Абсолютно без да съм специалист, аз лично смазвам всичко което има нужда с Molykote 111.George M. написа: ↑01 Юни 2025 15:14 Здравейте! Почти от една година съм във форума, но досега само четях и се просвещавах.
От скоро съм с ECM Classica PID. Чудесна машина, много ми харесва. След като поразучих машината и след многобройни
опити и експерименти, започнах да получавам прилично еспресо.
След това се обзаведох и с flow control регулятор. Монтирах вентила за управление и манометъра и смених пружината.
И веднага установих проблем. При напълно затворен вентил - в крайно дясно положение по часовниковата стрелка продължава да тече вода през групата. Дебитът е 5 грама в секунда.
Изпробвах номера с повдигане на втулката с топчето за управление на около два милиметра нагоре по оста на вентила, както е описано по-назад в темата. Нямаше ефект.
Накрая, след многобройни цикли на пълно отваряне/пълно затваряне на вентила, забелязах, че по каналчетата на червяка на оста на вентила, който се вижда при пълно отваряне,са се появили нещо като остатъци ат черна смазка с някакви твърди частици. Може би метални.
Внимателно изчистих каналчетата на червяка, затворих и отворих вентила още няколко пъти и отново почистих за всеки случай каналчетата на шнека.
В резултат на това вентилът вече се затваря напълно и флоу контролът вече работи като хората. Преди ремонта вентилът правеше оборот и половина от уж затворено до напълно отворено положение, а след ремонта - два оборота и една осма.
Ето снимка на червяка на оста на вентила в отворено положение:
Имам един въпрос - трябва ли да се смазва този детайл - оста на червяка? Ако трябва, моля да ми препоръчате какво трябва да използвам - може би някаква високотемпературна грес? Ще помоля за конкретна марка и модел.
В момента при отваряне или затваряне на вентила той се върти плавно, без хрущене или скърцане.
Ака трябвя да се смазва, през какъв период трябва да се смазва?
Забравих да уточня - и машината, и флоу контрол китът са чисто нови.
ECM Classika PID - класика за еспресо любители
- AddictedToChaos
- Зелено кафе
- Град: Sofia
- Приготвям кафе с: Profitec Jump, Eureka Single Dose Pro, Nucleus Link sample roaster, Acaia Lunar
-
rusinov
- Нов потребител
- Приготвям кафе с: ECM Classika PID + Eureka Mignon Speedy 65
Здравейте,
от скоро съм собственик на ECM Classika PID и имам нужда от съвети, защото не успявам да постигна добри резултати.
Кратка предистория:
Започнах със Sage Barista Express по време на Ковид и постепенно навлязох в хобито. Преминах от комерсиални кафета към specialty/прясно изпечени, основно Етиопия (натурален/меден процес). Преди около година и половина намерих пекарна, чиито кафета много харесвам. С времето започнах да усещам ограниченията на машината и мелачката, затова ъпгрейднах към ECM Classika PID + Eureka Mignon Speedy 65.
Проблем:
Откакто съм с новото оборудване, получавам воднисто кафе и почти винаги имам channeling. Като цяло не мога да достигна вкуса, който имах преди, още повече да го надмина.
Какво правя в момента:
Машина: настроена на ~8.5 bar, не мога да падна под тях, предполагам трябва да отворя машината и да регулирам стопера на OPV-то.
Преинфузия: опитвам се да правя ръчно с лоста, но е малко трудно за контрол. При 45 градуса/средно положение, клапана не е отворил, трябва да повдигна леко, това веднага активира помпата. Чудя се дали не трябва да изместя ключето една идея навътре.
Мелачка: калибрирана, работя грубо в диапазона 10–14 от мъртва точка, в първия оборот.
WDT: 8 игли (0.4 мм), но въпреки това остават бучки, при по ситно мелене.
Доза: 18 г → ~40 мл за 30–35 сек
Температура: пробвал съм 94–96°C без съществена разлика
Кафе: light към medium, ~15 дни от печене
Наблюдения:
Често виждам канал/шупла в бисквитката
При по-фино мелене → channeling и воднист вкус
При по-едро → по-добър външен вид, но прекалено бърз flow и пак слаб вкус
Съмнения:
Puck preparation – нямам дистрибутор и ползвам стандартния тампер (планирам ъпгрейд) към дистрибутор и калибриран тампер 3Bomber.
Дозата може да е висока за оригиналната двойна цедка (по спецификация е 14 г, аз ползвам 18 г и имам отпечатък от душа върху бисквитката)
Възможно е и самата цедка да е ограничение – обмислям IMS
Ще се радвам на насоки – според вас къде е най-вероятно да бъркам и в каква посока да продължа?
от скоро съм собственик на ECM Classika PID и имам нужда от съвети, защото не успявам да постигна добри резултати.
Кратка предистория:
Започнах със Sage Barista Express по време на Ковид и постепенно навлязох в хобито. Преминах от комерсиални кафета към specialty/прясно изпечени, основно Етиопия (натурален/меден процес). Преди около година и половина намерих пекарна, чиито кафета много харесвам. С времето започнах да усещам ограниченията на машината и мелачката, затова ъпгрейднах към ECM Classika PID + Eureka Mignon Speedy 65.
Проблем:
Откакто съм с новото оборудване, получавам воднисто кафе и почти винаги имам channeling. Като цяло не мога да достигна вкуса, който имах преди, още повече да го надмина.
Какво правя в момента:
Машина: настроена на ~8.5 bar, не мога да падна под тях, предполагам трябва да отворя машината и да регулирам стопера на OPV-то.
Преинфузия: опитвам се да правя ръчно с лоста, но е малко трудно за контрол. При 45 градуса/средно положение, клапана не е отворил, трябва да повдигна леко, това веднага активира помпата. Чудя се дали не трябва да изместя ключето една идея навътре.
Мелачка: калибрирана, работя грубо в диапазона 10–14 от мъртва точка, в първия оборот.
WDT: 8 игли (0.4 мм), но въпреки това остават бучки, при по ситно мелене.
Доза: 18 г → ~40 мл за 30–35 сек
Температура: пробвал съм 94–96°C без съществена разлика
Кафе: light към medium, ~15 дни от печене
Наблюдения:
Често виждам канал/шупла в бисквитката
При по-фино мелене → channeling и воднист вкус
При по-едро → по-добър външен вид, но прекалено бърз flow и пак слаб вкус
Съмнения:
Puck preparation – нямам дистрибутор и ползвам стандартния тампер (планирам ъпгрейд) към дистрибутор и калибриран тампер 3Bomber.
Дозата може да е висока за оригиналната двойна цедка (по спецификация е 14 г, аз ползвам 18 г и имам отпечатък от душа върху бисквитката)
Възможно е и самата цедка да е ограничение – обмислям IMS
Ще се радвам на насоки – според вас къде е най-вероятно да бъркам и в каква посока да продължа?
Какво означава немога да достигна вкуса, който имах преди? Как да се разбира?
Какво не ти харесва конкретно? Горчиво ли е, киселинността ли е висока?
Аз бих пробвал първо с класически, тъмно изпечени зърна от малка пекарна. Бих взел 14/15 гр. както е капацитетът на цедката и преследвал рацио 1:2 - 1:2,5. Едрината на смилане нагодена спрямо времето на екстракция.
Преинфузии, пукове, темпъри, игллички и прочие бих ги забравил за момент - това няма да промени нищо конкретно във вкуса.
Всеки има свободата сам да трупа опит и познание чрез практическа начинания, и това е част от хобито. Светли, undeveloped зърна немогат да се екстахират по обикновен, традиционален начин, без специален (и доста скъп) хадруеър. Друг е въпросът, дали въпреки това човек ги харесва или не. Така наречената ‘"полодова” киселинност е доста субективно нещо и не е гаранция, че трябва на всеки да му харесва
Аз бих пробвал първо с класически, тъмно изпечени зърна от малка пекарна. Бих взел 14/15 гр. както е капацитетът на цедката и преследвал рацио 1:2 - 1:2,5. Едрината на смилане нагодена спрямо времето на екстракция.
Преинфузии, пукове, темпъри, игллички и прочие бих ги забравил за момент - това няма да промени нищо конкретно във вкуса.
Всеки има свободата сам да трупа опит и познание чрез практическа начинания, и това е част от хобито. Светли, undeveloped зърна немогат да се екстахират по обикновен, традиционален начин, без специален (и доста скъп) хадруеър. Друг е въпросът, дали въпреки това човек ги харесва или не. Така наречената ‘"полодова” киселинност е доста субективно нещо и не е гаранция, че трябва на всеки да му харесва
-
rusinov
- Нов потребител
Здравей,Dimi написа: ↑02 Апр 2026 12:44 Какво означава немога да достигна вкуса, който имах преди? Как да се разбира?
Всеки има свободата сам да трупа опит и познание чрез практическа начинания, и това е част от хобито. Светли, undeveloped зърна немогат да се екстахират по обикновен, традиционален начин, без специален (и доста скъп) хадруеър. Друг е въпросът, дали въпреки това човек ги харесва или не. Така наречената ‘"полодова” киселинност е доста субективно нещо и не е гаранция, че трябва на всеки да му харесва![]()
Може би трябва да тръгна от там, че не съм сигурен, дали кафето е light или medium, това е малко изкривено виждане.
В ляво, комерсиално illy Etiopia, консерва, печено октомври 2025, отворено днес, в дясно Колумбия, от същата пекарна, печено преди 15 дни. По средата черен и млечен шоколад за съпоставяне на цветовете.
Това което не ми харесва е воднистия вкус, липсва всякаква киселинност, няма и горчивина. С предишното оборудване отново ползвах същата рецепта. Машината настроена на най-висока температура (~95 градуса), предполагам не ги е поддържала прецизно, 18 грама кафе, в 40 до 45мл напитка. Преди от 10 кафета имах средна успеваемост около 60% хубави, 40% загубена всякаква плодова киселинност, сега съм все още на нула. Минус на предишната машина е, че не успях да я подкарам със смарт контакт, заради бутона и включването на помпата при всяко пускане, т.е. не всяка сутрин имах време за добро загряване на уреда. Сега включвам Класиката 1 час по рано.
Качеството на кафето не ме съмнява, пил съм на място в перканата с среден клас двубойлерна La Pavoni, и резултата там е много приятен.

В 14гр. кошница не се слага 18гр. кафе.
Сложи 14-15гр. машината на 92-93 градуса, без преинфузия, при 1:2 от 15 гр. кафе трябва да получиш 30мл. за 26-30 секунди.
Сложи 14-15гр. машината на 92-93 градуса, без преинфузия, при 1:2 от 15 гр. кафе трябва да получиш 30мл. за 26-30 секунди.
Липса на киселинност, липса на горчивина, а само воднист вкус (както и да се разбира това) звучи някак странно. Бих го определил от дистанция, като изпуфтяло старо кафе… но уви не е така., както споменаваш по горе. “Воднист вкус” е недостатъчно определение, за да се спекулира дали е преекстрахирано или недоекстрахирано и евентуално да се предприеме някаква корекция.
Съветът на ванко го намирам за абсолютно уместен.
Съветът на ванко го намирам за абсолютно уместен.
-
rusinov
- Нов потребител
Здравейте,
Благодаря и на двамата за насоките. Взех за тестове временно D24661 Baristapro, докато си купя собствен нов баскет, ще експерементирам директно с него. Вчера намалих кафето на 15гр (с текущия баскет) вдигнах мелачката на 12,5 от мъртва точка и нещата се изчистиха. Шот 30мл за 24 секунди, нямаше чанелинг и вкуса беше на ниво. Иначе горе като казвам воднист вкус, предполагам е under-extraction, усеща се просто като супер рядко кафе / към чай.
При 18гр и кафето по-горе от снимката light/medium какви настройки и времена да търся. До сега съм го приготвял на 40мл напитка за 28-35 секунди, предполагам трябва да стартирам със същите параметри?
Благодаря и на двамата за насоките. Взех за тестове временно D24661 Baristapro, докато си купя собствен нов баскет, ще експерементирам директно с него. Вчера намалих кафето на 15гр (с текущия баскет) вдигнах мелачката на 12,5 от мъртва точка и нещата се изчистиха. Шот 30мл за 24 секунди, нямаше чанелинг и вкуса беше на ниво. Иначе горе като казвам воднист вкус, предполагам е under-extraction, усеща се просто като супер рядко кафе / към чай.
При 18гр и кафето по-горе от снимката light/medium какви настройки и времена да търся. До сега съм го приготвял на 40мл напитка за 28-35 секунди, предполагам трябва да стартирам със същите параметри?
Виж, в крайна сметка единственият верен път е сам да изпробваш и да стигнеш до твоят задоволителен резултат. И не заради друго, ама поради факта, че всяка една мелачка си има индивидуални характеристики и граници. Така нареченият distribution peak е коренно различен при различните мелачки с различни ножове и класа, а и (!!!) той се променя съществено от настройката на едрина. Тоест, ако имам сравнително еднородно смилане в диапазона на еспресо едрина, това не означава, че ще е същият в диапазона на филтър или обратно.
Или, ако например с една Лагом Опщън 01 екстрахираш твоето кафе с 18 - 36, т.е рацио 1:2 за 28 сек. и то ти е много вкусно, това не означава автоматично, че същата рецепта е постижима с една Еурека или някаква друга подобна. Тоест, и да ти кажа сега пробвай 18/36 за 30 сек. ще бъде малко спекулативно, но може би горе-долу някаква насока…
Исках да кажа да гледаш повече твоите опити и твоите преференции и да експериментираш..
-
rusinov
- Нов потребител
Благодаря @Dimi , насоките ти бяха много полезни.
Най-важното е, че открих каква е била стартовата ми грешка с новото оборудване. Не бях обърнал внимание, че цедката, с която идва машината, е само 14 г. Приятел ми услужи с 18 г IMS и нещата заспаха. Вчера ми пристигна и bottomless филтърът, така че имам още една възможност да проследявам дали имам channeling, от който в началото съм страдал.