Какво да гледам при покупка на употребявана електрическа кафемелачка?

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: Svetlin, Gaggia

motospeedmax
Нов потребител

Мнение

Здравейте,

Обмислям покупка на употребявана електрическа кафемелачка и бих искал да се допитам до по-опитните тук за насоки.

Основно ме интересува:

Какво е най-важното, което трябва да се провери при оглед на кафемелачка втора ръка?
По какви признаци може да се разбере дали е в добро състояние или е прекалено износена?
Има ли специфични компоненти (ножове/дискове, мотор, лагеруване, подравняване/калибриране и т.н.), които най-често създават проблеми?
Как мога на място да тествам дали мели равномерно и е подходяща за моя тип кафе?

Ще я използвам основно за еспресо и в много редки случаи за Мока, така че ще се радвам и на препоръки за подходящи модели или марки, които си заслужават да се търсят на вторичния пазар.

Първоначално търсех ръчна кафемелачка от висок клас, но тъй като почти не намирам такива на вторичния пазар, реших да вдигна бюджета и да разгледам варианти при електрическите, при които предлагането е по-голямо.

Бюджетът ми е около 250-300€, но съм склонен да го коригирам, ако има смисъл.

Всякакви съвети, личен опит и „червени флагове“, за които да внимавам, ще са ми много полезни.

Благодаря предварително!
Dimi
Тъмно изпечен

Мнение

По принцип в домашна употреба, една мелачка би трябвало да е на практика вечна.
Единственото нещо, което би било релевантно в случая са ножовете и в какво състояние се намират.
Прост тест. Ако минеш с нокътя на пръста по ножа обратно на час. стрелка, би трябвало да свали прахообразно от него. Малко гнусно за продавача, ама за това се сещам… 😂
С много голяма вероятност няма да са перфектно подравнени, но това е тема само при много скъпите. Тъй че… няма за какво да се притесняваш.
С 250 до 300€ бюджет можеш да си вземеш почти всякаква ръчна мелница от премиум сегмента..
За 2-3 кафета на ден е абсолютно окей.
Имам 1ZPresso K-Ultra. Фантастична е!
motospeedmax
Нов потребител

Мнение

Благодаря за съветите, @Dimi!
Това с нокътя е хитро и предполагам може да се замести със зърно кафе.

Иначе да, прав си, вече с новия по-висок бюджет, ръчните премиум мелачки влизат в рейнджа. За моите цели за еспресо 1ZPresso J-Ultra изглежда най-подходяща, като не намерих добри отзиви за нея при приготвяне на Мока кафета, но такова си правя пренебрежимо рядко.
Dimi
Тъмно изпечен

Мнение

Нямам преки наблюдения от J-Ultra и малко ми се струва странно това твърдение, но за К-Ултра мога да гарантирам, че е за мока, джезве и т.н е просто супер. Джезве много ми харесва…