Wlado написа: ↑12 Окт 2025 15:04
toro написа: ↑12 Окт 2025 12:38
Мернах интервю с г-н Дъбов, обясняваше как всичко е поскъпнало и нормални цени за добро кафе-шот са от 5лв нагоре, като много добри 7лв и отлични 10лв шота, то си е така и без неговото интервю, но като се говори само това, ще ги вдигнат още повече.
Не се наяде и тоя, толкова ме дразни вече, има негово кафе във всеки втори супермаркет, но се води пекар все още.
Добре, аз пека от 5 години някъде от тази вече купувам на чували и миналата седмица (макар и не у нас) съм изпекал няколко чувала кафе на голяма машина. Мога да го потвърдя, че цените се дигат. Когато започнах можех да си намеря например робуста на килограм за 4 евро. Сега робустата ми е на същата цена като специалното кафе. Но цените се мянат постоянно. За едно кафене на него му трябват сумати разходи. Наеми, ток, скъпа техника. Щото сега аз бих сложил евтина кафемашина (даже лостова) ама той слага Slayer и т.н. Една купчина разходи има и при пекарната. Няма как...
Да, вдигат се, но у нас се вдигат с по-различен темп и това не е само с кафето, а с всичко. Не случайно масово хранителните продукти у нас са по-скъпи, спрямо всички развити страни, включително родните.
Без да знам цени на зелено кафе и разходите, няма как у нас шот спешълти кафе в кафене да струва на едно или повече от идентичен шот кафе в западна Европа и северна Америка, дори да предположим, че са с идентично качество.
За да е на една цена или по-скъпо както е, продавачите печелят много повече от колегите си в най-развитите страни в света. Тук скоро ще стане като Швейцария и Монте Карло.., ама само ценово.
А ток, газ, наем и пр, включително заплати у нас са най-ниски ,та нещо сметката не излиза, накрая двоен шот да е 8-10лв по разни набедени кафенета.
За това от години не купувам нищо или почти нищо от Бг, не е само кафето.