Както при кафето не може да се дадат конкретни стойности, така е и при чая. Все пак може да се дадат примерни температури от които да се започне, но смятам тези по-горе за не много точни. Така или иначе, сериозните магазини за чай дават индивидуални препоръки за всеки чай, който продават.Coffeefe написа: ↑30 Юли 2021 10:15 Обърнете внимание на каква температура приготвяте чая. По памет:
За черен е 85+ градуса
За олонг 75 - 85 градуса
За зелен 70 - 75 градуса
За бял <70 градуса
Един хубав бял или зелен чай, ако го попарите с 85 градуса вода вкуса отива по дяволите. Матча бях много мотивиран да пия, но вкуса е потресаващ. Моя фаворит е silver needle white tea. Радвам се и на японска sencha.
Съвсем обобщено, лично според мен:
За черен бих избрал поне 95
За олонг, като при черния, но има толкова коренно различни видове под това име, че всеки трябва да се гледа индивидуално
За зелен, дадените температури са добре за ориентация, но и там има изключения, при които трябва да се ползва малко по-ниска или малко по-висока температура.
За бял чай, дадената температурата е тотално грешна по всички критерии. В Китай си го запарват с вряла вода и дори го варят след последната запарка. В Европа, по неясни причини се е създал мит, че белият чай се запарва с 80-85 градуса. Пробвайте с 90 - 95 градуса и ще останете доволни.
Пробвал съм Silver Needle с ниска температура на запарване, но съм го смилал с машинка за подправки, което си е престъпление. Въпреки всичко, ако се ползва ултра фина цедка се получи много добре - най-фините частици размътват напитката и придават известна плътност... Лично аз повече харесвам Bai Mudan (white peony), Silver Needle е по-ценен, защото е от връхните пъпки, но според мен Bai Mudan е по-хубав.