Кафемелачка Мazzer Philos

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: Svetlin, Gaggia

Kama
Светло изпечен
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Тема за новата Single dose кафемелачка от Мazzer Philos.
Ножовете са така разпространените плоски 64mm, като ще може да се избира окомплектовка между два вида оригинални Mazzer ножове, позволяващи да се ползва RDT.
Кафемелачката ще се предлага в два цвята - сребристо и черно.
Оборотите на мелене са 1400 rpm (50 Hz) - 1600 rpm (60Hz)

Пълни спецификации: https://www.mazzer.com/en/product/philos/

Рекламно видео:
Dimi
Тъмно изпечен

Мнение

Можеше да сложат скалата за едрина направо под крака, та всеки път да я повдигам, като настройвам едрината. :roll:
Някъде прочетох или чух, че може да се разглоби цялата без инструмент. Това поне е практично!

Много повече ме впечатли ЕК Омниа, въпреки че е предназначена за гастрономията..
Kama
Светло изпечен
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Dimi написа: 16 Окт 2023 21:48 Можеше да сложат скалата за едрина направо под крака, та всеки път да я повдигам, като настройвам едрината. :roll:
Някъде прочетох или чух, че може да се разглоби цялата без инструмент. Това поне е практично!

Много повече ме впечатли ЕК Омниа, въпреки че е предназначена за гастрономията..
Мен ме учуди, че няма опция да се регулират оборотите, поне аз не видях нещо такова. Относно разглабянето на този етап намерих единствено това видео, на пръв поглед изглежда ОК:

rossen
Зелено кафе
Град: София
Приготвям кафе с: ECM Classika PID, Mazzer Philos, 1Zpresso JX

Мнение

Dimi написа: 16 Окт 2023 21:48 Можеше да сложат скалата за едрина направо под крака, та всеки път да я повдигам, като настройвам едрината. :roll:

Ползвам кафемелачката от около седмица, позицията на скалата за настройване на едрината за мен досега не е представлявала проблем или неудобство. На теория това осигурява по-стабилно задържане на настройката на едрината, но по-лесното почистване за мен определено е голям плюс.
Dimi
Тъмно изпечен

Мнение

Звучи добре ;)
ffsolutions
Нов потребител
Приготвям кафе с: De'Longhi Dedica (Modded)

Мнение

rossen написа: 14 Сеп 2024 11:22

Ползвам кафемелачката от около седмица, позицията на скалата за настройване на едрината за мен досега не е представлявала проблем или неудобство. На теория това осигурява по-стабилно задържане на настройката на едрината, но по-лесното почистване за мен определено е голям плюс.
Как върви с Мазера, и с какво си бил преди това?
От скоро съм с нова машина, и за определени, по-светли и плътни кафета, на Еурека Миньона меля почти на допир на ножовете, а мелачката съм я подравнявал скоро и с разлика от някакви микрони разбира се вътре е ок. Много съм хвърлил око на този Филос, и според мен е изключително високо качество за цената си. Моля, сподели още малко впечатления, какво пиеш с него и как ти се струва. 🙏
rossen
Зелено кафе
Приготвям кафе с: ECM Classika PID, Mazzer Philos, 1Zpresso JX

Мнение

ffsolutions написа: 04 Окт 2024 23:34
rossen написа: 14 Сеп 2024 11:22

Как върви с Мазера, и с какво си бил преди това?
От скоро съм с нова машина, и за определени, по-светли и плътни кафета, на Еурека Миньона меля почти на допир на ножовете, а мелачката съм я подравнявал скоро и с разлика от някакви микрони разбира се вътре е ок. Много съм хвърлил око на този Филос, и според мен е изключително високо качество за цената си. Моля, сподели още малко впечатления, какво пиеш с него и как ти се струва. 🙏
Преди Philos-a ползвах Super Jolly моднато с кита на Daniel Wong + SSP ножове. За повечето светли кафета, които пия на еспресо, предпочитам с една идея Philos-a – не знам дали е заради подравняването на SSP-тата, pre-breaker-а, геометрията на I200D ножовете или нещо друго, но така или иначе ми е трудно да го обясня във форум, а и най-вероятно ще е много различно за всеки човек. Philos-ът е и по-лесен и приятен за ползване и чистене.

Алтернативите, които обмислях бяха основно две:
- Zerno Z1, но се отказах заради дългото чакане и вноса от САЩ
- DF83V, но се отказах, защото не съм сигурен, че на мен лично ми се занимаваше с DF мелачка, както и малко по-сложното чистене и малко по-грозните бутони, въпреки че това е субективно

След това според мен са мелачките в по-високия ценови сегмент – EG-1, Monolith-ите и т.н. Но това вече е за следваща покупка, аз за момента съм много доволен от Philos-a.
Dimi
Тъмно изпечен

Мнение

От гледна точка на цена- качество на смилане, изборът ти е супер! И аз бих наравил така. Ножовете са нещо различно от познатите и разбира се добри.
Въпреки че Zerno също много ми харесва,.... особено до Odyssey Argos Lever
George M.
Нов потребител
Приготвям кафе с: ECM Classica PID + flow control
Comandante C40 Red Clix

Мнение

Здравейте! От двайсетина дни съм с тази кафемелачка и засега съм много доволен.
Тъй като със светлоизпечените кафета съм на "Вие", поръчах Филоса с ножове I189D, които според производителя са насочени предимно за смилане на средноизпечено и тъмноизпечено кафе.
Обаче ме гризе любопитството и по-нататък със сигурност ще си поръчам и ножове I200D, насочени предимно за смилане на светлоизпечено и средноизпечено кафе и съответно са с друга геометрия.
В тази връзка имам един въпрос.
На сайта на Мазер има едно видео как се извършва смяната на ножовете:

От видеото излиза, че смяната на ножовете е фасулска работа - развиваш винтовете, вадиш ножовете, вземаш другите, центрираш ги на око и завиваш винтовете. Никакви настройки, подравняване и т.н.
Наистина ли е толкова лесно и безпроблемно?
Направо не ми се вярва.
Единствената допълнителна информация, която успях да намеря, е че Мазер препоръчва навиването на винтовете да се извършва с въртящ момент не по-голям от 2-3 нютонметра. Това звучи разумно и съм си поръчал динамометричен ключ с настройка на въртящия момент в граници от 0.5 до 5 Nm със стъпка 0.5 Nm, както и подходящ накрайник , съобразен със "шлица" на винтовете - Phillips 1/4" SL/PH2.
Някой експериментирал ли е с подмяна на ножовете? Става дума само за фирмените ножове на Мазер. Ножовете на SSP примерно имали разлика в присъединителните размери и трябвало под тях към държача да се подлага преходна втулка или нещо подобно.
de4ev72
Зелено кафе
Град: Димитровград

Мнение

Насочил съм се и аз към тази кафемелачка.В чуждестранен форум се споменава за непостоянство в шотовете.Коментарите са от няколко човека.Други казват,че след няколко килограма кафе всичко си идвало на мястото.Някой имали такива наблюдения?Да потвърди или отхвърли.