Чудих се къде да постна тоя клип, в "моето кафе днес" ли в темата за мелачката ли и реших тук .
Това ми е първото видео със софтуер за видеообработка, снимано с канон кропка, затова както се казва "не стреляйте по пианиста". Тампъра пристигна оня ден и още се уча като цяло, забравих да сложа капки вода за антистатик и едно тупане на мелачката падна, разсипах зърна(което изрязах при обработката де ), екстракцията и дозата я направих по-дълга отколкото трябва и се "изруси", но това е положението засега. Кафето е от старбъкс pike place.
Enjoy
Gaggia classic gold edition rebuild
- batkovan
- Младши бариста
- Мнения: 990
- Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm
Днес реших да си направя сляпа цедка, понеже имам една излишна. Малко двукомпонентно лепило и ще изчакам 48 часа хубаво да засъхне, после ще видим дали ще издържи 9 бара >>
Другото което ме глождеше е, че водата излиза най-вече от ръба на душа. След като развих ims цедката я огледах и намерих къде е проблема - там където се завива за тялото на душа цедката е прекалено изпъкнала и не ляга плътно в тялото, съответно я изпилих така>>
И след това проверих, вече не течеше от ръба, но някак се концентрира в четири точки водата>>
Махнах тялото на душа и го сравних със старото. Дупките на новото са по-малки.>>
Реших за начало да разширя отворите като на старото тяло. Първите две дупки >>
И завършено >>
Другото което забелязах е, че когато отворите на тялото съвпадат с отворите на цедката на душа се получава това неравномерно шуртене. >>
А по равномерно се получава когато не съвпадат >>
Което става с настройка с тест. В момента долу горе ме удовлетворява, ще видим дали няма да ми щукне да разпробия още 3 симетрични дупки (@Gaggia видях къде е отвора от групата, до него няма да пробивам ).>>
Може и да издребнявам, но все си мисля че заради това неравномерно шуртене дълбае дупки в шайбата кафе, става chanelling и кофти екстракция. Оптимално ми изглежда при лостовете, там върху цялата повърхност на шайбата кафе има вода и тя преминава през цялата площ при извличането.
Другото което ме глождеше е, че водата излиза най-вече от ръба на душа. След като развих ims цедката я огледах и намерих къде е проблема - там където се завива за тялото на душа цедката е прекалено изпъкнала и не ляга плътно в тялото, съответно я изпилих така>>
И след това проверих, вече не течеше от ръба, но някак се концентрира в четири точки водата>>
Махнах тялото на душа и го сравних със старото. Дупките на новото са по-малки.>>
Реших за начало да разширя отворите като на старото тяло. Първите две дупки >>
И завършено >>
Другото което забелязах е, че когато отворите на тялото съвпадат с отворите на цедката на душа се получава това неравномерно шуртене. >>
А по равномерно се получава когато не съвпадат >>
Което става с настройка с тест. В момента долу горе ме удовлетворява, ще видим дали няма да ми щукне да разпробия още 3 симетрични дупки (@Gaggia видях къде е отвора от групата, до него няма да пробивам ).>>
Може и да издребнявам, но все си мисля че заради това неравномерно шуртене дълбае дупки в шайбата кафе, става chanelling и кофти екстракция. Оптимално ми изглежда при лостовете, там върху цялата повърхност на шайбата кафе има вода и тя преминава през цялата площ при извличането.
- batkovan
- Младши бариста
- Мнения: 990
- Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm
Да, става. Забравих да си постна и кафето от теста, което направих към 18 часа. 14гр 42 гр 30 сек.
Тези днитрябва да поръчам някакво свясно кафе, че моето привършва. Примерно домани, за да имам референция за това което харесват повечето от кафеентусистите тук.
Тези днитрябва да поръчам някакво свясно кафе, че моето привършва. Примерно домани, за да имам референция за това което харесват повечето от кафеентусистите тук.
- Gaggia
- Coffee scientist
- Мнения: 4671
- Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
- Град: София
- Приготвям кафе с: Monolith and paper filters
Някъде бях чел, че ако оставиш оригиналния душ и отгоре поставиш и IMS душа резултата е добър, пробвах и наистина е по-добре разпределена водата. За мен реално ползата от IMS душ си остава по чиста група
Нека обменяме знания за любимото ни
- batkovan
- Младши бариста
- Мнения: 990
- Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm
Напълно си прав за ims душа, ако и изработката му да е впечатляваща, разпределението на водата, на classica поне, не е ок. Два дни гледам шайбата с кафе, ами дълбае си, баш където са отворите за вода - така че по-големи дупки, въртене на душа и проче не помагат>>
И реших като ще има нееднакво извличане на 4 места, да ги направя повече.. и пробих още 3 дупки >>
Но вече си изпих кафето за днес, ще видя как е с каналите утре.
Ще видим дали ще се спра на толкова или ще го направя на швейцарско сирене .Между другото направисисам сляпата цедка не пропуска- днес направих първият backflush.
Весела Коледа!
И реших като ще има нееднакво извличане на 4 места, да ги направя повече.. и пробих още 3 дупки >>
Но вече си изпих кафето за днес, ще видя как е с каналите утре.
Ще видим дали ще се спра на толкова или ще го направя на швейцарско сирене .Между другото направисисам сляпата цедка не пропуска- днес направих първият backflush.
Весела Коледа!
- Gaggia
- Coffee scientist
- Мнения: 4671
- Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
- Град: София
- Приготвям кафе с: Monolith and paper filters
На Силвията по-добре се разпределя, но там има jet breaker. Взимай евтино кафе от 15 лв килото и експериментирай, без разходи няма прогрес
Нека обменяме знания за любимото ни
- batkovan
- Младши бариста
- Мнения: 990
- Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm
Не е перфектно, но поне не се вижда отчетливо дълбаене на 4 места >>
Днес тествах и със стоковата цедка на душа.. ами в пъти повече ми хареса разпределението на водата и реших ims-a, въпреки че на някой може да му се стори глупост, след двуседмична служба да го сложа на резервната скамейка и да оставя стоковият душ .
Днес тествах и със стоковата цедка на душа.. ами в пъти повече ми хареса разпределението на водата и реших ims-a, въпреки че на някой може да му се стори глупост, след двуседмична служба да го сложа на резервната скамейка и да оставя стоковият душ .
- batkovan
- Младши бариста
- Мнения: 990
- Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm
Аз не съм писал, но минах на варианта който беше предложил душ тяло - ims screen - стоков screen. Така най ми хареса разпределението - от тогава не съм го бутал - 1 път седмично почиствам основно с развиване на душовите цедки, но в интерес на истината не се и събира толкова мръсотия там, може и на 2 седмици, но така и така почиствам цялата машина и правя бекфлъш.
За това което си постнал интересно изглежда, но трябва да видя клип от разпределението на водата от тялото на душа без screen, за да преценя дали наистина ще има подобрение спрямо сегашното, което разпробих - иначе от него в момента нямам дълбаене. По-евтин вариант е да се вземе ново тяло с 4 дупки и да се разпробие по същия шаблон.. това реално и със някой стар душ(за хвърляне) може да се направи да се разпробие и да се види само разпределението как ще е дали ще тече от 6те дупки и как.
За това което си постнал интересно изглежда, но трябва да видя клип от разпределението на водата от тялото на душа без screen, за да преценя дали наистина ще има подобрение спрямо сегашното, което разпробих - иначе от него в момента нямам дълбаене. По-евтин вариант е да се вземе ново тяло с 4 дупки и да се разпробие по същия шаблон.. това реално и със някой стар душ(за хвърляне) може да се направи да се разпробие и да се види само разпределението как ще е дали ще тече от 6те дупки и как.