Приключението започва с...

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
swe5
Нов потребител
Град: София
Приготвям кафе с: Wacaco Picopresso

Мнение

Предисторията:
Не пиех кафе редовно, не се интересувах от кафе и не знаех почти нищо за видовете и начините за приготвянето му. На "Кафе пиеш ли?", категорично казвах "Не".
Жена ми си правеше кафе на стар авотмат Delonghi. Е, старият автомат започна да прави блудкаво кафе и се наложи да го почистя. Поинтересувах се, изгледах няколко видеа и... пропаднах в дупката. Честито.
Няколко месеца и стотици часове в youtube и форуми по-късно: на плота се появяват Sage Bambino и Baratza Encore ESP, и бездънни портафилтри, precision baskets и т.н. Ситуацията е страхотна - аз съм повече от доволен, забавлявам се много с различни кафета, тренирам вкуса си, изръчках локалните пекарни, експериментирам, водя записки и въобще - знаете как е.
Идилията продължи малко повече от месец.

Проблемът:
Колкото за мен процесът е дзен, откривателски и любопитен, толкова за жена ми не е. Аз дори умишлено си "усложнявам" кафето като меля с Kingrinder K6, за да имам повече контрол над смилането, а и все пак да се "изморя", та да спра в един момент с тестовете.
И тъй като първоначалната идея беше жена ми да е хепи с кафето машината си, с прискърбие реших сегашното любимо комбо ще отпадне и ще замине в olx, и ще трябва да бъде заместено от автомат. Така и стана.

Другият "проблем":
Духът от бутилката вече е пуснат и аз трябва да остана с опция за еспресо и спорадични експерименти. Но да не заема място, да имам максимум контрол и да не ме ограничава. Топленето на вода не ме притеснява, ръчна мелачка вече имам.

Въпросът беше:
Кое ръчна еспресо решение да избера?

Вариантите бяха:
1. Wacaco Picopresso, евентуално с манометър
2. Cafelat Robot с манометър
3. някой от вариантите на Flair
4. ROK EspressoGC (най-непознатия за мен)
5. Aram (най-красивият, привличащ ме и за момента неприлично скъп, особено с пинизчийската добавка за индикация на налягането)

Докато се чудех и оформях на ум тази тема, импулсивно си поръчах Picopresso за около 120 евро. Каква радост! И каква приятна изненада - конструкция, усещане, кафе, всичко ме впечатли!
Оттогава съм направил около 40-50 кафета, свикнах с процеса, изчистих температурните чуденки и остана една и най-важна - за да експериментирам/тествам, трябва да променям само по една променлива на опит. Например кликовете на мелачката, грамовете кафе или температурата. За целта трябва всичко останало да е непроменено.
Как обаче да закова налягането без манометър? :) Да спазвам някакъв модел в темпото и да регистрирам съпротивлението на ум? Или да спра да се тормозя и да поръчам манометъра?
xfirebg
Зелено кафе
Приготвям кафе с: Anna PL41TEM, TIMEMORE CHESTNUT C3 ESP PRO

Мнение

Ако не си постигнал досега съотношение 1:2 равномерна екстракция без ченълинг и не ти харесва вкуса, купувай манометъра :)
Аватар
swe5
Нов потребител
Приготвям кафе с: Wacaco Picopresso

Мнение

Вкусът ми харесва почти всеки път и то доста, но аз се вманиачавам в настройката на всички променливи :D
Сега например експериментирам с Caffe Мartella, с което напълних пълния автомат на жена ми:
Изображение
Кафето е мноооого фино и елегантно, води се mild (а не strong или balanced дори) и се оказа, че най-добрия и вкусен шот, който направих беше ~1:1.7, за около 35 секунди... :shock: Течеше бавно и лепкаво, без постоянна струя, но стана плътно, шоколадово, сладко, без стипчивост, без неприятни крайности. Това обаче май е за друга тема :)
Последно промяна от swe5 на 26 Авг 2026 15:43, променено общо 1 път.

Обратно към “Новорегистрирани кафе любители”