Тук може да споделяте мнението и опита си около тези измервателни устройства!
Накратко:
Предназначението на рефрактометъра за кафе е да измерва концентрацията на разтворено кафе в напитката - TDS (total dissolved solids). Това е полезно за обективна оценка на дадена техника и оборудване за приготвяне на кафе.
Смляното кафе има ограничено количество разтворими вещества (30-35 %), но много по-същественото е, че различните вещества се разтварят с различна скорост - първо се разтварят киселите и сладките, а горчивите и тръпчиви се разтварят малко по-трудно. По този начин, от нивото на екстракция може да преценим дали сме влезли в нежеланата "зона на горчивото" и дали сме извлекли "добрите" вкусове от кафето напълно и балансирано. Смята се, че оптималният диапазон на екстракция е разтваряне на 19-24 % от теглото на смляното кафе. Това не трябва да се бърка с концентрацията в резултатната напитка (TDS) - извлечените съставки може да са разпределят в малко или повече вода в зависимост от техниката на приготвяне. Например: При еспресото, концентрацията в напитката е много висока (с малко вода сме разтворили голяма част от смляното кафе), докато при филтрираните кафе напитки, концентрацията е значително по-ниска (кафето е разтворено в доста повече вода). При всички случаи, крайната цел е една - да се извлекат 19-24 % от теглото на смляното кафе.
Между концентрацията на кафе в самата напитка и общият процент разтворени вещества (спрямо теглото на кафето) има проста математическа зависимост.

Общо_разтворено_кафе_в_% = ((концентрация_на_кафе_в_напитката_TDS * тегло_на_напитката) / тегло_на_използваното_кафе) * 100
*Трябва да се вземе в предвид, че част от напитката остава пропита в смляното кафе - обикновено два пъти теглото му.
Таблицата по-долу е адаптирана за Pour-over техника на приготвяне - целевият TDS е 1.25-1.50 %. Червените прави са за различно отношение кафе към вода. При еспресо, целевите стойности на TDS са 8-12 %.
Coffee control chart (CCC)

*Brix е мерна единица идваща от рефрактометрите за захарност при винопроизводството. Употребата на тези рефрактометри не дава задоволителна точност, но може да се направи преобразуване от Brix в TDS, като Brix стойността се умножи по 0.85. Най-добре игнорирайте дясната скала.
Доколкото знам единственият сертифициран рефрактометър за кафе към момента е VST LAB Coffee III с точност ±0.05 %

Над два пъти по-евтиният Atago PAL-Coffee с точност ±0.15%
