Цените на кафето достигнаха 50-годишен връх и не спират да се покачват

Място за интересни новости, факти и събития от света на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Накратко:
Цената е на ниво, което не е достигано от 1977г.
Причината са сушата в Бразилия и други райони и повишеното търсене на нови пазари, като Китай. Добива в Бразилия се очаква да спадне с 6%
Обикновено цената се възстановява след възстановяването на запасите, което отнема години, а не месеци.

Пълната статия:
Цените на кафето достигнаха 50-годишен връх и не спират да се покачват
Аватар
zinaf
Зелено кафе
Град: София

Мнение

Да, доста скочиха. В магазина, където купувам, очакват да продължават да се вдигат догодина именно поради лошата реколта и сушата. Лоша работа. Ще пием по-малко кафета на ден ;)
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Инфлацията в света от тогава е около 300 % - така излиза, че тогава цената му е била 3 пъти по-скъпа ;).
Всичко е относително, но журналистите константно се изразяват максимално гръмко по всички въпроси :D
Поздрави
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Всячески се опитват да ме накарат да си взема няколко чувала по 60 кг ..
Bik1998
Нов потребител

Мнение

За жалост всичко се вдига в момента ... да не говорим, че местата които вкарват кафе трябва скоро пак да вдигат заради цените на горивата ...
xlid
Нов потребител

Мнение

Bik1998 написа: 19 Яну 2025 13:53 За жалост всичко се вдига в момента ... да не говорим, че местата които вкарват кафе трябва скоро пак да вдигат заради цените на горивата ...
Разбирам, че има инфлация ама Дъбов почти ме отказаха тотално да купувам от тях с тези игри с цените.
Струва ми се безбожно скъпо вече.
toro
Кафе трафикант
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Lagom

Мнение

Малко пресни цени от шотове от пекарни в Европа.
В центъра на Верона, 7 в света за 2022, бленд от три вида кафе, единичен шот 2€, двоен шот 3€.

Изображение

Изображение

За сингъл ориджин единично 3€ и двойно 4€
И на всичко отгоре не приемат кеш… само с карта.

Изображение

Изображение

14-20€ за 250гр

Изображение

От центъра на Болоня, много известна стара пекарна в Италия.

Тяхното и бленда на Гардели е 1,70€ за единичен и 2,70€ за двоен шот.
По-скъпото на Гардели е 4€ за двоен шот, няма единичен.
Ако някой не знае, Гардели е бил 5 пъти световен шампион.

Изображение

Да не пускам още снимки, в Испания е аналогично.
В разни пекарни в топ 10 в Испания единичен шот е 1,60-2€, двойният е между 1,80-2,60€.
Да не говорим, че на полвината места ме черпиха второ кафе, а на някои като купих един пакет от 14-16€ за 250гр не искаха пари за консумираното което беше 1 единично, 1 двойно и едно айслате.

Нещо цените масово са под тези на родните пекари, в Пловдив и Варна е по-скъпо от Болоня и кафетата на Гардели, за другите да не говорим.
toro
Кафе трафикант
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Lagom

Мнение

Мернах интервю с г-н Дъбов, обясняваше как всичко е поскъпнало и нормални цени за добро кафе-шот са от 5лв нагоре, като много добри 7лв и отлични 10лв шота, то си е така и без неговото интервю, но като се говори само това, ще ги вдигнат още повече.

Не се наяде и тоя, толкова ме дразни вече, има негово кафе във всеки втори супермаркет, но се води пекар все още.
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

toro написа: 12 Окт 2025 12:38 Мернах интервю с г-н Дъбов, обясняваше как всичко е поскъпнало и нормални цени за добро кафе-шот са от 5лв нагоре, като много добри 7лв и отлични 10лв шота, то си е така и без неговото интервю, но като се говори само това, ще ги вдигнат още повече.

Не се наяде и тоя, толкова ме дразни вече, има негово кафе във всеки втори супермаркет, но се води пекар все още.
Добре, аз пека от 5 години някъде от тази вече купувам на чували и миналата седмица (макар и не у нас) съм изпекал няколко чувала кафе на голяма машина. Мога да го потвърдя, че цените се дигат. Когато започнах можех да си намеря например робуста на килограм за 4 евро. Сега робустата ми е на същата цена като специалното кафе. Но цените се мянат постоянно. За едно кафене на него му трябват сумати разходи. Наеми, ток, скъпа техника. Щото сега аз бих сложил евтина кафемашина (даже лостова) ама той слага Slayer и т.н. Една купчина разходи има и при пекарната. Няма как...
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Wlado написа: 12 Окт 2025 15:04
Когато започнах можех да си намеря например робуста на килограм за 4 евро. Сега робустата ми е на същата цена като специалното кафе.
Сега каква точно е средната цена на робустата?

Обратно към “Новини и събития от света на кафето”