Оптимален избор за бюджет 1000-1100EU без ДДС

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: Gaggia, glatzial

pepino
Зелено кафе
Мнения: 16
Регистриран на: 11 Сеп 2019 14:33

Мнение

Здравейте, моля за съвети относно избор в посочения бюджет. Ще се пазарува от чужди сайтове на фирма, така че би трябвало да ми махнат ДДС-то. Ще се ползва в офис, 5-6 кафета средно на ден и почти без млечни напитки. Може и 10-15 на ден, като тогава трябва да могат да се направят по 2-3-4 едно след друго. Няколко са основните неща, които ме интересуват:
1. Хубаво еспресо (мелачка и хубаво кафе се подразбират).
2. Лесна за работа - няма да ги прави един човек и не ни е това основно занимание. Идеята е - мели се кафе, тампиране, слага на машината и пуска.
3. Лесна за първоначална настройка - идеята е да се отдели време за проби с 2-3 вида кафе, което ни харесва, да се настрои налягането и температура и да не се налага да се пипа много-много.
3. Лесна за поддръжка.
4. Да не се притеснявам да стои включена по цял ден, сутришното време за загряване не е толкова важно, но през деня е.
5. Външния вид не е от значение, но да е конструктивно смислена и с читави материали.

Първо мислех Gaggia Classic, но от каквото прочетох за новите се отказах. Няма кой да се занимава да реже пружинка, да преправя пътища да не тече и т.н.
Мислех и за Silvia, е да ама пък трябва да се преправя да не се изключва и май ще иска доста прецизност при самото приготвяне на кафето. Нямам представа за какво точно трябва да се внимава, като температури, налягане и т.н. Все пак не е отпаднала като вариант и ако има как да мина в този ценови интервал, ще е чудесно.

И другото е в по-висок бюджет примерно 1000-1100Евро макс. без ДДС.
Гледам няколко, които могат да се намерят за тези пари.
1. Quick Mill Rubino / Anita - ама няма PID и не знам как ще се оправяме.
2. Rocket APPARTAMENTO - пак е без PID
3. Profitec Pro 300
4. La Spaziale S1 - нямам идея
5. BEZZERA UNICA PID - доста по-евтина, към 850 без ДДС, че даже и в комплект с някаква кафемелачка Nemox Lux
6. Expobar Brewtus IV Leva Volumetric Pump или Expobar Brewtus IV Leva Multiboiler Vibration Pump
7. Vibiemme Domobar Junior 2B или Vibiemme Domobar Junior HX - май и тези са без PID.
8. ACS Minima
9. Lelit Mara PL62T - тази и Expobar-те излизат най-скъпо.
10. ECM Classika PID

Като цяло леко клоня към ACS Minima, но не знам дали е оптималния избор. Отзивите за нея са все положителни, но все пак са доста малко.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Здрасти. За офис ще ти е голям плюс ако я вържеш за водопровода. От изброените ако не бъркам Expobar Brewtus IV Leva Volumetric Pump има тази функционалост и аз него бих взел.
НХ машините нямат нужда от PID, но са по-капризни - заради температурното сърфиране (охлаждащи флъшове) хабят доста вода и съответно трябва по-често да се пълни свежа вода и да се изпразва "легена". Без термометър в групата са сложни за използване. Ако не правите млечни няма нужда от НХ или двубойлерна.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
pepino
Зелено кафе
Мнения: 16
Регистриран на: 11 Сеп 2019 14:33

Мнение

Здравей, млечните едва ли ще са 1-2 на седмица, ако изобщо някой му се занимава. Свързването с водопровод ще е сложно и предпочитам да не се налага, но не е невъзможно. Макар и с не твърдата вода в София, като е на водопровод няма ли да се налага по-често декалциране.
В случай, че отсвирим млечните напълно, какво следва.
радо
Средно изпечен
Мнения: 201
Регистриран на: 03 Фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; GEM; Mazzer Major;Niche Zero

Мнение

Не видях да си писал комбайни.
За този бюджет може би са най-смислени Lelit PL042TEMD или PL82T.
Комбайни имат също QuickMill и Pavoni
Може също да видиш и комбайните на Sage, но там хубавите май са по-скъпи.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2115
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Най-добре всичко отделно, от изброените(при положение, че рядко ще ти трябва пара) на мен ми харесва ECM Classica, стоманен бойлер, красива и надеждна.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@pepino

може да се сложи филтър м/у машината и водопровода. Самото връзване става с меки тръби. @espresso71 може да даде повече информация - той вкъщи е с вързан Рокет Р58 с филтър.
Брютосът мисля че има и еднобойлерен вариант, готов за връзване към водопровода, но не знам дали е с ПИД. Това с връзването го казвам от гледна точка на "лесна за работа".
Ако не искаш мляко - еднобойлерни с ПИД има много голям избор в твоя бюджет. Нямам идея какво да препоръчам :D

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
bgtron
Зелено кафе
Мнения: 29
Регистриран на: 31 Мар 2019 12:00
Град: Sofia
Приготвям кафе с: La Marzocco

Мнение

Ако ще даваш толкова пари PID-a e задължителен.
Ако няма да правиш млечни - ECM-a.Много приятна за окото ,висок клас материали,страхотна сглобка.
Ако държиш да е двубойлерна -ACS Minima.Безупречна във всичко , много добра сглобка ,лесна за подръжка,но не е толкова красива както ECM-a.
Brewtus-a преди да го купиш те съветвам да го видиш на живо,Дъбов го имаше.За мен това е най-грозната и груба машина от всички в списъка.
Аватар
martin76
Светло изпечен
Мнения: 74
Регистриран на: 23 Яну 2019 15:47
Град: Русе
Приготвям кафе с: Lelit Anita 042 emd

Мнение

С тоя бюджет https://www.real.de/product/323066118/? ... term=74990 + https://www.kaffeezentrale.de/eureka-es ... ner=idealo.
Ще останат и пари за тампер, подложка, кантарче, цедки...
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2115
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Lelit и ACS ползват само неръждаема стомана 304 за корпуса, това за мен е плюс. Честно казано не ми е ок машини по 10-15 хиляди лева да са на прахово боядисано шаси(без да конкретизирам производители).
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
gozzoo
Светло изпечен
Мнения: 127
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

Дколлкото чета във фокуса на дискусията са висок клас prosumer машини, а никой не споменава автоматичните. Те са най-популярни в офисите (може би след тези в капсулите) и имат много предимства в офис среда. Една добре настроена автоматична машина в комбинаия с добро кафе може да даде много приличен резултат. Аз лично дълго време ползвах Delonghi ESAM 4400 и съм много доволен, особено предвид факта че е купена втора употреба на цена под 300 лв. Разбира се не всички видове кафе се получават добре на нея, но при някои може да се постигне доста добро приближение на истинско еспресо. Голямо предимство в офиса е да натиснеш едно копче и да пиеш кафе. Съответно в офис със истински хубава еспресо машина не всички колеги ще станат бариста и едва ли ще правят перфектни шотове, така че резултата със скъпата мапина може ще бъде много подобен на автоматичната за повечето ползватели. Особено ако се правят единични шотове, както ще бъде много често това още повече е в сила.

Според мен е безумие да се свързва машината към водопровода, особено за 4-5 кафета на ден. Не е никакъв проблем хората в офиса да се научат когато машината подаде сигнал да налеят вода, както реално става на практика във всички офиси. Съшо така е безсмислено е да се дискутира каква е сглобката и дали корпуса на машината е от неръждаема стомана или пък е прахово боядисана. В крайна сметка когато са на работа хората очакват масимално бързо и лесно да получат напитка с добър вкус, което е постижимо със съвсем минимален бюджет.

Тъй като често съм си задавал въпроса 'защо е гадно кафето във всички офиси в които съм бил' и какъв е оптималния вариант да се задоволят кафе нуждите на офиса си мисля следното - да има автоматична машина за непретенциозните потребители и една добра еспресо машина за истинските фенове. Разбира се и в двата случая трябва да се ползва добро и прясно кафе. Това решение обаче има смисъл при офиси с повече хора, за малки офиси добре насторена автоматична машина + подходящо кафе би бил достатъчно добър вариант.

@Gaggia Може да направим нова тема 'Кафе в офиса' където хората да споделят какво кафе пият из офисите и техните идеи за това как да се подобри кафе ситуацията там.