Помощ за настройка на OPV Lelit anna pl41tem

Тук споделяме за проблеми с кафе оборудването и начините за тяхното решаване

Модератори: Svetlin, Gaggia

Qwertytm
Зелено кафе
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Anna pl41tem , Eureka Mignon Manuale(notte)

Мнение

Здравейте отново, тъй като реших да не оставям нещата недовършени, намерих ново OPV в Комбинабар, което трябва да взема днес. Въпросът ми е, деали някой има опит с отвиването на месингов болт с екстрактор за счупени болтове, би ли се получило или да не се мъча. Идеята ми е да взема само болтчето за настройка от новото OPV и да го сложа на заводския клапан.
Qwertytm
Зелено кафе
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Anna pl41tem , Eureka Mignon Manuale(notte)

Мнение

Информация получена от Lelit, която може да ви бъде полезна. Всички OPV са залепени след настройка на налягането м/у 9 и 10.5 бара +- 0.5 (може да има и късметлии с добро налягане). Лепилото което ползват е Loxeal 55-03. Имайте предвид, че и нови немонтирани OPV-та са намазани богато с лепило.
xfirebg
Нов потребител

Мнение

Взех скоро същата машина. Със сляпа цедка показва 10.5 бара. Чудя се дали да не се пробвам да го врътна малко. Не ми харесва вкуса на кафетата. Минах доста кафета с chessnut C3 esp. Пробвах трика със сваляне на налягането през чучура за пара, но е много занимавка и мисля, че пак не става. Може би очаквам някакъв невъзможен вкус, който опитах в едно кафене зад sградата на КНСБ. Кафето беше на Dabov Vertigo.
Та дали е възможно вместо да нагрява вентила с уред, дали няма да стане по-лесно, ако загрея машината до 130C с функцията за пара, и да пробвам да врътна, след като пусна налягането?
disign
Средно изпечен

Мнение

Няма как 10,5 бара да ти развалят вкуса на кафето. Могат да правят приготвянето малко по-сложно. И преди съм го писал, но всички тези истории за преинфузии, контрол на налягането на нормалните машини са загуба на време, и не водят до по-добро кафе. Концентрирай се върху основата, едно и също количество кафе измерено с везна, 1 пръскане с вода преди смилане, най-обикновен иглен дистрибутор, но с дебелина 0,35/0,4, хоризонтално тампиране. Това е, ден след ден. В заведения обикновено машините са настроени да текат малко по-бързо, та опитай и с малко по-бързо изтичане - 25 секунди. Важното е да играеш само с една променлива, едрина на смилане. Трябва да започнеш да постигаш еднакво, хубаво кафе. Имай предвид че човешкият вкус понякога се влияе е и от настроение, компания, за това ни се струва, че кафето понякога е по-вкусно навън, а като се върнеш на същото място, не е точно същото кафе което си запомнил.
По въпроса с ОПВ-то, понеже все ще те човърка предполагам рано или късно ще го отвориш, аз издържах месец. Ами добре беше залепен, а месинга е мек и бързо нараняваш жлеба за отвертката. Нагряването с пара няма да ти помогне, само ще има един горещ бойлер да се опариш, самото ОПВ е на пътя на студената вода и е достатъчно далеч от бойлера за да има някакъв ефект. Най лесно и удобно би било ако го извадиш и хванеш на стяга, нагряваш, опитваш, пак нагряваш докато се развие. В машината трябва да работиш по внимателно и да внимаваш да не изгориш нещо, пак е възможно повечето така сме го правили, но обикновено това води до нараняване, лош хват, повечко сила, по-малко загряване, неподходяща отвертка. Нищо сложно не е, просто не бива да го подценяваш.
Успех!

Обратно към “Технически неизправности и начини за отстраняването им”