Можете да предплатите ДДС по схемата IOSS (виждате, като плащате, че търговецът е начислил българско ДДС) или чрез брокерска услуга на куриерска фирма (DHL, FedEx, ...), която някои търговци предлагат като отделна опция за доставка. Брокерската услуга (за разлика от IOSS) може да се ползва и за по-големи поръчки, като покрива и митото, което се начислява при надвишаване на €150.
По възможност избягвайте поръчки над €150 (intrinsic value = стойност на стоките без ДДС и без транспорт/shipping). При intrinsic value под €150:
- Aко сте предплатили ДДС при поръчката, има шанс пратката да мине без да бъде задържана и просто да ви я донесат до врата или до пощенски клон, без допълнителни усилия от ваша страна.
- Ако трябва тепърва да платите ДДС, ще минете по олекотена процедура: куриерът или пощата плаща ДДС вместо вас, пратката не се бави излишно, накрая плащате при получаване (напр. кеш в пощенския клон или на разносвача на EMS/BULPOST или банков превод към куриера).
- Тази олекотена процедура за плащане на ДДС е и по-евтината услуга, ако ползвате поща/EMS (няколко лева, докато нормалното митническото представителство при >€150 е минимум 16 лв и може да нараства спрямо сложността). При DHL, малко парадоксално, олекотената процедура струва 24 лв, докато нормалното митническо представителство е безплатно (при другите куриери не е). Ако ДДС-то е предплатено нямате никакви допълнителни такси от пощата или куриера.
- Вносът е освободен от мито.
Дори при внос на кафе/чай под €150 (както с предплатено ДДС по IOSS от UK и Норвегия, така и без—от Китай), DHL са ми стартирали неприятната процедура със снимки и други занимавки. Всъщност, единственият ми добър опит с тях е когато им се ползва брокерската услуга за предплащане на ДДС и стойността на пратката е под €150. Тогава пакетите дойдоха директно до вратата (и двата ми опита: от Япония и от Тайван). Ако е над €150, брокерската услуга не помага особено, и пак трябваше да пращам снимки, съставки и т.н. Това го потвърдих по телефона с DHL: шанс да се мине лесно (макар и не 100%) има само при <€150.
Ако стоката не съдържа храни/кафе/чай, процедурата на DHL е поносима като тежест, и може да се предпочете като още по-бърз и сигурен вариант от EMS, особено ако търговецът го предлага на приемлива цена.
Поръчките от Ali Express (поне с доставка от AliExpress или Cianiao) са с включено ДДС, минават през Нидерландия или Унгария, освобождават се без намеса и ви чакат в пощенския клон с номера на пратките, завършващи с NL или HU (но не съм пробвал над €150).