Преминаване от v60 към еспресо
Здравейте, кафеджии, по принцип не пия кафе, но преди няколко години покрай тубата и разни подкасти ми стана любопитно и си взех сет за v60. Fast forward 1-2 години, вече съм родител и следобедите почва да ми се припива кафе. Самото v60 обаче не ми допада, че се получава като чай и в голямо количество. Предпочитам да е еспресо или най-много капучино. Вкъщи имаме машина на капсули, която съпругата ми използва ежедневно. Обмислям покупка на мелачка и машина за еспресо, но трябва да я убедя. Като цяло съм склонен да ползвам техника втора ръка. За кафемелачка съм харесал baratza encore esp, Обаче не мога да реша каква машина. Имаше едно ранчилио за 200евро, но докато го модна, ще дойде колкото lelit anna. Как да извърша прехода към хубаво еспресо?
-
xfirebg
- Зелено кафе
- Град: София
- Приготвям кафе с: Anna PL41TEM, TIMEMORE CHESTNUT C3 ESP PRO
Не си взимай anna, а такава с 58мм. Прехода към хубаво кафе си го направи, като модваш постепенно, Gaggia E24 би трябвало да прави хубаво класическо, без да е модната. И се приготви ти да правиш кафето на жена ти всеки път
, а машината за капсули сложи до нея...
-
Wlado
- Младши бариста
- Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster
Аз ще кажа почти същото Lelit ana e топ . Ако не ти пука за аксесоари де. Има само 3 вида цедки... Абе всичко е в малък бройrango написа: ↑01 Юли 2026 15:25 Здравейте, кафеджии, по принцип не пия кафе, но преди няколко години покрай тубата и разни подкасти ми стана любопитно и си взех сет за v60. Fast forward 1-2 години, вече съм родител и следобедите почва да ми се припива кафе. Самото v60 обаче не ми допада, че се получава като чай и в голямо количество. Предпочитам да е еспресо или най-много капучино. Вкъщи имаме машина на капсули, която съпругата ми използва ежедневно. Обмислям покупка на мелачка и машина за еспресо, но трябва да я убедя. Като цяло съм склонен да ползвам техника втора ръка. За кафемелачка съм харесал baratza encore esp, Обаче не мога да реша каква машина. Имаше едно ранчилио за 200евро, но докато го модна, ще дойде колкото lelit anna. Как да извърша прехода към хубаво еспресо?
Гледам, че налягането може да се настрои на 9 бара относително лесно, но дали това е достатъчно за консистентен резултат или PID е задължителен? Склонен съм към лек температурен сърфинг, за 1-2 шота. Все пак няма да я ползвам интензивно за 10 последователни кафета.
-
xfirebg
- Зелено кафе
Да, сменява се една пружина на E24, на anna трябва да се отлепя един винт, на който нарочно са му сложили лепило(пипа се, ако ти показва над 10 бара със сляпа цедка). Но за класически вкус няма значение. С конична ръчна мелачка прави добро еспресо. Вмомента би ми се искало да нагласям автоматично спиране на еспресото след, като съм уцелил съотношението на кафето.
Само трябва да се насоча към по-стара машина, защото ако е нова директно ще и отпадне гаранцията, като я пипна и се губи смисъла
-
xfirebg
- Зелено кафе
Gaggia UP всичко и е настроено, ако искаш веднага да пиеш добро еспресо, но на малко по-висока цена от Anna. Не съм сигурен, обаче за резервни части след гаранционно.