Магазин за кафе - Specialty Coffee 4312 - Варна

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Svetlin, Gaggia

toro
Кафе трафикант
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Lagom

Мнение

Преди седмица ги навестих във Варна, оказа се, че вече имат 3 кафенета, разрастват се.
Пих два дни кафета, мога да кажа, че са от най-читавите в България в момента, цените им като на другите 120-150лв/кг. В двата дни имаше различни два вида за еспресо, което е добре.
Оценявам ги на 5-6 от 1 до 10.
Вкарали са от модерните напоследък culturing кафета. Пих с кокос единия път, но е прекалено силен вкуса, не става за повече от 1-2 пъти колкото за тест, реално само кокос се усеща.
Пил съм и други на други места, но с по-лек вкус.
toro
Кафе трафикант

Мнение

Червена точка за тези другари.
Бях във Варна, цените са вече други. 150-200лв/кг, сменили са опаковките и се пекат някъде из Пловдив.
Увеличение за под година с 20% и нагоре.
Кафето е средна работа, както си беше, но цена за единично 7лв и за двойно 9лв, вече е абсурдно и говорим за съвсем обикновени кафета.
Приключих и с тях.
toro
Кафе трафикант

Мнение

Варненци след като си купиха място в тик ток класациите за много модерно кафе, се разрастнаха и стигнаха до София.
Има поне 2 кафета, едното е врата до врата с Чъки.
Вчера с познати минахме и пихме по едно.
Като и последния път кафето е посредствено и то скъпите варианти. Стандартното направо не става, единия си купи.

Кафето се пече от Събуеи на Коматевско шосе според етикетите или за мен това не е пекарна.
На менюто и на дъската в бара пише цените на стандартното еспресо - Бразилия.

Ако искаш спешълти - нещо съвсем стандартно от Колумбия бармана обяви цена от 6€ за двоен шот или пак са вдигнали цените.
Естествено дори няма и чашка вода.

Аз поне не знам място в България на което да има 6€ за двоен шот, като не говорим за някакво по-сериозно кафе.

За сравнение в София на центъра в coffee Syndicate предлагат кафе на холандската пекарна Friedhats, цените са 3,50-4,50 и 5,50€ за най-скъпото анаеробно.
Пробвах Колумбия за 4,50€, която беше много по-добро кафе от това за 6€ на тези другари, не че съм очаквал да е по-зле

Мисля, че са ми най-антипатичните у нас.
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

toro написа: 02 Мар 2026 10:00 Варненци след като си купиха място в тик ток класациите за много модерно кафе, се разрастнаха и стигнаха до София.
Има поне 2 кафета, едното е врата до врата с Чъки.
Вчера с познати минахме и пихме по едно.
Като и последния път кафето е посредствено и то скъпите варианти. Стандартното направо не става, единия си купи.

Кафето се пече от Събуеи на Коматевско шосе според етикетите или за мен това не е пекарна.
На менюто и на дъската в бара пише цените на стандартното еспресо - Бразилия.

Ако искаш спешълти - нещо съвсем стандартно от Колумбия бармана обяви цена от 6€ за двоен шот или пак са вдигнали цените.
Естествено дори няма и чашка вода.

Аз поне не знам място в България на което да има 6€ за двоен шот, като не говорим за някакво по-сериозно кафе.

За сравнение в София на центъра в coffee Syndicate предлагат кафе на холандската пекарна Friedhats, цените са 3,50-4,50 и 5,50€ за най-скъпото анаеробно.
Пробвах Колумбия за 4,50€, която беше много по-добро кафе от това за 6€ на тези другари, не че съм очаквал да е по-зле

Мисля, че са ми най-антипатичните у нас.
Colombia са два - едната е скъп кофермент (в смисъл смея да предположа скъп дори на зелено и висока оценка от къпинг...) другата е просто с друг вкус, пак същия процес. Това няма как да е евтино, а за шот на такава цена май не ходиш много по кафенета. Пих подобно кафе сега събора в София на друфо място - пак нещо кофермент - и си беше 6 евро точно! В малко кафене. И понеже имам лични пристрастия - какво не ти хареса в бленда? Иначе кафето им е снак, то си пише на пакетите... От тяхните любимо ми е Etopia Yaye natural
toro
Кафе трафикант

Мнение

Никакъв фермент или ко не беше, натурално или мито.
И точно ферментирало в синдиката от много известна в световен мащаб пеларна от страна с много висок стандарт и прекупена в Бг беше 5,50€.
ако искате и по 10€ давайте за тик ток продавач на кафе.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Град: Варна
Приготвям кафе с: v60, Comandante C40, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm

Мнение

Миналата година последно ги пробвах във Варна, за да си сверя часовника общо взето, но не на централното им място, а на другото, което е много по-уютно и е само за кафе. Пих V60 едно от топ селекцията, не помня вече точно кое, обаче беше супер вкусно. Тогава даже се разтърсих, дали не може да се намери зелено и стигнах до това, че кафетата които тогава предлагаха за V60 там, са на румънкската пекарна sloan.
toro
Кафе трафикант

Мнение

Да, преди кафетата от румънците бяха доста по-добре спрямо сега.

Преди малко стана така, че пих кафето на месеца -специалното, което е малко по-скъпо от стандартния гаден бпенд или 3,30€ за двоен шот.

Първоначално ми допадна горе/долу и смятам, че цената е справедлива за него, но се оказа че има гаден послевкус на поизгоряло.
Макар зърната да бяха що годе добре на вид, 1 час след това усещах гадния вкус.

Ето това беше

Изображение
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

toro написа: 02 Мар 2026 15:56 Никакъв фермент или ко не беше, натурално или мито.
И точно ферментирало в синдиката от много известна в световен мащаб пеларна от страна с много висок стандарт и прекупена в Бг беше 5,50€.
ако искате и по 10€ давайте за тик ток продавач на кафе.
Разпитах за известното Friedhats, по случайност скоро, че ми се искаше да си сравнява печенето с тях - Човекът беше бая на вътре и каза, че е изхвърлял няколко пъти недопечено Фрайдхетс.
Wlado
Младши бариста

Мнение

toro написа: 02 Мар 2026 17:18 Да, преди кафетата от румънците бяха доста по-добре спрямо сега.

Преди малко стана така, че пих кафето на месеца -специалното, което е малко по-скъпо от стандартния гаден бпенд или 3,30€ за двоен шот.

Първоначално ми допадна горе/долу и смятам, че цената е справедлива за него, но се оказа че има гаден послевкус на поизгоряло.

Ето това беше

Изображение
Кое точно е гадно в бленда и как това е изгоряло като съм го пил и няма такъв вкус...
Wlado
Младши бариста

Мнение

toro написа: 02 Мар 2026 17:18 Да, преди кафетата от румънците бяха доста по-добре спрямо сега.

Ето това беше

Изображение
Значи не знам 43.12 софия, ела в Снак Пловдив и тия кафета ги правят топ

Обратно към “Пекарни и магазини за кафе, обoрудване и резервни части”