Митници, митническо представителство и всякакви съвети за внос от трети страни

Място за обсъждане на всякакви теми несвързани с кафе-хобито, спазването на добрия тон и правилата на форума е в пълна сила

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Препоръки на база още малко опит от поръчки през тази година и втората половина на миналата:

Можете да предплатите ДДС по схемата IOSS (виждате, като плащате, че търговецът е начислил българско ДДС) или чрез брокерска услуга на куриерска фирма (DHL, FedEx, ...), която някои търговци предлагат като отделна опция за доставка. Брокерската услуга (за разлика от IOSS) може да се ползва и за по-големи поръчки, като покрива и митото, което се начислява при надвишаване на €150.

По възможност избягвайте поръчки над €150 (intrinsic value = стойност на стоките без ДДС и без транспорт/shipping). При intrinsic value под €150:
  • Aко сте предплатили ДДС при поръчката, има шанс пратката да мине без да бъде задържана и просто да ви я донесат до врата или до пощенски клон, без допълнителни усилия от ваша страна.
  • Ако трябва тепърва да платите ДДС, ще минете по олекотена процедура: куриерът или пощата плаща ДДС вместо вас, пратката не се бави излишно, накрая плащате при получаване (напр. кеш в пощенския клон или на разносвача на EMS/BULPOST или банков превод към куриера).
  • Тази олекотена процедура за плащане на ДДС е и по-евтината услуга, ако ползвате поща/EMS (няколко лева, докато нормалното митническото представителство при >€150 е минимум 16 лв и може да нараства спрямо сложността). При DHL, малко парадоксално, олекотената процедура струва 24 лв, докато нормалното митническо представителство е безплатно (при другите куриери не е). Ако ДДС-то е предплатено нямате никакви допълнителни такси от пощата или куриера.
  • Вносът е освободен от мито.
Ако внасяте над €150, особено ако пратката ви съдържа кафе, чай или други хранителни стоки, задължително предпочитайте EMS пред DHL (не знам за други куриери). DHL изискват много повече документация. Редовно искат снимки на продуктите и етикетите, списък на съставките, подробности за опаковките, искали са ми и невъзможни неща, като фитосертификати в оригинал (въпреки че не са нужни за изпечено кафе), за които с доста усилия трябваше да ги разубеждаваме с продавача. Проблемът не е само в обхвата на допълнителните въпроси и изисквания, ами и в начина, по който се поставят: непрецизно и едно по едно, в продължение на точеща се с дни (често над седмица) имейл кореспонденция, която не е и в много професионален тон. Единствена причина да предпочета DHL пред EMS би била, ако ми е от първостепенна важност пратката да дойде възможно най-скоро—ако всеки ден е от значение. DHL често стартира митническата процедура още преди да е пристигнала пратката в България, а и самият транспорт обикновено е с поне няколко дни по-бърз от EMS.

Дори при внос на кафе/чай под €150 (както с предплатено ДДС по IOSS от UK и Норвегия, така и без—от Китай), DHL са ми стартирали неприятната процедура със снимки и други занимавки. Всъщност, единственият ми добър опит с тях е когато им се ползва брокерската услуга за предплащане на ДДС и стойността на пратката е под €150. Тогава пакетите дойдоха директно до вратата (и двата ми опита: от Япония и от Тайван). Ако е над €150, брокерската услуга не помага особено, и пак трябваше да пращам снимки, съставки и т.н. Това го потвърдих по телефона с DHL: шанс да се мине лесно (макар и не 100%) има само при <€150.

Ако стоката не съдържа храни/кафе/чай, процедурата на DHL е поносима като тежест, и може да се предпочете като още по-бърз и сигурен вариант от EMS, особено ако търговецът го предлага на приемлива цена.

Поръчките от Ali Express (поне с доставка от AliExpress или Cianiao) са с включено ДДС, минават през Нидерландия или Унгария, освобождават се без намеса и ви чакат в пощенския клон с номера на пратките, завършващи с NL или HU (но не съм пробвал над €150).
Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

В допълнение: разходите за олекотената процедура с косвено представителство за пратки без предплатено ДДС и с присъща стойност под €150 (т.е. стойност без транспортни разходи под €150):

FedEx / ТНТ България: 0 лв
Поща (въздушна поща, EMS): 4 лв
DHL: 24 лв
UPS / Ин Тайм ООД: 54 лв

За такива пратки под €150 не се плаща мито. ДДС се заплаща върху цялата стойност (вкл. цена на транспорта), освен това дължите и по-горната сума към куриера/пощата.

Впечатленията са на база неколкократно вкарване с EMS, DHL и по-малко с FedEx, UPS и стандартна въздушна поща (някои само един път). Ако съм пропуснал вариации, моля споделете.
joizito
Нов потребител
Град: bourgas
Приготвям кафе с: мляко

Мнение

здравейте , някой има ли досег новата система за износ МАСИ ? че ми е още малко тъмна индия да обсъдим какво може и какво не може .
Svetuni
Нов потребител

Мнение

batkovan написа: 30 Юли 2023 18:51
GeorgiD написа: 26 Юли 2023 09:54 Здравейте!
Обмислям да си взема М1 пекарна, но комуникацията с хората там върви бавно по e-mail.
Ще бъда благодарен ако колегите, който са купували от производителя, споделят опита с доставката- митници, мито, ддс..
Включено ли е всичко в офертата, която дават?
То май не сме много колегите с тази марка @Gaggia и аз :) (или съм пропуснал някой?).

При мен беше по време на офертите чрез @Gaggia и общо взето малко под 2000$ излезе крайната цена за м2 Dual с всичко предплатено през Алибаба - такса на Алибаба, доставка, мита, ДДС и т.н. би трябвало да е подобна организацията и сега.
Здравейте,

Искам да Ви помоля за повече детайли как стана при вас доставката и освобождаване от митница, защото очаквам една М2. Казаха ми да преодставя пълномощно и ЕОРИ. Друго трябва ли? Останах с впечатлението, че Каледо поемат изцяло доставка до врата .,,без клиентът да предприема нещо.
:lol:
Благодаря!
Върнете се в началото
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Моята машина дойде с всичко предплатено, така си беше и описано във фактурата, ако си стигнал митница и ти търсят EORI, значи ще плащаш тепърва ДДС и мито, на база цена и тип стока + евентуално митническо представителство на куриера.
bronc
Нов потребител
Приготвям кафе с: Bezzera Magica, Mazzer Royal

Мнение

Някой има ли скорошен опит с внос на кафе от страна извън ЕС (Великобритания/Норвегия)? Искам да поръчам около 20кг изпечено кафе през фирма с търговска цел. Преди около година играх сходен филм, но за лична употреба (голяма поръчка с приятели), от Mad Heads в Украйна и освобождавах пратката близо два месеца, тъй като митници искаха сертификат за произход, но комуникацията течеше толкова бавно, че ако трябва пак да мина през това, по-скоро бих се отказал. А и все пак не искам да продавам кафе печено преди месец+.