 2018 14:23
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2003, Eureka Mignon

Мнение

Има ли магазин, не онлайн?
15g/30ml/25s
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 936
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

На сайта поне не видях да имат магазин.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 936
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Свърших предното най-вече на млечни :) и днес отворих Етиопия Харар.

Регион: Източен Харар, околностите около град Харар
Производител: Малки фамилни ферми, които са част от Oromia Coffee Farmers Co-operative Union (OCFCU)
Надморска височина: 1,510 – 2,120 м.н.в.
Сорт: Етиопски наследствени, характерни за източен Харар.
Процес на обработка: Натурален/сух метод, изсушаване на слънце върху африкански легла

и ми хареса доста повече. За съжаление от двете етиопски кафета които съм пил(другото е на домани иргачеф) нито едното не бе с що годе еднакви зърна, оттам и неравномерно изпечено. Може би защото критериите като се купува кафе от Етиопия като родина на кафето са по занижени и наистина вкусът дори и така е добър. Само мога да си представя колко още по-добър би бил ако зърната бяха селектирани по размер и по узрялост по пътя им до пекарната.

Иначе мисля, че има няколко сорта вътре смесени - продълговати, по закръглени големи и други доста дребни

Изображение
Изображение
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4388
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Не впечатляват на външен вид тези, но щом казваш че са вкусни, ако има големи разлики и смилането е разнородно.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 936
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Никак даже не впечатлява, даже разочарова на вид :) . Може би защото бразилското хич не ми хареса, но това има дори по лош вид от бразилското, а ми хареса повече от него. Иначе на домани повече ми хареса, но пък бленда им ми хареса още повече.. трябва още пекарни и кафета да се опитват :)
ManUtd
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран на: 16 Мар 2019 09:15
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic

Мнение

Миналата седмица поръчах от новия бленд Spring Blossom 2019 г. Впечатленията ми са, че кафето е качествено - ободрява, освежава, няма странични ефекти като сърцебиене, главобол и прочие, но е горчиво за моя вкус. Фен съм на по-високо киселинните кафета и честно казано от това не успях да изкарам нито един шот, който ми хареса на вкус. Цената бих казал, че е нормална - 15 лв. за 250 грама. Поръчах в понеделник, печено е във вторник и в четвъртък беше в офис на Спийди. Шотът е 29 секунди (с включено време преди да потече от ръкохватката) 59 милилитра.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.

Обратно към “Пекарни и магазини за кафе, обoрудване и резервни части”