:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Какво кафе да използвам във вкъщи?

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: glatzial, Gaggia

Публикувай отговор
Krasimir.Kovachev
Зелено кафе
Мнения: 24
Регистриран на: Пон Фев 04, 2019 5:26 pm

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от Krasimir.Kovachev »

Ами точно то е нетипичното еспресо ,сладко и плътно тяло,дълъг плодов запомнящ се послевкус.Това е от мин.година ,видях едното е свършило .Не поддържат голямо разнообразие,но ги сменят често.
Аватар
martin76
Светло изпечен
Мнения: 74
Регистриран на: Сря Яну 23, 2019 3:47 pm
Град: Русе
Приготвям кафе с: Lelit Anita 042 emd

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от martin76 »

Някой пил ли е такова кафе - https://mts-group.biz/product/superoro-kafe-na-zarna/?
toro
Кафе трафикант
Мнения: 389
Регистриран на: Нед Яну 13, 2019 3:10 pm
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от toro »

IMG_4356.JPG
Това е от най-хубавите пакетирани кафета, които съм пил. Доближава се много до хубавите кафета от пекарни.
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
vessk0
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: Нед Юни 09, 2019 3:54 pm
Град: София
Приготвям кафе с: ECM SYNCHRONIKA + Mahlkönig Vario

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от vessk0 »

Някой може ли да сподели кое кафе на Дъбов е с най-ниска киселинност?
toro
Кафе трафикант
Мнения: 389
Регистриран на: Нед Яну 13, 2019 3:10 pm
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от toro »

Аз не съм пил кисело от Дъбов. Вкуса в голяма степен зависи от тахниката.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 349
Регистриран на: Чет Мар 07, 2019 5:52 pm
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от glatzial »

@vessk0 на Дъбов, понеже повечето са средно към светло печени може да си позволиш по-висока температура. Като цяло правилото е температура и киселинност са обратно зависими. Температура и горчивина са право зависими. Ако искаш да не качваш температурата може да играеш със смилането - по-фино и по-дълга екстракция води до по-малко кисело към по-горчиво кафе.
На Дъбов много добре се влияят и от дълга преинфузия.
При еднакви параметри тия с кафевите етикети са по-малко кисели от червените и черните.
Аватар
vessk0
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: Нед Юни 09, 2019 3:54 pm
Град: София
Приготвям кафе с: ECM SYNCHRONIKA + Mahlkönig Vario

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от vessk0 »

Стигал съм 40 секунди екстракция с 10 секунди преинфюзия при 95 градуса, все си е парещо кисело...
toro
Кафе трафикант
Мнения: 389
Регистриран на: Нед Яну 13, 2019 3:10 pm
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от toro »

Освен градусите да не са реални.
Няма как да е възможно всички кафета на Дъбов да са ти кисели, като той рядко има такива.
Освен да пробваш на друга машина
Аватар
KRASI
Тъмно изпечен
Мнения: 106
Регистриран на: Съб Сеп 07, 2019 11:39 am
Град: Ямбол
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/Gaggia Classic

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от KRASI »

Последните,които поръчах и на мен са ми кисели.Доста светло изпечени са.
Аватар
vessk0
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: Нед Юни 09, 2019 3:54 pm
Град: София
Приготвям кафе с: ECM SYNCHRONIKA + Mahlkönig Vario

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от vessk0 »

Пробвал съм само някои от по-евтините блендове, затова попитах, за да не ги изреждам един по един, така или иначе ми е ясно, че като е по-прясно изпечено, е по-кисело, особено както са и по-светло изпечени. За сравнение типичните кафета от магазина (тъмно изпечени) ги приготвям при 90-92 градуса и по-кратка екстракция за балансиран вкус и без кисели жилки.
Публикувай отговор