Питам защото гледам че има кафемелачки с променливи обороти на мелене на кафето
Какво влияние имат оборотите на смилане на кафето върху вкуса в чашата?
- DanyKioshev
- Светло изпечен
- Град: Габрово
- Приготвям кафе с: ECM Classika PID/Niche Zero
Здравейте кажете ми какво влияние имат оборотите на смилане на кафето върху вкуса в чашата?
Има противоречиви твърдения по този въпрос из мрежата. Със сигурност обаче оказва влияние - товa някак си е “сигурно”.
Аз съм на мнение, и то донякъде затвърдено от лични опити и информация от форуми, че по-малките обороти (поне при коничните) дават повече fines, за сметка на по-високи. Правил съм неведнъж опити с Presso K-Ultra, да меля на ръка и с винтоверт. И понеже имам lever mashine, много добре мога да усетя разликата при напълно идентични рецепти, кога е смляно ръчно и кога не.
Не без значение е и самото кафе (*регион) и на каква степен е изпечено.
Аз съм на мнение, и то донякъде затвърдено от лични опити и информация от форуми, че по-малките обороти (поне при коничните) дават повече fines, за сметка на по-високи. Правил съм неведнъж опити с Presso K-Ultra, да меля на ръка и с винтоверт. И понеже имам lever mashine, много добре мога да усетя разликата при напълно идентични рецепти, кога е смляно ръчно и кога не.
Не без значение е и самото кафе (*регион) и на каква степен е изпечено.
Последно промяна от Dimi на 03 Фев 2026 18:25, променено общо 1 път.
-
Wlado
- Младши бариста
- Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster
Съмнява ме да го усетиш. Единственото при мен, е когато мели бавно ме дразни мелачката. Затова 3 сек. 20 грамаDanyKioshev написа: ↑03 Фев 2026 11:41 Здравейте кажете ми какво влияние имат оборотите на смилане на кафето върху вкуса в чашата?
Питам защото гледам че има кафемелачки с променливи обороти на мелене на кафето![]()
Окисление от високата температура, заради бързо триене, загуба на масла и т.н. в зависимост от класа на мелачката. По висок клас - отвеждане на топлината, големи ножове и т.н.
-
toro
- Кафе трафикант
- Град: София
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Lagom
За едно ли две меленета няма как нещо да се загрее кой знае колко на стандартните мелачки, та това с температурата е само на теория.
Аз съм разследвал по разни форуми и това което съм видял най-общо е.
При мелене с по-високи обороти, уж загрява кафето, но реално не е фактор.
По-важното е, че на по-високи обороти, финните частици са по-еднообразни, докато с по-ниски обороти те са по-разнообразни.
Отделно от това, с по-високи обороти се създават повече фини частици или прах.
Аз лично заради праха, гледам да меля на по-ниски обороти.
Аз съм разследвал по разни форуми и това което съм видял най-общо е.
При мелене с по-високи обороти, уж загрява кафето, но реално не е фактор.
По-важното е, че на по-високи обороти, финните частици са по-еднообразни, докато с по-ниски обороти те са по-разнообразни.
Отделно от това, с по-високи обороти се създават повече фини частици или прах.
Аз лично заради праха, гледам да меля на по-ниски обороти.
Да вметна и още. По-ниските обороти се изпозват при светло изпечените кафета.