Следя форума „пасивно“ от доста години. Научих интересни и полезни факти и особености за приготвянето на кафе. Реших най-накрая да си създам акаунт за да мога да участвам не само като пасивен читател.
През годините ми се е искало да изпробвам научената теория от тук и видеата на тази тематика. Поради различни фактори не съм имал тази възможност. Сега отново съм се ентусиазирал да направя първите стъпки.
Това с което разполагам до момента е твърде оскъдно – само и единствено Delonghi Dedica - с нея съм си приготвял еспресото през годините и то без никакви подобрения по самата машина.
Относно желанието ми за надграждане, факторите с които трябва да се съобразя са няколко:
• Ограниченото пространство в къщи
• Това че само аз ще я използвам, докато жена ми си държи да си прави кафе по най-лесния и бърз начин, както до момента с Dedica-та. Поради това новият сет трябва да има опция за pressurized portafilter, който ще се използва от жена ми.
• Страхът от неуспеха – тъй като не съм използван досега нищо различно от pressurized кошница и машините с капсули, където целта е всеки да може да си направи прилично кафе без да влага голямо старание, сега го има в мен притеснението, че дори и да инвестирам в най-препоръчваните пособия, може да се окаже, че нищо не се получава и трябва да им търся нов(и) собственици.
• На последно място, но не и по значение, бюджетът. Все още не е твърдо фиксиран, тъй като в предишните ми опити да надградя, всеки пък се отказвах, поради попадане на негативни мнения за неща влизащи в бюджета ми. Затова засега ще го държа отворен
От всичкото прочетено дотук, това което съм видял, че се коментира е, че има 3 главни категории, които се разклоняват на под категории. Главните са: добра кафемашина, добра кафемелачка и добро кафе.
Кафемашина – тъй като разполагам с Dedica-та, обмислям да инвестирам първо в ръкохватка без дъно + non-pressurized кошница. Обикновено има включена кошница в комплекта на бездънната ръкохватка, но ако позволи бюджетът, в списъка съм заложил на IMS кошничка, макар и да не намерих от най-малкия размер (предпочитам по-къси кафета, но по 1-2-3 през деня, за да не предобрям с кофеина).
Иначе много ми допада прочетеното за Gaggia Classic, но мисля ще ми дойде нагоре, ако скоча на нея. Обмислях и опция за втора ръка такава, но като не разбирам толкова, ако има после проблем ще трябва да обикалям по сервизите. Освен това видях оплаквания от “Evo” моделите по отношение на лющещото се покритие в системата, а обявите за втора ръка бяха предимно на този тип Gaggia.
Кафемелачка – кафемелачка нямам никаква. Тъй като не пия чак такова голямо количество на ден + ограниченото пространство, това ме насочи към ръчните кафемелачки. Четох, гледах видеа, включително и на един от админите на форума. Бях се надъхал за ръчна премиум, обаче жена ми няма да е никак щастлива и няма да я използва. Което ще доведе да купуваме както кафе на зърна, така и смляно за случаите когато мен ме няма за по-дълго. Затова разгледах и електрическите, като пак включих факторите ограничено пространство и бюджет. Откъм бюджет си мисля, че мога да бъда по-гъвкав, защото дори и да не ми се получи направата на кафе с бездънна цедка и да се откажа, след това ще мога да си използвам мелничката с базовите цедки на Dedica-та.
Засега се спрях на Eurika Mignon Zero. А от ръчните се бях засилил към KINU, след което се отказах попадайки на няколко видеа в които авторите споделят, че е супер еспресото, но сравнено с някои други мелачки, му липсват нещо си. След това се загледах по 1Zpresso JX PRO, която я дават за еспресо, но не я намирам в България. От другите разновидности на марката срещнах оплаквания, че деленията за настройка са с голяма стъпка.
От останалите аксесоари също нямам абсолютно нищо и предстои да поръчам.
• Тампер – чудя се за неопитен дали е нужно да е с онези пружини чрез които се наглася натискът? Ако си поръчам обикновен, как да разбера с каква сила да натискам? Например в някои видеа казват „прилагам натиск около 10 или 15 кг“. Как обаче се разбира колко е приложеният натиск с тампера?
• Везничка – за първо време дали ще ми свърши работа кухненска везна от Икеа? Имам такава в домакинството.
• Фуния – не е от важните, но май е полезно да се използва, за да не се чисти после толкова много при разпиляване на кафе.
• Иглена дистрибуция (ако така се казва изобщо) – препоръчва се и това. Един блогър си беше направил от игли и коркова тапа. Не знам до колко е надеждно това обаче.
Бих се радвал да получа съвети и критики по изброените неща дотук в плана ми за надграждане и първи стъпки в практикуването.