Първата ми (доста) модифицирана Gaggia Classic

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Elvitehnolog
Нов потребител
Град: Габрово
Приготвям кафе с: Gaggia

Мнение

Здравейте на всички и поздравления за хубавата машина и добрата работа свършена по нея.
Какви са ти наблюденията,след като си я прехвърлил на интензивна работа. Най-вече ме интересува PID не загрява ли, не се ли бъгва, а и не е ли възможно самия той да се изолира, така, че да не се нагрява от бойлера?

Поздравления отново!
Аватар
yovko
Средно изпечен
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Eureka Oro SD & Profitec Go
Gaggimated Classic Е24
Kaleido Sniper M10
Kaffelogic Nano 7e

Мнение

Работи като пушка. Никакви забележки засега. Даже натоварването се увеличи леко, защото още няколко колеги бяха привлечени от по-хубавото кафе.

Не смятам да правя нищо повече с тази машина, поне докато не възникне някакъв проблем. :)
Life is too short for a mediocre espresso...
Аватар
yovko
Средно изпечен
Gaggimated Classic Е24
Kaleido Sniper M10
Kaffelogic Nano 7e

Мнение

Десет-единадесет месеца в режим на интензивна работа и... температурният контрол се „счупи“. PID-ът се „смахна“ и започна да показва всякакви странни неща, а водата не загрява.

Отворих машината и това което веднага забелязах е, че 3D-принтираният корпус (кутийката, в която живее PID-контролерчето) буквално се разпада на малки парченца при пипане. Част от кутийката се беше саморазпаднала вече. Явно материалът, от който е принтирана не е достатъчно термоустойчив и здравата се е изпекъл, до ронливост. От самото начало ме притесняваше, че PID-ът се пада почти точно над бойлера, но в крайна сметка... поех си риска.

Дали PID-ът все още става за нещо е вторичен въпрос. Засега мисля да сменя температурния сензор и евентуално температурното предпазителче, че са по-евтини компоненти, преди да се чудя за нов PID.
Аватар
yovko
Средно изпечен
Gaggimated Classic Е24
Kaleido Sniper M10
Kaffelogic Nano 7e

Мнение

Откачих заподозреният термодатчик от PID-a и на дисплея застина постоянно EEEE, което е очаквано поведение и налива вода в мелницата, че на PID-а най-вероятно нищо му няма, а термодатчикът се е повредил.

Обратно към “Модификации, проекти, направи си сам”