Eureka Mignon Oro Stark

Съвети при покупка или надграждане на кафе оборудване

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
yovko
Средно изпечен
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Eureka Oro Stark & Profitec Go
Gaggimated Classic Е24
C40 Mk4 Deep Purple BB

Мнение

Приятелю, не се сърди. Нямаше да реагирам, но това с... правилната мелачка ме възпали.

Всеки има право на гледна точка, но когато препоръчваме едно или друго, би било чудесно да се базираме на лични впечатления и наблюдения за даден продукт, натрупани след като сме го ползвали поне известно време. Иначе положението е малко агенция ЕЖК („една жена каза“).

А и за DF64 има други теми във форума.
https://yovko.net/tag/coffee/
Hasienda
Зелено кафе
Град: София
Приготвям кафе с: С най - умряла машина на дози

Мнение

yovko написа: 17 Юли 2026 11:55 Това е класическият Stark. Сега има по-нов Stark W, който е с вградена везна и тегли смляното кафе. Но е и по-скъп. Класическият си е с таймер. Наглася се времето, за което да смели нужното количество.

Eureka са традиционен избор за домашни мелачки - не са твърде скъпи, солидни са, доста тихи. Имат официален вносител и сервиз в България. Има какво да се желае като прецизност, но са окей в общия случай. Първоначално не се хвърляй на различни ножове и екстравагантни (или твърде светли) кафета. С времето ще развиеш усет и представа какъв вкус преследваш.

Stark е окей и със стандартните си ножове (за традиционно еспресо)... Eureka предлагат и три други комплекта за нея. Но не бързай.

Една от особеностите на Eureka e, че доста често ножовете им не са добре подравнени от завода. Потърси из форума или YouTube как се подравнява с алуминиево фолио и маркер. Досадно е малко, но е важно - особено за еспресо. А и доста по-скъпи мелачки също имат нужда от това, та... част от играта е.

На въпроса Single Dose или бункерна мелачка е добре да си отговориш преди да купуваш каквото и да е. Single Dose мелачките са по-удачни ако често сменяш кафетата или ако в домакинството различни хора пият различно кафе, ползвайки една мелачка. Това е само на теория, на практика дори със Single Dose мелачка не винаги е съвсем лесно пренастройването, ако дори веднъж-два пъти на ден се мели различно кафе. Но безспорните плюсове на Single Dose мелачките са, че задържат по-малко частично недосмляното кафе в себе си и кафето не старее и изветрява в контейнера на мелачката. Минус е, че ти добавят една пипкава стъпка с предварително отмерване на дозата за смилане.

Аз лично предпочитам бункерните мелачки, защото така или иначе сам си пека кафето и го пия на партиди от по 250-300 грама. Нямам проблем да изчакам да свърши кафето в мелачката преди да заредя друго. А ако толкова много бързам да пробвам друго кафе - или да меля за филтър, аеропреса и т.н. - имам други мелачки, вкл. ръчни.
Благодаря за информацията.Спрял съм се на Stark стария като твоя и Specialita.Като харесам един вид кафе рядко го сменям
а пък не мисля че е проблем да се меля партиди от по 100 150 г за 2 дена.Предполагам няма да има много retention.Видях че китайците предлагат евтини бункери за да я направиш single dose.В началото мислех да е single нали казват че прясно смлените зърна гарантират качество,но съм пробвал кафе на 2 дни и разликата за мен е малка.Каква е разликата на specialty black ножовете с нормалните които идва ? От двата модела кой е по - добрия вариант според теб.
Аватар
yovko
Средно изпечен
Gaggimated Classic Е24
C40 Mk4 Deep Purple BB

Мнение

Винаги има остатък. Няма как... просто между ножовете винаги остава частично недосмляно кафе, което се спуска от бункера. В рамките на деня не е проблем. Евентуално може да се хване разлика при първото кафе на следващия ден, когато остатъкът е преседял повече часове. Или при неползване ден, два или три... В тези случаи аз смилам на око около 1-2 грама и ги хвърлям.

За разликата между стандартните ножове (Pure Diamond) и по-новите Black Diamond не мога да се произнеса, понеже аз директно монтирах Black Diamond Espresso Specialty и стандартните просто си седят нови и неползвани. По описание Espresso Specialty са уж по-удачни за по-светло и средно изпечени кафета, но това съвсем не означава, че стандартните не стават.

https://blog.eureka.co.it/grinder-burrs-eureka-0-0

Имам друга Eureka Oro DolceVita (това реално е леко по-изпипана Specialità) - тя си е със стандартните Pure Diamond ножове, но двете са в различни къщи - на 350км разстояние. И ако не ги сложиш една до друга, не мелиш едно и също кафе, и не го приготвяш еднакво с една машина няма как да сравняваш вкус, който да зависи от ножовете.

За първа мелачка и особено ако още не си изградил някакви очаквания какво кафе ще пиеш и предпочиташ... не те съветвам да харчиш допълнителни пари за специализирани ножове.

П.П. Между другото, Eureka Mignon Specialità не е с Pure Diamond ножове, а с още по-обикновени - т.нар. Hardened steel. Но и това не е проблем. Pure Diamond са стандарт за мелачките от Oro серията, която както казах е малко по-лачена.
Hasienda
Зелено кафе

Мнение

:music-rockon:
yovko написа: 03 Авг 2026 09:05 Винаги има остатък. Няма как... просто между ножовете винаги остава частично недосмляно кафе, което се спуска от бункера. В рамките на деня не е проблем. Евентуално може да се хване разлика при първото кафе на следващия ден, когато остатъкът е преседял повече часове. Или при неползване ден, два или три... В тези случаи аз смилам на око около 1-2 грама и ги хвърлям.

За разликата между стандартните ножове (Pure Diamond) и по-новите Black Diamond не мога да се произнеса, понеже аз директно монтирах Black Diamond Espresso Specialty и стандартните просто си седят нови и неползвани. По описание Espresso Specialty са уж по-удачни за по-светло и средно изпечени кафета, но това съвсем не означава, че стандартните не стават.

https://blog.eureka.co.it/grinder-burrs-eureka-0-0

Имам друга Eureka Oro DolceVita (това реално е леко по-изпипана Specialità) - тя си е със стандартните Pure Diamond ножове, но двете са в различни къщи - на 350км разстояние. И ако не ги сложиш една до друга, не мелиш едно и също кафе, и не го приготвяш еднакво с една машина няма как да сравняваш вкус, който да зависи от ножовете.

За първа мелачка и особено ако още не си изградил някакви очаквания какво кафе ще пиеш и предпочиташ... не те съветвам да харчиш допълнителни пари за специализирани ножове.

П.П. Между другото, Eureka Mignon Specialità не е с Pure Diamond ножове, а с още по-обикновени - т.нар. Hardened steel. Но и това не е проблем. Pure Diamond са стандарт за мелачките от Oro серията, която както казах е малко по-лачена.
Е това точно си мисля и аз имам gaggia classic и досега само смляно купувам от специализиран като се нацели едрината е добре иначе е плачевно…Още нямам очаквания както каза.За това и още се чудя какъв модел да е .Проблема не е и в бюджета по - скоро да не се занимавам някоя друга година със сменяне нови мелачки.Бях видял че имаш и single dose която беше продал.Обмислям и този вариант все още тъй като ще експериментирам докато намеря точното кафе.Реално не е голям проблем да меря доза зърна всеки път и без това претеглям моето.

Това с ножовете значи отпада по - добре да натрупам опит 1 2 години с нещо по - семпло.Благодаря ти отново за информацията предполагам е досадно да обясняваш на новаците 😁😁
Аватар
yovko
Средно изпечен
Gaggimated Classic Е24
C40 Mk4 Deep Purple BB

Мнение

Hasienda написа: 03 Авг 2026 10:41 Реално не е голям проблем да меря доза зърна всеки път и без това претеглям моето.
И за мен не е проблем. Но за жена ми беше. Затова махнах Single Dose мелачката и взех Stark.

А отделно имам няколко ръчни мелачки, които реално са Single Dose - та като все пак ми трябва да експериментирам с нещо... ползвам някоя от тях.
Hasienda
Зелено кафе

Мнение

yovko написа: 03 Авг 2026 10:55
Hasienda написа: 03 Авг 2026 10:41 Реално не е голям проблем да меря доза зърна всеки път и без това претеглям моето.
И за мен не е проблем. Но за жена ми беше. Затова махнах Single Dose мелачката и взех Stark.

А отделно имам няколко ръчни мелачки, които реално са Single Dose - та като все пак ми трябва да експериментирам с нещо... ползвам някоя от тях.
Стигам до заключение че на първо време ще е добре да взема single dose.Да мине малко време да се науча да разбера какво кафе точно искам да пия.Няма да ми е голям проблем да меря доза за 30 секунди като кафето ще е възможно най - прясно.След това ще заложа на бункерна голяма и една ръчна.Timemore са най - добрите като чета.Иначе съм се спрял на Oro single dose не знам само дали е Pro или обикновената версия.В момента са с хубава отстъпка в pellini.
Oro Single Dose Pro - 635 € на 508 €
Oro Single Dose - 539 € на 430 €

Гледам иначе и Zero AP 65 се продава в олх почти нов на месец

Отново ти благодаря за информацията и занимавката.

Обратно към “Избор на кафе оборудване”