Чай вместо кафе

Видове чай, начини на приготвяне и оборудване

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Coffeefe написа: 30 Юли 2021 10:15 Обърнете внимание на каква температура приготвяте чая. По памет:
За черен е 85+ градуса
За олонг 75 - 85 градуса
За зелен 70 - 75 градуса
За бял <70 градуса
Един хубав бял или зелен чай, ако го попарите с 85 градуса вода вкуса отива по дяволите. Матча бях много мотивиран да пия, но вкуса е потресаващ. Моя фаворит е silver needle white tea. Радвам се и на японска sencha.
Както при кафето не може да се дадат конкретни стойности, така е и при чая. Все пак може да се дадат примерни температури от които да се започне, но смятам тези по-горе за не много точни. Така или иначе, сериозните магазини за чай дават индивидуални препоръки за всеки чай, който продават.

Съвсем обобщено, лично според мен:
За черен бих избрал поне 95
За олонг, като при черния, но има толкова коренно различни видове под това име, че всеки трябва да се гледа индивидуално
За зелен, дадените температури са добре за ориентация, но и там има изключения, при които трябва да се ползва малко по-ниска или малко по-висока температура.
За бял чай, дадената температурата е тотално грешна по всички критерии. В Китай си го запарват с вряла вода и дори го варят след последната запарка. В Европа, по неясни причини се е създал мит, че белият чай се запарва с 80-85 градуса. Пробвайте с 90 - 95 градуса и ще останете доволни.

Пробвал съм Silver Needle с ниска температура на запарване, но съм го смилал с машинка за подправки, което си е престъпление. Въпреки всичко, ако се ползва ултра фина цедка се получи много добре - най-фините частици размътват напитката и придават известна плътност... Лично аз повече харесвам Bai Mudan (white peony), Silver Needle е по-ценен, защото е от връхните пъпки, но според мен Bai Mudan е по-хубав.
Ivanivanovv
Нов потребител

Мнение

Начинаещ кафе любител съм.Определено чаят не е заместител. От зеленият чай най-бърза екстракция и богат аромат получавам от gunpowder.
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Ivanivanovv написа: 11 Сеп 2023 13:49 Начинаещ кафе любител съм.Определено чаят не е заместител. От зеленият чай най-бърза екстракция и богат аромат получавам от gunpowder.
Нито чая може да замести кафето, нито кафето може да замести чая. Това са две различни напитки, както виното и бирата и е въпрос на вкус.
MishoMoney
Нов потребител
Приготвям кафе с: La Marzocco

Мнение

Един от наи-лесните чайове е PG Tips, много разпространен във Великобритания. Пие се с мляко. Има високо съдържание на кофеин. Ободрява без да предизвиква тревожност и сърцебиене.
MishoMoney
Нов потребител
Приготвям кафе с: La Marzocco

Мнение

Ivanivanovv написа: 11 Сеп 2023 13:49 Начинаещ кафе любител съм.Определено чаят не е заместител. От зеленият чай най-бърза екстракция и богат аромат получавам от gunpowder.
Хммм, gunpowder e доста нискък клас зелен чай. Пробвай други :-)
xlid
Нов потребител

Мнение

Втълпил съм си, че чая е по-полезен от кафето и се мъча да ги редувам.
Пия по-редовно geisha на delmarte, но имам чувството, че не е кой знае какво.

Отделно винаги ми е било интересно има ли методи да прецените температурата без термометър...
Реално погледнато си е чиста рулетка освен, ако не й баеш на водата да я мериш.
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

xlid написа: 27 Фев 2025 00:54 Втълпил съм си, че чая е по-полезен от кафето и се мъча да ги редувам.
Пия по-редовно geisha на delmarte, но имам чувството, че не е кой знае какво.

Отделно винаги ми е било интересно има ли методи да прецените температурата без термометър...
Реално погледнато си е чиста рулетка освен, ако не й баеш на водата да я мериш.
Свалената от котлона вода моментално пада с няколко градуса (в София завира при 98 °C).
Всяко преливане на вода в керамичен съд (тънкостенен със стайна температура подобен на yzamashi) понижава температурата с 10 °C (може да се ползва и малка каничка, голяма чаша или чайник).
Малко по-точна температура ти трябва за зелени чайове особено японските, другите си се запарват с вряла вода (според мен и белия чай става по-добър с вряла вода, въпреки че по англоезичните източници препоръчват 80 °C).
kristianboyanov
Зелено кафе
Град: София
Приготвям кафе с: Aeropress

Мнение

Само когато съм болен. Жена ми пие само чай. Имаме на 30 вида и то от най-високо качество, но така и не се научих :D
Gal
Нов потребител

Мнение

Аз също се опитвам да замествам следобедното кафе с чай - но билков, не зелен или подобен. От тези с кофейн, обичам бял чай, по-ненатрапчив ми е.

Обратно към “Чай и всичко свързано с него”