Lelit Victoria PL91T или Protec GO (PID)

Съвети при покупка или надграждане на кафе оборудване

Модератори: Svetlin, Gaggia

Islaner
Нов потребител
Град: София
Приготвям кафе с: кеф

Мнение

Здравейте, моля за вашите препоръки и съвет при избора на машина между тези двете, а защо не и нещо трето.
Ще се ползва в домашни условия, без да се потъва в бариста настроение, просто машината да е способна да прави добри шотове от разнообразни кафе смески мляни в специализирани магазини, както и готовите продавани по веригите. Дори и с ESE подчета особено сутрин, когато бързаме за работа, но разбира се насладата от мляното кафе ще е водеща.
vanko001
Светло изпечен

Мнение

Ще трябва да помислиш и за добра кафемелачка.
С мляно кафе, няма да се получат нещата.
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

vanko001 написа: 16 Фев 2026 08:22 Ще трябва да помислиш и за добра кафемелачка.
С мляно кафе, няма да се получат нещата.
To това е основното. Иначе сякаш lelit има повече фунцкии сякаш. Но ако нямаш мелачка, мланото кафе ще тече от машината ти като водя и ще питаш за решения...
Islaner
Нов потребител

Мнение

Разбира се, на следващ етап ще дойде и мелачката.
Сега обаче ще съм благодарен да помогнете за самата машина!
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Islaner написа: 16 Фев 2026 09:17 Разбира се, на следващ етап ще дойде и мелачката.
Сега обаче ще съм благодарен да помогнете за самата машина!

https://www.youtube.com/watch?v=4ZcSarJJ6BY&t=1949s
Аз лично бх си взелзаради цената лелит от Германия за смешни пари (даже преоценена, върната или подобно) - гледах я тия дни. Но имам в тубата поне няколко видея от топ влогъри с директно сравнение. Но пак казвам без мелачка ще си разочарован. Едно кафе ще е водно, друго едвамще тече, като цяло няма да си доволен от резултата или ще трябва да се молиш в кафенетата да ти смелят кафето. ОТ магазина кафето ще тече като ВОДА (освен че няма да има вкус).
ipkonov
Зелено кафе
Град: Pleven
Приготвям кафе с: EUREKA MIGNON ZERO 15 BL

Мнение

В кои сайтве да следим за върнати или втора употреба?
Wlado
Младши бариста

Мнение

ipkonov написа: 11 Мар 2026 13:59 В кои сайтве да следим за върнати или втора употреба?
Ами аз търся във всички немски, до които достигна и се сетя - B-Ware, B-Stock, Retoure, така им викат. Сега не гледам защото машината ми да чукна на дърво я оправиха
Islaner
Нов потребител

Мнение

Ползвам машината вече месец. За моите умения и вкус е страхотна. Кафе за момента меля в специализираните магазини и става страхотно. Може би следващата крачка ще е мелачка.
Аватар
edimitrov
Зелено кафе
Град: Плевен
Приготвям кафе с: Gaggia Classic ri9480/11 2019 + Comandante MK3 Black Nitro + AVX DF64V GEN.3

Мнение

Islaner написа: 11 Мар 2026 14:22 Ползвам машината вече месец. За моите умения и вкус е страхотна. Кафе за момента меля в специализираните магазини и става страхотно. Може би следващата крачка ще е мелачка.
Колкото повече побързаш с мелачката толкова повече ще разбереш какво наистина пиеш. Не знам как ти улучват едрината на мелене, но при мен при всяко спешълти кафе се налага да променям леко я по- едро , я по- ситно. Забелязъл съм, че етиопските леко по - едро искат, за да върви както трябва . Особено с бездънния портафилтър разбираш наистина какво правиш. хем едрина хем тампинг. :music-rockon:
Islaner
Нов потребител

Мнение

Става с проба. Смлях едно количество, записах си едрина, следващото с корекция и така докато уцеля. Без съмнение ако ми е под ръка ще е по-удобно.

Обратно към “Избор на кафе оборудване”