Целта на темата е да обменим опит в така наречения Nordic style espresso shot. Тоест приготвяне на еспресо с light roast (пия само и единствено light roast) , което обикновено е изпечено за филтър. Необходимите неща за приготвяне на качествено nordic style espresso са:
- еспресо машина която позволява регулиране на налягането
- добра мелачка : трябват плоски burrs , като препоръчителни са SSP Multi purpose и SSP High uniformity, които при меляне не произвеждат супер фини частици. Това води до ясен и чист вкус, който позволява да се уловят всички нотки на кафето
- не на последно място - нужно е добро и светло изпечено кафе.
Ето няколко добри кафета и начина по който ги готвя:
1.) Brazil Santa Luzia - миналогодишния победител в Cup of excelence (COE) категория натурално обработени кафета. Меля го ситно с ultra low fine burrs . Приготвяне: турбо шот без преинфузия но вдигам до 6 бара. 19,5 грама кафе излиза 36 грама еспресо за 20 секунди. Ясно се различават ароматите на маракуя и хибискус. Уникален вкус.
2.) Ethiopia COE#20 от Дъбов. Два начина за приготвяне. При турбо шот до 6 бара се усеща силно жасмина и плодовете. Ако се направи бавен шот с 15 секунди преинфузия на 2 бара и след това още 15 секунди плавно качване до 6 бара, задържаме 10-15 секунди на 6 бара - така шота става по-балансиран и сладък с по-плътно тяло но плодовете и жасмина избледняват
3.) Mexico Fatima Carbonic - уникално кафе micro lot представено от Дъбов. Меля го с ultra low fine burrs за максимално разделяне на вкусовете. Става и с core burrs за по-балансиран шот. 10 секунди преинфузия на 2 бара , след това 10 секунди плавно качване до 5 бара и задържааме там 15 секунди. Така приготвено излизат плодовете (диня и праскова) , а се усеща осезаемо и послевкус на солен карамел, с което е известно това кафе




