С колко грама кафе си правите шотовете?

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: Svetlin, Gaggia

dy88
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 20 Дек 2022 10:12
Град: София
Приготвям кафе с: La Marzocco Linea Mini, Mazzer Luigi Spa super jolly grinder

Мнение

Аз явно още не мога да си настроя машината или по скоро мелачката да е достатъчно финна като главно средни към свело изпечени взимам, често сингъл ориджини. в 20 грама цедка слагам 20 грама, 25 секуди излизат 52.5 грама. Накрая ми идва доста воднисто като чали и искам да променя това пък може би и да редуцирам грамажа. Каква ще е разликата , ако сложа в цедка 17 грама ..примерно 18 грама кафе и в цедка 20 грама - 18 грама кафе ?
Dimi
Тъмно изпечен
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

dy88 написа: 04 Авг 2023 11:11 Каква ще е разликата , ако сложа в цедка 17 грама ..примерно 18 грама кафе и в цедка 20 грама - 18 грама кафе ?
Това зависи изцяло от вида и изпичането на зърната и е доста индивидуално. Плюс това и мелачката и конструкцията на мшината (групата) игрят роля.
Принципно, при хомогенно смляно кафе (по-светло) тенденцията е повече кафе в по-малка цедка отколкото обратното! По времето когато имах еспресо машина, най-често в 18 VST съм слагал 20 до 21 гр.
За по-тъмно кафе - друга цедка, с по-малък капацитет!
Цедка 20гр с 18 гр. кафе е по-неудачният вариант. Разтоянието от душа на машината до кафе-таблетката е по-голяма, води до по- ниско налягане, размътване на таблетката и ченелиг почти на 100%.
dy88
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 20 Дек 2022 10:12
Град: София
Приготвям кафе с: La Marzocco Linea Mini, Mazzer Luigi Spa super jolly grinder

Мнение

Dimi написа: 04 Авг 2023 21:12
dy88 написа: 04 Авг 2023 11:11 Каква ще е разликата , ако сложа в цедка 17 грама ..примерно 18 грама кафе и в цедка 20 грама - 18 грама кафе ?
Това зависи изцяло от вида и изпичането на зърната и е доста индивидуално. Плюс това и мелачката и конструкцията на мшината (групата) игрят роля.
Принципно, при хомогенно смляно кафе (по-светло) тенденцията е повече кафе в по-малка цедка отколкото обратното! По времето когато имах еспресо машина, най-често в 18 VST съм слагал 20 до 21 гр.
За по-тъмно кафе - друга цедка, с по-малък капацитет!
Цедка 20гр с 18 гр. кафе е по-неудачният вариант. Разтоянието от душа на машината до кафе-таблетката е по-голяма, води до по- ниско налягане, размътване на таблетката и ченелиг почти на 100%.
Определено това ми е проблема. Ще се върна към 18 грамовия баскет.
Wlado
Младши бариста
Мнения: 502
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

dy88 написа: 04 Авг 2023 11:11 Аз явно още не мога да си настроя машината или по скоро мелачката да е достатъчно финна като главно средни към свело изпечени взимам, често сингъл ориджини. в 20 грама цедка слагам 20 грама, 25 секуди излизат 52.5 грама. Накрая ми идва доста воднисто като чали и искам да променя това пък може би и да редуцирам грамажа. Каква ще е разликата , ако сложа в цедка 17 грама ..примерно 18 грама кафе и в цедка 20 грама - 18 грама кафе ?
Не знам с каква мелачка си, но бързото изитичане има три начина за справяне - мелиш по фино, слагаш повече кафе в цедката или си взимаш мелачка която мели фино ако нямаш....
dy88
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 20 Дек 2022 10:12
Град: София
Приготвям кафе с: La Marzocco Linea Mini, Mazzer Luigi Spa super jolly grinder

Мнение

Wlado написа: 05 Авг 2023 13:30
dy88 написа: 04 Авг 2023 11:11 Аз явно още не мога да си настроя машината или по скоро мелачката да е достатъчно финна като главно средни към свело изпечени взимам, често сингъл ориджини. в 20 грама цедка слагам 20 грама, 25 секуди излизат 52.5 грама. Накрая ми идва доста воднисто като чали и искам да променя това пък може би и да редуцирам грамажа. Каква ще е разликата , ако сложа в цедка 17 грама ..примерно 18 грама кафе и в цедка 20 грама - 18 грама кафе ?
Не знам с каква мелачка си, но бързото изитичане има три начина за справяне - мелиш по фино, слагаш повече кафе в цедката или си взимаш мелачка която мели фино ако нямаш....
Привет,
С мелачката съм от профила ми. Дразни ме и не знам нормално ли е , като почна да слагам на по-финно прави повече бучки. Сега тествах с 17 грамовия баскет всъщност и на 20 грама за 25 секунди 52.4 грама. Пак е доста май. Нещо не се получи интересна крема. Кафето е роустнато преди 9 дена. Чудех се все пак да си сменя ли ножовете с SSP както явно всички правят или просто да си взема една Eureka хем да е по-малка от сегашната.
vanko001
Зелено кафе
Мнения: 34
Регистриран на: 11 Фев 2023 11:34

Мнение

Преди да смениш мелачката, пробвай да изравниш ножовете.
Dimi
Тъмно изпечен
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Нормално е, но за това има RDT тулове...
Не те ли посъветваха в една друга тема за ДФ-64, или някаква там друга мелачака?
ССП на Джоли е малко като на свинче - звънче!
dy88
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 20 Дек 2022 10:12
Град: София
Приготвям кафе с: La Marzocco Linea Mini, Mazzer Luigi Spa super jolly grinder

Мнение

Имам wdt :) Да,прав си, просто се чудех малко да изкарам с мазера докато реша да взимам нещо друго. Реално мазера толкова ли е зле ,а уж е професионална мелачка ?
Dimi
Тъмно изпечен
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Да ВДТ имах впредвид, сори ... ;)
Wlado
Младши бариста
Мнения: 502
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

dy88 написа: 06 Авг 2023 10:17
Wlado написа: 05 Авг 2023 13:30

Не знам с каква мелачка си, но бързото изитичане има три начина за справяне - мелиш по фино, слагаш повече кафе в цедката или си взимаш мелачка която мели фино ако нямаш....
Привет,
С мелачката съм от профила ми. Дразни ме и не знам нормално ли е , като почна да слагам на по-финно прави повече бучки. Сега тествах с 17 грамовия баскет всъщност и на 20 грама за 25 секунди 52.4 грама. Пак е доста май. Нещо не се получи интересна крема. Кафето е роустнато преди 9 дена. Чудех се все пак да си сменя ли ножовете с SSP както явно всички правят или просто да си взема една Eureka хем да е по-малка от сегашната.
Aa сори не съм видял, ми бъркай ги там с нещо - клечка за зъби игли има едни wdt джаджи :). На мен не би ми пукало за бучки...

Обратно към “Кафе напитки, начини и техники на приготвяне”