Печене на кафе в домашни условия - Home roasting
-
chochozzz
- Нов потребител
- Град: Sofia
- Приготвям кафе с: Lelit BiancaV3-EUREKA ORO MIGNON STARK
ITOP coffee roaster v2
Skywalker v2 (itop v2, cyberroaster поръчах на 13.09.25г пристигна 25.09.25 от али .Цена 1350лв.тотал няма мита доставка до адрес опция при порьчката резервна лампа и мотор доволен сьм много
-
unrealizable
- Зелено кафе
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: 98 Gaggia Classic Gold edition 8 bar PID + G-Iota DF64
Здравейте,тъй като няма много актуални мнения към днешна дата за покупките на зелено кафе в България или извън,реших да ви попитам,защото ще се пробвам да пека за първи път.Представям си нещо по-бюджетно и не знам дали мога да купувам под 1кг?
- yovko
- Средно изпечен
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Eureka Oro Stark & Profitec Go
Gaggimated Classic Е24
C40 Mk4 Deep Purple BB
Можеш да купуваш и под един килограм, но обикновено е скъпо. За домашни пекари има неколцина търговци, които предлагат зелено кафе в опаковки по 1 кг или 5 кг. Във форума обаче, не се толерира директно препоръчване на търговци с линкове... затова пиши лично съобщение и ще ти подскажа няколко имена.
От някои от местните пекари също би могъл да си купиш зелено кафе. Попитай тези в твоя град.
Ако е колкото за проба, предполагам и тук ще се намери някой да ти изпрати малко. Аз също бих могъл.
От някои от местните пекари също би могъл да си купиш зелено кафе. Попитай тези в твоя град.
Ако е колкото за проба, предполагам и тук ще се намери някой да ти изпрати малко. Аз също бих могъл.
-
unrealizable
- Зелено кафе
Благодарение на съфорумника @yovko ,който ми услужи с малко количество от неговите запаси от зелено кафе, ще мога да споделя и първият ми опит за печене.
Имам един пистолет за горещ въздух на Raider,който има само две степени на работа.Пуснах го на по-слабата и сложих на око около 70-80 грама кафе в една касерола,пуснах и котлона да поддържа около 90 градуса на повърхността на тенджерата и започнах процеса.Следвах стъпките от това видео https://www.youtube.com/watch?v=uoqdDpw0PlY .Не чух първият crack,понеже е доста шумен пистолета и постоянното разбъркване на кафето също допринасяше.На око около 9 минута спрях.Не знам колко се получи,понеже не успяха и всички люспи да паднат.
Прикачвам снимка,може да ми оставите мнение.Кафето е Brazil Cerrado Mineiro San Rafael.

Имам един пистолет за горещ въздух на Raider,който има само две степени на работа.Пуснах го на по-слабата и сложих на око около 70-80 грама кафе в една касерола,пуснах и котлона да поддържа около 90 градуса на повърхността на тенджерата и започнах процеса.Следвах стъпките от това видео https://www.youtube.com/watch?v=uoqdDpw0PlY .Не чух първият crack,понеже е доста шумен пистолета и постоянното разбъркване на кафето също допринасяше.На око около 9 минута спрях.Не знам колко се получи,понеже не успяха и всички люспи да паднат.
Прикачвам снимка,може да ми оставите мнение.Кафето е Brazil Cerrado Mineiro San Rafael.

- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Поздравления за етусиазма и първия резултатunrealizable написа: ↑22 Апр 2026 15:20 Благодарение на съфорумника @yovko ,който ми услужи с малко количество от неговите запаси от зелено кафе, ще мога да споделя и първият ми опит за печене.
![]()
Поздрави
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав 
-
unrealizable
- Зелено кафе
Благодаря за мнението.NikolayStoyanov написа: ↑22 Апр 2026 17:41Поздравления за етусиазма и първия резултатunrealizable написа: ↑22 Апр 2026 15:20 Благодарение на съфорумника @yovko ,който ми услужи с малко количество от неговите запаси от зелено кафе, ще мога да споделя и първият ми опит за печене.
![]()
. И добре дошъл в отбора на домашните пекари. Мога да ти дам няколко съвета като човек, който също пече "ръчно": Снимката може и да подвежда, но на мен ми се струва недопечено съдейки по цвета от една страна и "не отворилите" се зърна. В повечето случаи кафето от този регион е подходящо поне за средна степен на изпичане според мен защото в него търсим шоколад, ядки и карамел за разлика от флорални и цитрусови кафета, които по-ярко изразяват нюансите си при по-светло печене. Можеш да вземеш зърна от изпечено вече кафе, за да сравняваш в началото и да се стремиш да го докараш на цвят и наситеност (това е относително и различно за много кафета, но си е отправна точка). Първия крак можеш и да го видиш - буквално зърното се разпуква и леко подскача
Допър ориентир е за достигнати градуси. За сега това се сещам. Да споделиш и своите впечатления когато го пробваш
Поздрави
Да, и аз много се замислих дали реално е минал първият крак, понеже ми се стори странно да не го забележа въпреки малкото ми знание за момента. Използвах цвета на кафето като ориентация и си мислех, че няма как да е в този цвят и все още да не е минал първият крак, а и времето беше около 9 минути, спрямо на видеото от което посочих на предния пост, там мисля че на 5-6 минута му е първият крак.Ще го пробвам тези дни и ще правя 2-ри опит,няма как.
Поздрави
- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Сещам се също, че кафето в доста случаи пуши когато се карамелизира - това също ми помага да преценя какво се случва в тавата
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав