Помощ за настройка на OPV Lelit anna pl41tem
-
Qwertytm
- Зелено кафе
- Град: София
- Приготвям кафе с: Lelit Anna pl41tem , Eureka Mignon Manuale(notte)
Здравейте отново, тъй като реших да не оставям нещата недовършени, намерих ново OPV в Комбинабар, което трябва да взема днес. Въпросът ми е, деали някой има опит с отвиването на месингов болт с екстрактор за счупени болтове, би ли се получило или да не се мъча. Идеята ми е да взема само болтчето за настройка от новото OPV и да го сложа на заводския клапан.
-
Qwertytm
- Зелено кафе
- Град: София
- Приготвям кафе с: Lelit Anna pl41tem , Eureka Mignon Manuale(notte)
Информация получена от Lelit, която може да ви бъде полезна. Всички OPV са залепени след настройка на налягането м/у 9 и 10.5 бара +- 0.5 (може да има и късметлии с добро налягане). Лепилото което ползват е Loxeal 55-03. Имайте предвид, че и нови немонтирани OPV-та са намазани богато с лепило.
Взех скоро същата машина. Със сляпа цедка показва 10.5 бара. Чудя се дали да не се пробвам да го врътна малко. Не ми харесва вкуса на кафетата. Минах доста кафета с chessnut C3 esp. Пробвах трика със сваляне на налягането през чучура за пара, но е много занимавка и мисля, че пак не става. Може би очаквам някакъв невъзможен вкус, който опитах в едно кафене зад sградата на КНСБ. Кафето беше на Dabov Vertigo.
Та дали е възможно вместо да нагрява вентила с уред, дали няма да стане по-лесно, ако загрея машината до 130C с функцията за пара, и да пробвам да врътна, след като пусна налягането?
Та дали е възможно вместо да нагрява вентила с уред, дали няма да стане по-лесно, ако загрея машината до 130C с функцията за пара, и да пробвам да врътна, след като пусна налягането?
Няма как 10,5 бара да ти развалят вкуса на кафето. Могат да правят приготвянето малко по-сложно. И преди съм го писал, но всички тези истории за преинфузии, контрол на налягането на нормалните машини са загуба на време, и не водят до по-добро кафе. Концентрирай се върху основата, едно и също количество кафе измерено с везна, 1 пръскане с вода преди смилане, най-обикновен иглен дистрибутор, но с дебелина 0,35/0,4, хоризонтално тампиране. Това е, ден след ден. В заведения обикновено машините са настроени да текат малко по-бързо, та опитай и с малко по-бързо изтичане - 25 секунди. Важното е да играеш само с една променлива, едрина на смилане. Трябва да започнеш да постигаш еднакво, хубаво кафе. Имай предвид че човешкият вкус понякога се влияе е и от настроение, компания, за това ни се струва, че кафето понякога е по-вкусно навън, а като се върнеш на същото място, не е точно същото кафе което си запомнил.
По въпроса с ОПВ-то, понеже все ще те човърка предполагам рано или късно ще го отвориш, аз издържах месец. Ами добре беше залепен, а месинга е мек и бързо нараняваш жлеба за отвертката. Нагряването с пара няма да ти помогне, само ще има един горещ бойлер да се опариш, самото ОПВ е на пътя на студената вода и е достатъчно далеч от бойлера за да има някакъв ефект. Най лесно и удобно би било ако го извадиш и хванеш на стяга, нагряваш, опитваш, пак нагряваш докато се развие. В машината трябва да работиш по внимателно и да внимаваш да не изгориш нещо, пак е възможно повечето така сме го правили, но обикновено това води до нараняване, лош хват, повечко сила, по-малко загряване, неподходяща отвертка. Нищо сложно не е, просто не бива да го подценяваш.
Успех!
По въпроса с ОПВ-то, понеже все ще те човърка предполагам рано или късно ще го отвориш, аз издържах месец. Ами добре беше залепен, а месинга е мек и бързо нараняваш жлеба за отвертката. Нагряването с пара няма да ти помогне, само ще има един горещ бойлер да се опариш, самото ОПВ е на пътя на студената вода и е достатъчно далеч от бойлера за да има някакъв ефект. Най лесно и удобно би било ако го извадиш и хванеш на стяга, нагряваш, опитваш, пак нагряваш докато се развие. В машината трябва да работиш по внимателно и да внимаваш да не изгориш нещо, пак е възможно повечето така сме го правили, но обикновено това води до нараняване, лош хват, повечко сила, по-малко загряване, неподходяща отвертка. Нищо сложно не е, просто не бива да го подценяваш.
Успех!