Кафе машина за сладкарница

Всичко свързано с професионалната техника за приготвяне на кафе

Модератори: Gaggia, glatzial

Simeon24
Нов потребител
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Апр 2019 18:04
Град: Варна

Мнение

От кафе Agust казаха, че могат да ми предоставят кафемашина Wega и кафемелачка (забравих каква :roll: ) днес ще се чуя пак с тях. Само ме притеснява разстоянието от водата и мястото на което мога да сложа машината, за да не се губи налягане ако станат много дълги свръзките. :|
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 696
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Вярно, че повечето кафеентусиасти с роторна помпа, които няма как да я вържат към водопровод, слагат резервоар за вода под налягане, но това го правят от други съображения - за да могат ако искат да правят преинфузия с налягането от водопроводната мрежа(примерно колкото е там от 0 и нещо до 2-3 бара), иначе роторната може и без вързване към водопровод да си работи, тоест ще създаде достатъчно вакуум и от нормален съд за вода.

Някой да ме поправи ако греша :) , че нямам опит с роторни помпи и това е което съм чел просто.

Но дори да не съм прав и да трябва водата да е под някакво налягане за функционирането на роторната помпа, не виждам как с по дълги пътища то ще се изгуби.
Последно промяна от batkovan на 24 Май 2019 14:19, променено общо 2 пъти.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2336
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

La Marzocco Linea Mini и lelit Bianca са с роторни помпи, които директно смучат от контейнер за вода. В заведение е неудобно да се ползва резервоар и най-добре е да се свърже към водопровода, армирани маркучи има различни дължини, ще трябва и омекотител на входа.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
espresso71
Нов потребител
Мнения: 14
Регистриран на: 04 Юли 2019 00:05
Град: София
Приготвям кафе с: Rocket R58 V2, Mazzer Mini Electronic SJ burrs

Мнение

Gaggia написа:
24 Май 2019 14:18
La Marzocco Linea Mini и lelit Bianca са с роторни помпи, които директно смучат от контейнер за вода. В заведение е неудобно да се ползва резервоар и най-добре е да се свърже към водопровода, армирани маркучи има различни дължини, ще трябва и омекотител на входа.

Rocket R58 е сротационна помпа и може да работи с резервоар и на водопровод. Преди година и нещо, с помощта на Явор и Влади от Комбинабар я свързах за водопровода по две причини: 1. Да правя пре-инфузия; 2. Да спра да пълня резервоара за вода и да изпразвам тавичката (доста плитка при Ракетата). Оказа се, че за да има преинфузия трябваше да спрем работата на магнетвентила, който пускаше налягането на водопровода само при активирана помпа. Най-голям зор видяхме с маркуча за обратната вода (тънък с алуминиево покритие - за парно), защото се образуваше корем и не се оттичаше водата, но стана. Да не забравя, че сложихме и ограничител на налягането. Скромния ми опит показва, че не всяко кафе става добре на еспресо или ристрето с преинфузия. Но не бих се ангажирал да кажа дали това се дължи на слаба Бариста техника от моя страна или обективно не всяко кафе е толерантно към преинфузията. :D

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2336
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

espresso71 написа:
07 Юли 2019 08:14
Скромния ми опит показва, че не всяко кафе става добре на еспресо или ристрето с преинфузия. Но не бих се ангажирал да кажа дали това се дължи на слаба Бариста техника от моя страна или обективно не всяко кафе е толерантно към преинфузията. :D

Това е напълно вярно, понякога резултата е по лош при по дълга преинфузия.

кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
espresso71
Нов потребител
Мнения: 14
Регистриран на: 04 Юли 2019 00:05
Град: София
Приготвям кафе с: Rocket R58 V2, Mazzer Mini Electronic SJ burrs

Мнение

Gaggia написа:
07 Юли 2019 09:12
espresso71 написа:
07 Юли 2019 08:14
Скромния ми опит показва, че не всяко кафе става добре на еспресо или ристрето с преинфузия. Но не бих се ангажирал да кажа дали това се дължи на слаба Бариста техника от моя страна или обективно не всяко кафе е толерантно към преинфузията. :D
Това е напълно вярно, понякога резултата е по лош при по дълга преинфузия.

Благодаря ти за коментара! От една страна еспресотото е високотехнологичен продукт (добра машина, мелница и подготовка на баристата), но от друга - голям опит с проба/грешка. Хиляди благодарности за идеята и реализацията на този форум! :)

Костадинов
Светло изпечен
Мнения: 92
Регистриран на: 17 Дек 2018 20:29
Град: Русе
Приготвям кафе с: La Pavoni Pub, Mazer Royal

Мнение

Добре е да се провери цената на кафето, което предлагат фирмите, които дават кафемашини за ползване, сравнено с цената на свободния пазар. Да имаш собствено оборудване дава свободен избор на кафе.
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 113
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

Ето за това в БГ хубавото кафе в заведение я рядкост. Собствениците на заведения искат оборотна машина,мелачка (мелачки),подръжка,обучение,а някои и по + 50к на година на ръка. За това продукта е боклукчав,а виновни единственно са клиентите които с действията подкрепят ''системата"!
If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
Аватар
Typica
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 24 Юни 2019 13:48
Град: Сандански
Приготвям кафе с: Grind: Mestre Brew: Clever Dripper, French Press, Moka Pot. Espresso? I don't need a new hobby.

Мнение

@rockets

чудя се, колко кафета в страната почват работен си ден ето така:

Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 113
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

Typica написа:
19 Юли 2019 10:31
@rockets чудя се, колко кафета в страната почват работен си ден ето така:

Почти николко,това е за "аматьори",нашите от Комбо,Лаваза,Или и др са толкова добри,че нямат нужда от настройка,всяко кафе им се получава,българина всичко ще изпие!

If your coffee tastes like coffee, then it's baked!