Cafelat Robot

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

nick_dimitrov написа: 13 Юни 2025 21:38 От няколко дни се наслаждавам на Cafelat Robot .
Нямам никакви забележки – само похвали!
Феноменален хардуер,който не изисква придружаващ фърмуер или софтуер. :)
Честито!
Подарявам това: https://www.coffeeforums.bg/viewtopic.p ... lat#p17739
От София съм. Имам подобрен модел в thingiverse и може да си ги принтираш:
https://www.thingiverse.com/thing:4748899
https://www.thingiverse.com/thing:4761892
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

nick_dimitrov написа: 13 Юни 2025 21:38 От няколко дни се наслаждавам на Cafelat Robot .
Нямам никакви забележки – само похвали!
Феноменален хардуер,който не изисква придружаващ фърмуер или софтуер. :)

Изображение
Пиши, когато натрупаш повече впечатления?
Аз го имам от години, но това ми е първата "еспресо машина" и нямам база за сравнение. Би ми било интересно да прочета мнението на други потребители, които могат да направят сравнение с конвенционална еспресо машина. Според теб, как се справя със светлите кафета? Според мен иска подгряване - на буталото и двукратно наливане на гореща вода в цедката. Въпреки това много светлите кафета пак ми се струват по-кисели от нормалното (не мога да преценя нормален ли е този вкус или се дължи на машинката).
Аватар
nick_dimitrov
Зелено кафе
Приготвям кафе с: AVX DB1X,Cafelat Robot ,French press,V60,
Mago Maga Roaster,DF64V Gen 3,SSP Lab Sweet V3

Мнение

Разбира се,ще го тествам и със светло,много вкусно и ароматно кафе.Такова хубаво ухание,че преди всяка глътка разклащам чашата и вдишвам :coffee:
Ще бъде интересно да видим дали роботът ще работи със същото смляно кафе, предназначено за ~8-бара налягане на еспресо машината.
Всичко е в моите ръце :)
Аватар
swe5
Нов потребител
Град: София
Приготвям кафе с: Wacaco Picopresso

Мнение

Към ползващите Cafelat Robot - доколко е важно наличието (и фатална - липсата) на манометър? Предполагам, че ако си имал и свикнеш, в един момент можеш да спреш да го следиш усърдно, но какво се случва, ако нямаш? Доколко пречи на контрола и изпипването на процеса?
Dimi
Тъмно изпечен

Мнение

Манометър дава представа за налягането и определено е полезен инструмент, но в никакъв случай не бих го определил като “жизненоважен” ,без който едва ли не не може да се работи. Може би в началото, докато ръката придобие това чувство на усещане на противодействието, манометърът ще помогне до някаква степен, шотовете да са по- възпроизводими. Но това по-принцип си е пипкава работа при напълно ръчни и директни (т.е без пружина) лостови машини, независимо дали имат манометър или не. Всичко идва с практика и опит.
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Манометъра е като везната и таймера - веднъж, като свикнеш, можеш и без тях. Няма как да получиш правилен отговор, защото е напълно субективно. Един съфорумец, махна манометъра след първата седмица, защото му развалял визията и минимализма... Аз още го гледам, но по навик, предполагам мога и без него. И сега бих си купил машинката с манометър, просто защото съм свикнал и ми е по-удобно, но определено не е нещо задължително.
По-съществен е въпроса, как ще се ориентираш първоначално (първите няколко пъти) и дали въобще е важно да имаш идея за налягането.
Не съм пробвал, но предполагам, че за един два пъти няма да е неудобно да се ползва кантар (за телесно тегло). Провери точната стойност в упътването, но май 15 кг. натиск отговаряха на 8 бара.
Buna_tetu
Средно изпечен
Град: София
Приготвям кафе с: Cafelat Robot/Aero Press/V60
Kinu M47, BJ 71mm

Мнение

Моят съвет след доста години ползване и - в последно време - правене предимно на “soup” с Робота е, манометърът да се ползва за ориентир, но в никакъв случай да се гонят някакви “стандарти”, още по-малко пък 9 бара. В началото ми се беше случило след месеци наред шотове по 40-50 секунди, зверско натискане и заветните 9 бара да объркам едрината на мелачката и да изкарам перфектен вкус с 2-4 бара изтекло за 10-на секунди кафе. Е, няма да лъжа, не е било “типично” еспресо, но пък откъм вкус топ😉