Какво кафе бихте препоръчали за начало?

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: Svetlin, Gaggia

rango
Нов потребител

Мнение

Привет, сдобих се с Gaggia Classic E24 и Gaggia MDF 55. Целта е хубаво еспресо. Бихте ли препоръчали, приятно кафе, което да не е най-висок клас, но и да не е нещо печено преди месеци, с до средна киселинност? П.С. това ми е първи сблъсък с еспресологията, с коя цедка бихте препоръчали да започна?
xfirebg
Зелено кафе
Град: София
Приготвям кафе с: Anna PL41TEM, TIMEMORE CHESTNUT C3 ESP PRO

Мнение

Честито! Комбинацията с тази мелачка е супер. В момента пия Columbia Supremo, средно изпечена. Поръчвам я от една местна онлайн пекарна („Твоето кафе“), където я пекат непосредствено преди доставката. Имай предвид, че тъй като пристига съвсем прясна, не може да се пие веднага, а трябва да изчакаш 1-2 седмици да се дегазира. Преди това си вземи някоя по-малка, вече отлежала разфасовка (250г), докато чакаш голямата партида.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Чак пък да чакам две седмици за да пия кафе, толкова ми е прозореца да съм го изпил вече, 4-7 дни са достатъчни.
xfirebg
Зелено кафе
Приготвям кафе с: Anna PL41TEM, TIMEMORE CHESTNUT C3 ESP PRO

Мнение

Gaggia написа: 08 Юли 2026 15:05 Чак пък да чакам две седмици за да пия кафе, толкова ми е прозореца да съм го изпил вече, 4-7 дни са достатъчни.
Да най-вероятно си прав. Забравих за степента на изпичане. Колкото по изпечено толкова по-малко се чака. Нали така?
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Аз си пека кафето средно, след няколко дни започвам да го пия, харесва ми прясното кафе с пекарни не се занимавам одавна.