Избор на кафемашина/общи насоки

Всичко свързано с професионалната техника за приготвяне на кафе

Модератори: Gaggia, glatzial

Wlado
Светло изпечен
Мнения: 70
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: Gaggia naviglio

Мнение

:D

Здравейте, от известно време ми се върти в главата една мисъл за професионално занимание с кафе (кафене или кофишоп), поради факта, че масово се предлага лошо кафе. Понеже всичко е в процес на обмисляне и логично не мога да започна веднага, измислих следната схема - да си купя някаква кафемашина с мелачка, за да тренирам у нас. Какво според вас ми трябва? Трябва ли да е е61 или? Кафето което бих правил е вкусно по-светло изпечено кафе. Не клоня към момента към определени пекарни. Просто ми се иска да задобрея.

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2115
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Здравей и добре дошъл, ако нямаш опит ти препоръчвам да вземеш една Gaggia Classic на старо и една голяма професионална мелачка с 83мм, пак така. Комплекта ще ти струва да речем 800лв, но ако имаш желание ще се научиш как се случват нещата за няколко месеца. Опита не ти се губи после може да си вземеш още по добра техника за кофи шопа. Е61 не е задължителна, просто е масова и добър вариант за по сериозна машина в последствие. Прясно изпеченото кафе от пекарна до 3 седмици според мен също е задължително.
За да не бъда голословен ето това е правено тази сутрин с Гаджия и добра кафемелачка.

g1.jpg
g2.jpg

Научи се да правиш такива кафета и после му мисли за скъпи машини и заведението. Поздрави!

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
радо
Средно изпечен
Мнения: 201
Регистриран на: 03 Фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; GEM; Mazzer Major;Niche Zero

Мнение

Привет,
Ще ти е много по-лесно и ще спестиш страшно много време, ако първо изкараш някакъв курс за професионални бариста.

Wlado написа:
10 Авг 2019 10:55
:D Здравейте, от известно време ми се върти в главата една мисъл за професионално занимание с кафе ...Какво според вас ми трябва?... Просто ми се иска да задобрея.
Wlado
Светло изпечен
Мнения: 70
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: Gaggia naviglio

Мнение

Това се подразбира, но за сега е само идея, та искам да си тренирам вкъщи. После ще следва и курс/обучение.
Сега по въпроса. https://www.olx.bg/ad/profesionalni-kaf ... 7FHEV.html такава мелачка става ли?, а такса кафемашина https://www.olx.bg/ad/profesionalna-kaf ... 7MtzH.html идеята ми е, че гагията е много домашна с нея едва ли ще става хубава пяна на млякото. И бойлера е един. А с другата машина макар и по-скъпа ще имам повече възможност за няколко поредни качествени кафета без да загрява, изчакам или да прилагам трикове....
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2115
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

С Гаджията става перфектна микропяна с Ранчилио накрайник, може да си вземеш и по скъпа машина разбира се, но тя няма да ти направи сама кафето, мелачките на снимката са с 64мм, по принцип ставам, но ми се виждат скъпи за пребоядисвани.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
aira786
Зелено кафе
Мнения: 46
Регистриран на: 15 Яну 2019 15:17
Град: 25°57'57.0"N 80°08'28.0"W
Приготвям кафе с: Profitec pro 700 / Ceado 37S SSP burrs/HG-1 motorized

Мнение

Най често съвети се дават за да не се изпълняват или след това да се обвинява този който ги е дал
За по голяма част от присъствуващите във форума правенето на кафе е удоволствие ,ритуал ,религия и най правилният и бърз начин е
1 Курс за бариста/за опознаване на материята
2 Покупка на кафемелачка и кафе машина/кафемелачката 83 мм след това ще си спестиш доста ядове,кафемашина с 58 мм портафилттер колкото по хубава по добре,и почват тренировките из къщи
3 оюе веднъж курс за бариста за да разбереш къде си грешал/в случаи че има необходимост
иначе нещата са от рода
Аз имам 6 скалпела ,ножица за ребра,смятам да се заемам с операции
:coffee::D
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Все пак да вметна, че курса за бариста не е задължителен - информация има супер много - и в този форум, и в интернет. Стига да подходиш с правилната нагласа, че ще учиш ново умение и в началото ще има грешки, можеш и сам. За под седмица ще правиш по-хубаво еспресо от 99% от заведенията. Трябва ти само половин килограм сносно, но не скъпо кафе, което да бастисаш, да си водиш записки и да експериментираш спокойно.
Иначе винаги е добре да ги обсъдиш и "на живо" нещата с някой с повече опит. В това отношение курс може да помогне.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
temp
Светло изпечен
Мнения: 122
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Само идея.
Ако ще е заведение - инвестирай в Е61 по добре автоматична, нова - очукана и пребоядисана не изглежда добре. За магазин гаггиата е добре.
На първо място обаче бих търсил пекарна за кафе.
bgtron
Зелено кафе
Мнения: 29
Регистриран на: 31 Мар 2019 12:00
Град: Sofia
Приготвям кафе с: La Marzocco

Мнение

Курса въобще не е задължителен.
Изкарах еднодневен курс при Дъбов. Пари хвърлени на вятъра. Не искам да обобщавам, просто споделям опит.
Експертизата тук в този форум е на по-високо ниво.
Wlado
Светло изпечен
Мнения: 70
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: Gaggia naviglio

Мнение

Не бих си взел гаджатав никой случай, искам нещо стабилно с което вкъщи да си правя 4 поредни кафета напр. със сходен или еднакъв резултат. Намерил съм поносимо кафе за басисване. За мелачка нямам нулева идея, за кафемашините почетох и някаква мини полупрофесионална ми харесва... За заведение не ми звучи иначе сериозно да си вземе човек някаква очукана втора ръка..