Здравейте

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Svetlin, Gaggia

Xeno
Нов потребител
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Dolce gusto .... :(

Мнение

Здравейте .. нов съм тук а и изглежда доста неща не знам за кафето макар , че съм бил барман 2 години.. работил съм само на професионална огромна машина..

Имате много добър форум адмирации страхотно общество се е заформило тук!

Моята чуденка започва така.. вкъщи досега пием кафе от долче густо капсули.. обаче аз съм крайно против понеже са пластмасови а знаете пластмасата при нагряване е канцероген..
Иска ми се да заменя този боклук с някоя еспресо машина , проблема е че жената не би се справила с сложността на приготвянето на истинско еспресо веднага и за начало иска нещо бюджетно и по "автоматизирано" ..
Родителите ми имат някаква ултра бюджетна машинка за еспресо от сорта на 150-200лв даже незнам от къде е може би кауфланд.. ходят мелят си кафе и си е ползват и ми направи впечатление че прави по хубаво кафе от вендинг автоматите от които тече буквално чорба..
Питанката ми е има ли смисъл да си взема 1zpresso j-ultra ръчна мелачка и някоя бюджетна машинка за начало подобна на описаната по горе или тази мелачка се обезсмисля с толкова кофти машина?

По принцип имам голям проблем с новите начинания започнах да практикувам спининг ( вид риболов) който никога не бях пробвал и скочих с 5000 първоначална инвестиция .. после жената се появи с някаква златна рибка в колба която събира 2 литра вода и аз се изнервих и взех аквариум + добър канистър + лампа за растения имитираща изгреви залези т.н подаване на въглероден диоксид под налягане и т.н всичко автоматизирано което пак ми излезе не по малко от 5000 .... Хаха реално в момента искам да взема някоя бюджетна машинка на жената която да ползва сутрин но въпроса е мелничката тук играе ли ? Понеже ако има смисъл и взема такава мелничка в последствие тази машина ще отиде в някой шкаф и ще се вземе що годе добра машина за около 1500-2000лв лично аз се захласнах по la pavoni stradivari professional но мисля че не е типично женската машина.. :)
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Вземи си мелачка - електрическа. После може да пускаш кафето с каквато искаш кафемашина. след това си вземи машина по желание. Аз лично смятам, че и с евтината и със скъпата машина правя еднакво кафе/близко на вкус кафе. Но мелачката е по-важна!!!
Последно промяна от Wlado на 30 Авг 2025 13:34, променено общо 1 път.
Аватар
Levcho
Зелено кафе

Мнение

Взимай си директно кафе афтомат, и най евтиния ще ти върши работа. 500лв и надолу бюджет ще ти стигат. Има ги на Крупс и Филипс.
И после ще гониш качественни кафе зърна за да пиеш вкусни кафета. Най важното е качественно кафе, прясно изпечено и арабика-по вкус избор с време.
Не си играй с отделни машинки за мелене и ръкохватки, ще ти втръсне с време, пък и семейството ще се тормози като се занимава с мелачка и други джаджи.
Xeno
Нов потребител

Мнение

Интересно мислих че огромната част от форума сте привърженици на еспресо машините които не са автомати .. иначе съм обслужвал и машина брандирана mystery която имаше 5 бункера работеше с нес кафе сухо мляко какао и кафе на зърна и през няколко дена вътре ставаше лом всичко и трябваше да разглобявам 374895 пластмасарии за да влезе пак в ритъм от такава гледна точка не харесвам автоматите

В момента има в кауфланд някъв филипс автомат от 699 на 429лв?
Аватар
yovko
Средно изпечен
Приготвям кафе с: Eureka Oro Stark & Profitec Go
Gaggimated Classic Е24
C40 Mk4 Deep Purple BB

Мнение

Xeno написа: 28 Авг 2025 19:57 ...мислих че огромната част от форума сте привърженици на еспресо машините които не са автомати...
Така е! Пази боже автомат да ми прави кафето! :coffee:

Послушай @Wlado.
https://yovko.net/tag/coffee/
Xeno
Нов потребител

Мнение

yovko написа: 28 Авг 2025 21:10
Xeno написа: 28 Авг 2025 19:57 ...мислих че огромната част от форума сте привърженици на еспресо машините които не са автомати...

Послушай @Wlado.
А на жената дали ще я устройва въпросния автомат от кауфланд за начало и след това да купя и ръчна машина?
Аватар
yovko
Средно изпечен
Приготвям кафе с: Eureka Oro Stark & Profitec Go
Gaggimated Classic Е24
C40 Mk4 Deep Purple BB

Мнение

Ти си познаваш жената. Аз моята я оставих само с електрически мелачки и машини с ръкохватка и след като помрънка няколко пъти, свикна, А сега не иска и да чуе да пие кафе навън.
https://yovko.net/tag/coffee/
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Xeno написа: 28 Авг 2025 22:42
yovko написа: 28 Авг 2025 21:10

Послушай @Wlado.
А на жената дали ще я устройва въпросния автомат от кауфланд за начало и след това да купя и ръчна машина?
Проблемът с автоматите е, че са предвидени за боза - малко по-гъсто от чай, Но в никакъв случай не и ЕСПРЕСО... Не се мъчи, имах преди -6-7 години един автоматик, след половин година без еспресо го подарих на бяща ми и си купих нескъпа кафемашина с втора ръка голяма мелачка (беше под 200 лева и не беше нищо оособено). ОТ тогава нататък не подглеждам назад...

Обратно към “Новорегистрирани кафе любители”