Eureka Mignon - всичко за модела

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: Svetlin, Gaggia

Dimi
Тъмно изпечен

Мнение

И при кой от всички тези тестове е кафето вкусно? Иначе какво трябва да ни подскажат ? Какво трябва да подобряваш? Не ми е съвсем ясно… ;)
dta
Тъмно изпечен
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

checho написа: 09 Юни 2025 12:37 Описал съм го - 16 гр кафе и на всяко видео съм дал описание колко гр еспресо излиза за колко време. Сигурно заради самите видеа не се виждат добре в поста.

1. Кафемелачката е настроена на 0,5, отне 1:33 мин за 32 грама кафе.
2. Кафемелачката е настроена на 1,0, отне 0:55 мин за 32 грама кафе.
3. Кафемелачката е настроена на 1,5, отне 0:30 мин за 32 грама кафе.
4. Кафемелачката е настроена на 2,0, отне 0:20 мин за 32 грама кафе.
Истината е някъде между 1,5 и 2 (по близо до 1,5)
Всичко останало е прекалено ситно смелено.
checho
Зелено кафе
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia 2008 + Eureka Mignion Specialita

Бивша: Saeco Poemia + Delonghi KG79

Мнение

Благодаря @dta

@Dimi - това беше моя въпрос. Споделих до къде съм стигнал и търся съвет от по-опитните дали съм на правия път или не, и има ли какво още да експериментирам или да подобря в процеса. Както се вижда, сега започвам с това.
garabetov
Нов потребител
Приготвям кафе с: Mignon Silenzio + Gaggia Classic

Мнение

Здравейте, имам проблем с Mignon Silenzio.

Имам мелачка от почти 1 година, като последно време започна да мели по-едро. Отворих я почистих я сглобих я по същия начин, но това не се оправи и оттам започна. Гледах видеото за burr alignment - имах около 20% покриване между двата ножа. Успях да го наглася по описания метод до почти 100%, но и това не помогна. Ядосах се и си взех нови ножове - сверих дали са паралелни и се оказаха напълно паралелни, но смилането все още не е това което беше в началото - на 0 ( зеро точката, когато започват да се докосват ножовете) задръствах машината ( Gaggia Classic ). А сега на 0 точка при 18 грама кафе (средно-тъмно печено и средно печено) в сток кошницата на Gaggia 36 грама кафе го изкарва около 18 секунди. А ако сложа 16 грама е много бързо. Имам също и precision basket на MWH3 bomber и преди с нея успявах да имам екстракция от 25+ секунди на 18 грама кафе, а сега с тази кошница около 10 секунди. Пробвах доста различни зърна (като с по-старите резултатите бяха най-зле), но дори и с прясно изпечени зърна пак не е същото.

Тъй като беше в гаранция я оставих да я погледнат, върнаха ми я след 2 дни като ми казаха че ножовете били обърнати, което какво значи обърнати то няма как да се обърнат (освен завъртането между 3 дупки на ножовете, и там съм пробвал всички възможни комбинации) и познайте - абсолютно никаква разлика (това беше още преди да взема нови ножове и да ги сменя).

Вече нямам идея какво да правя с тази мелачка - ножовете са паралелни, меля на най-ситното и пак кафето не става въобще
Аватар
zing
Светло изпечен
Град: Плевен
Приготвям кафе с: Gaggia Classic & Eureka Mignon Zero 65 All Purpose

Мнение

Да дам моите 0.025€ за Eureka Mignon zero 65 all purpose след близо месец ползване.
Ми не съм потресен от радост.
Като добавим и липсващ втори стопорен винт на King Size врътката. Така си е дошла от завода.
За толкова пари, толкова :)
www.zing-studio.com
Аватар
Skala
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
Eureka Mignon XL

Мнение

garabetov написа: 10 Сеп 2025 12:40 Здравейте, имам проблем с Mignon Silenzio.

Имам мелачка от почти 1 година, като последно време започна да мели по-едро. Отворих я почистих я сглобих я по същия начин, но това не се оправи и оттам започна. Гледах видеото за burr alignment - имах около 20% покриване между двата ножа. Успях да го наглася по описания метод до почти 100%, но и това не помогна. Ядосах се и си взех нови ножове - сверих дали са паралелни и се оказаха напълно паралелни, но смилането все още не е това което беше в началото - на 0 ( зеро точката, когато започват да се докосват ножовете) задръствах машината ( Gaggia Classic ). А сега на 0 точка при 18 грама кафе (средно-тъмно печено и средно печено) в сток кошницата на Gaggia 36 грама кафе го изкарва около 18 секунди. А ако сложа 16 грама е много бързо. Имам също и precision basket на MWH3 bomber и преди с нея успявах да имам екстракция от 25+ секунди на 18 грама кафе, а сега с тази кошница около 10 секунди. Пробвах доста различни зърна (като с по-старите резултатите бяха най-зле), но дори и с прясно изпечени зърна пак не е същото.

Тъй като беше в гаранция я оставих да я погледнат, върнаха ми я след 2 дни като ми казаха че ножовете били обърнати, което какво значи обърнати то няма как да се обърнат (освен завъртането между 3 дупки на ножовете, и там съм пробвал всички възможни комбинации) и познайте - абсолютно никаква разлика (това беше още преди да взема нови ножове и да ги сменя).

Вече нямам идея какво да правя с тази мелачка - ножовете са паралелни, меля на най-ситното и пак кафето не става въобще
Как се ориентираш, че мелиш на най-ситното? Гледаш, че показва "0" или въртиш докато усетиш ножовете да се опират? Защото отбелязаната на врътката нула е само индикативна - при мен например реалната нула е на "7" от предходния оборот. Свали капака, завърти врътката, така че ножовете да опрат и да е трудно да ги въртиш с ръка и запомни тази позиция - това е реалната нула. Или просто я пусни да мели празна и върти докато чуеш чаткане.

Имай предвид, че при този модел е възможно да чуваш леко тракане, което да бъркаш със звука от опирането на ножовете, а то да е от заседнали зърна или от вибрации. Затова по-точната проба е на ръка.
stefan007
Нов потребител
Град: Sofia

Мнение

Skala написа: 05 Окт 2025 22:08
garabetov написа: 10 Сеп 2025 12:40 Здравейте, имам проблем с Mignon Silenzio.

Как се ориентираш, че мелиш на най-ситното? Гледаш, че показва "0" или въртиш докато усетиш ножовете да се опират? Защото отбелязаната на врътката нула е само индикативна - при мен например реалната нула е на "7" от предходния оборот. Свали капака, завърти врътката, така че ножовете да опрат и да е трудно да ги въртиш с ръка и запомни тази позиция - това е реалната нула. Или просто я пусни да мели празна и върти докато чуеш чаткане.

Имай предвид, че при този модел е възможно да чуваш леко тракане, което да бъркаш със звука от опирането на ножовете, а то да е от заседнали зърна или от вибрации. Затова по-точната проба е на ръка.
Привет, ще споделиш ли като има някакво развитие по въпроса с едрото мелене, че и на мен ми е интересно? Новите ножове са с 10 години гаранция, а такова нещо да се случи още след първата година си е съмнително.