План за първите стъпки в практикуването

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Svetlin, Gaggia

motospeedmax
Нов потребител

Мнение

Здравейте,

Следя форума „пасивно“ от доста години. Научих интересни и полезни факти и особености за приготвянето на кафе. Реших най-накрая да си създам акаунт за да мога да участвам не само като пасивен читател.

През годините ми се е искало да изпробвам научената теория от тук и видеата на тази тематика. Поради различни фактори не съм имал тази възможност. Сега отново съм се ентусиазирал да направя първите стъпки.
Това с което разполагам до момента е твърде оскъдно – само и единствено Delonghi Dedica - с нея съм си приготвял еспресото през годините и то без никакви подобрения по самата машина.

Относно желанието ми за надграждане, факторите с които трябва да се съобразя са няколко:
• Ограниченото пространство в къщи
• Това че само аз ще я използвам, докато жена ми си държи да си прави кафе по най-лесния и бърз начин, както до момента с Dedica-та. Поради това новият сет трябва да има опция за pressurized portafilter, който ще се използва от жена ми.
• Страхът от неуспеха – тъй като не съм използван досега нищо различно от pressurized кошница и машините с капсули, където целта е всеки да може да си направи прилично кафе без да влага голямо старание, сега го има в мен притеснението, че дори и да инвестирам в най-препоръчваните пособия, може да се окаже, че нищо не се получава и трябва да им търся нов(и) собственици.
• На последно място, но не и по значение, бюджетът. Все още не е твърдо фиксиран, тъй като в предишните ми опити да надградя, всеки пък се отказвах, поради попадане на негативни мнения за неща влизащи в бюджета ми. Затова засега ще го държа отворен 😊

От всичкото прочетено дотук, това което съм видял, че се коментира е, че има 3 главни категории, които се разклоняват на под категории. Главните са: добра кафемашина, добра кафемелачка и добро кафе.

Кафемашина – тъй като разполагам с Dedica-та, обмислям да инвестирам първо в ръкохватка без дъно + non-pressurized кошница. Обикновено има включена кошница в комплекта на бездънната ръкохватка, но ако позволи бюджетът, в списъка съм заложил на IMS кошничка, макар и да не намерих от най-малкия размер (предпочитам по-къси кафета, но по 1-2-3 през деня, за да не предобрям с кофеина).
Иначе много ми допада прочетеното за Gaggia Classic, но мисля ще ми дойде нагоре, ако скоча на нея. Обмислях и опция за втора ръка такава, но като не разбирам толкова, ако има после проблем ще трябва да обикалям по сервизите. Освен това видях оплаквания от “Evo” моделите по отношение на лющещото се покритие в системата, а обявите за втора ръка бяха предимно на този тип Gaggia.

Кафемелачка – кафемелачка нямам никаква. Тъй като не пия чак такова голямо количество на ден + ограниченото пространство, това ме насочи към ръчните кафемелачки. Четох, гледах видеа, включително и на един от админите на форума. Бях се надъхал за ръчна премиум, обаче жена ми няма да е никак щастлива и няма да я използва. Което ще доведе да купуваме както кафе на зърна, така и смляно за случаите когато мен ме няма за по-дълго. Затова разгледах и електрическите, като пак включих факторите ограничено пространство и бюджет. Откъм бюджет си мисля, че мога да бъда по-гъвкав, защото дори и да не ми се получи направата на кафе с бездънна цедка и да се откажа, след това ще мога да си използвам мелничката с базовите цедки на Dedica-та.
Засега се спрях на Eurika Mignon Zero. А от ръчните се бях засилил към KINU, след което се отказах попадайки на няколко видеа в които авторите споделят, че е супер еспресото, но сравнено с някои други мелачки, му липсват нещо си. След това се загледах по 1Zpresso JX PRO, която я дават за еспресо, но не я намирам в България. От другите разновидности на марката срещнах оплаквания, че деленията за настройка са с голяма стъпка.

От останалите аксесоари също нямам абсолютно нищо и предстои да поръчам.
• Тампер – чудя се за неопитен дали е нужно да е с онези пружини чрез които се наглася натискът? Ако си поръчам обикновен, как да разбера с каква сила да натискам? Например в някои видеа казват „прилагам натиск около 10 или 15 кг“. Как обаче се разбира колко е приложеният натиск с тампера?
• Везничка – за първо време дали ще ми свърши работа кухненска везна от Икеа? Имам такава в домакинството.
• Фуния – не е от важните, но май е полезно да се използва, за да не се чисти после толкова много при разпиляване на кафе.
• Иглена дистрибуция (ако така се казва изобщо) – препоръчва се и това. Един блогър си беше направил от игли и коркова тапа. Не знам до колко е надеждно това обаче.

Бих се радвал да получа съвети и критики по изброените неща дотук в плана ми за надграждане и първи стъпки в практикуването.
disign
Средно изпечен

Мнение

Планът ти звучи много смислено. Според мен винаги е добре да опиташ първо с това което имаш и после малко по-малко да надграждаш след като се ориентираш.
Относно кафемелачката изборът ти е солиден и ще остане за следваща машина, ако имаш бюджета и си преценил че кафето те интересува, всичко е ясно. Ако все пак искаш да опиташ с по-нисък бюджет и ръчна разгледай Kingrinder K6 и Timemore C3 esp, и двете са около 100 евро. Аз лично започнах с ръчна JX Pro и две години я ползвах ежедневно, за мен това е универсален и лесно преносим уред, надявам се още дълго да ми служи. Позволява ти да правиш кафе навсякъде, където има гореща вода, можеш да експериментираш, или просто да си носиш кубинката.
За аксесоарите - тампера с пружина е екстра, не нужда. Става и с нормален стоманен, с тампирането ще свикнеш.
Везната е важна, не можеш да минеш с тази от икея, най-евтиният работещ вариант е бижутерска везна за 5-8 евро
Изображение
Фунията е удобство. Игленият дистрибутор според мен е задължителен. Аз ползвам такъв от тапа от шампанско и игли за акупунктура, минали са ми през ръцете няколко купешки, само един ставаше. Ако си от София мога да ти дам игли, защото обикновено ги продават по 100.
Нещото което ти липсва е малко шишенце със спрей, ако решиш за електрическа мелачка е задължително да пръсваш по веднъж зърната за да неутрализираш статичното електричество. На английски му казват RDT.
Успех!
motospeedmax
Нов потребител

Мнение

Благодаря за полезните съвети и насоки, @disign!
Би ли споделил за твоята ръчна кафемелачка, въпреки че вече точно този модел не се предлага, дали след 2 години използване, виждаш влошаване на качеството на смилане?
Също, дами дали биха се справили с меленето по една доза на ръка с този или подобен модел кафе за еспресо?
disign
Средно изпечен

Мнение

Здравей, имаме си голяма тема за Ръчни кафемелачки 1Zpresso
Според мен ръчните кафемелачки са доста по-устойчиви и няма какво да им се развали, със сигурност две години ежедневна употреба не са и се отразили по никакъв начин. По-скоро следите са от изтърване.
Дали дами могат да я ползват - зависи от дамите и кафето. Мелачката е много бърза и агресивна, със светли кафета е трудно и може и да не се получи с нежни ръце. С кафе изпечено след средното, няма да има проблем.
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Ако искаш да е по-евтино виж някоя неподходяща мелачка, като eureka mignon filtro - много са добри само сменяш ножовете а еспресо ножове. Обаче после трябва да си претвгляш дозата. Кафето ще ти е в пъти по-вкусно. А вече можеш да намелиш на жената и тя ще има. Ако започнеш да си купуваш от някой пекар прясно изпечено кафе, ще дигнеш насладата ѝ вкуса на макс...

Обратно към “Новорегистрирани кафе любители”