Вид и описание на степените на изпичане на кафето

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4767
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Полезна информация за степените на изпичане на кафето с включени общи характеристики.
Изображение
temp
Средно изпечен
Мнения: 160
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Защо си мислех, е френското е по-изгоряло от италианското.
Малко чиста биохимия. Печенето на кафе по себе си е майерова реакция. Взаимодействие между белтъци и захари, получават се едни страшни съединения. Делят се на ранни, междинни и късни.
Колко страшни .... е процес на спор на учените, едни ги смятат за антиоксиданти , други за причинител на тумори. Но всичките са съгласни че са вкусни.
Те са от цитрусовите аромати, червеното вино , коричката на питката, до загорялото на пържолата на скарата.....
До тук консенсуса е, че раните са най безопасни ( а пък някой от средните са лековити Ресвератрол) . Сложно и спорно, но едно е ясно. реакцията продължава и след изпичането, все по бавно , но върви.
Пекарите говорят за съзряване на вкуса, за това и аз взимам кафе до 14 дни след печене.

Само да успокоя, при пакетираните лаваци и подобни, са толкова тъмно изпечени , че вече всичко е свършило....
За малко да пропусна, кофеина е термочувствителен и колко по тъмно е изпечено кафето, толкова е по-малко
Аватар
Beer&Co
Зелено кафе
Мнения: 24
Регистриран на: 22 Окт 2018 19:29

Мнение

Аз съм на принципа светло/средно/тъмно изпечено :)
toro
Кафе трафикант
Мнения: 1339
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Lagom

Мнение

Днес влязох в един магазин да купя стафиди и видях Ей тези кафета в чували. Имаше 10-15 вода и всичките бяха еднакви на вид, черни като катран.
IMG_6466.JPG
IMG_6467.JPG
IMG_6468.JPG
IMG_6469.JPG
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
toro
Кафе трафикант
Мнения: 1339
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Lagom

Мнение

Попаднах на този доста интересен материал за печенето, видовете киселинност, горчивина и др характеристики на кафето. Пишат как може да се променят тези параметри с различна температура, време на екстракция и едрина на мелене.

https://www.perfectdailygrind.com/2018/ ... ast-guide/
stefan007
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран на: 20 Окт 2025 13:39
Град: Sofia

Мнение

Gaggia написа: 13 Ное 2018 11:02 Полезна информация за степените на изпичане на кафето с включени общи характеристики.
Изображение
Доста полезно, благодаря.
disign
Средно изпечен
Мнения: 215
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Като груб ориентир би могло да се ползва тази таблица, но трябва да се има едно наум. Като разглеждаме кафе обработено по различни процеси, особено при ферментации, или други по-специфични методи цвета на зърното значително се отличава от това което е вътре. В този ред на мисли визуалната оценка на степента на изпичане е много по-адекватна, когато се прави със смляно кафе.
Дори след смилане обаче визуалното сравнение е приложимо само сравнително, продават се скали (конкретно тази е безсмислена за поръчка поради доставката), подобни на пантон палитрите с които може да се направи някакво приблизително сравнение.
Скалата за преход между цвят на кафето и мерна единица е дефинирана от Specialty Coffee Association и се нарича Agtron, малко обяснения по темата могат да се прочетат тук - What color is your coffee?
Най-добрият вариант си остава уред за измерване. Цената (за читаво устройство 1000+ евро) е малко стръмна за домашен пекар, а и за малък пекар въобще. Едно от евтините устройства е на DiFluid, но аз напоследък съм малко разочарован от тях, ползвам техен рефрактометър за измерване на TDS и умна везна.
Съществуваше една фирма EspressoVision, която правеше такива устройства от хоби чаркове и ги продаваше, но тя вече не съществува, от тях остана обаче доказателството, че проекта е възможен, а и практическа документация, това е една интересна статия в която има пряка връзка между Агтрон Гурме скалата и показанията на Roast Vision - Agtron Scale: Understanding Roast Scores For Coffee.
Преди известно време във форума на Кафелоджик се роди проекта за Roast Meter, човекът които свърши основната работа е Justin, който ни е съсед от Румъния, но доста хора включително и аз помогнахме по малко.
Ползва се способен сензор със вграден източник на светлина, първоначалното му предназначение е измерване на наситеност на кислород в кръвта и е по-добър от този в Roast Vision. Другите части също са добри и предоставят възможности далеч отвъд това което е написано, като код - например интеграция с телефон/блутут устройства. Поддържа се и калибрация.
Предполагам че вече доста съм отегчил аудиторията с детайли, затова ще сложа една снимка с моето устройство и едно от най-светлите кафета, които съм пекъл, трябваха му пълни две седмици да дегазира. Устройството е далеч от сериозен уред, но е способно да дава сравними във времето стойности, на цена под 200 лева.
Изображение
От доста време се каня да направя тема за Roast Meter-a, но все не ми остава време, ако някой има реален интерес мога да отговоря тук, или пък да отделя всичко в нова тема.
---
Редакция: Е вярно ли изписах този чаршаф по тема от 2018 ...