Какво кафе да използвам във вкъщи?

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: Svetlin, Gaggia

sveka
Зелено кафе
Приготвям кафе с: Delonghi EC685
Timemore Chestnut C3 ESP Pro

Мнение

А какво мислите за illy Arabica Selection /метални кутии по 250г/?
От няколко седмици се занимавам след като се сдобих с мелачка, така че нямам много опит. Но от време на време получавам добри резултати. Определено все още ми липсва техника.
Интересно ми е, че на кутиите има дата на производство, но няма дата на изпичане. Сега покрай форума разбрах за тази характеристика на кафето :)
gatiotim
Зелено кафе

Мнение

Аз лично не бих препоръчал, на същата цена можеш да си купиш специално кафе, което е изпечено преди няколко дни. Важно е, ако си купиш такова, ако имаш възможност, да изчакаш поне седем дни, защото иначе ще има много CO2, ще се пени (не знам дали е правилнито определение това) и няма да можеш да го настроиш.

Иначе, понеже беше писал и в другата тема, ако пиеш "Illy", остави машината по-скоро на по-ниска температура, защото то е доста тъмно изпечено (поне това, което аз съм пил).
И също така мисля, че беше писал за бездънна ръкохватка и аксесоари за "Дедика" (може и да греша), но тук един съфорумец продава няколко - viewtopic.php?t=2195
cap7ainjack
Зелено кафе
Град: Plovdiv
Приготвям кафе с: EC221

Мнение

Пробвах и тези на bianchi - origins. Взех едно бразилско, уж medium roast, но ми се струва много dark. Интересното е, че да изкарам същия екстраткшън, който правя със 17-18гр спешълти кафе за това bianchi трябва да меля значително по-едро. Също ми изглежда, че като натискам с тампера, кошницата изглежда по-пълна от отколкото същото количество спещълти кафе :shock:

Така или иначе вкусът не ми допада. Ще пробвам да смеля по-фино (както правя със specialty кафетата) да ползвам по-малка кошница 14-16гр, да видим дали ще ми доапдне повече.

Не мога да разбера, аз ли правя нещо грешно с тези магазинските кафета. Или да ползвам dual wall basket-a :think:
sveka
Зелено кафе
Приготвям кафе с: Delonghi EC685
Timemore Chestnut C3 ESP Pro

Мнение

gatiotim написа: 04 Фев 2025 22:12 Аз лично не бих препоръчал, на същата цена можеш да си купиш специално кафе, което е изпечено преди няколко дни. Важно е, ако си купиш такова, ако имаш възможност, да изчакаш поне седем дни, защото иначе ще има много CO2, ще се пени (не знам дали е правилнито определение това) и няма да можеш да го настроиш.

Иначе, понеже беше писал и в другата тема, ако пиеш "Illy", остави машината по-скоро на по-ниска температура, защото то е доста тъмно изпечено (поне това, което аз съм пил).
И също така мисля, че беше писал за бездънна ръкохватка и аксесоари за "Дедика" (може и да греша), но тук един съфорумец продава няколко - viewtopic.php?t=2195
Благодаря!
В момента експериментирам в температурата между средна и висока. Не мога да преценя изпеченоста. Нямам опита :). Но различните кафета от серията имат корренно различен вкус. Все пак ще поръчам кафе от някоя от пекарните.

Поръчал съм аксесоари към EC685 и в момента са на път.

ПС. Съфорумеца аксесоари за "Дедика" който спомена е точен.
kristianboyanov
Зелено кафе
Град: София
Приготвям кафе с: Aeropress

Мнение

Почти екслузивно използвам кафетата на Friedhats Amsterdam. Много голям фен съм и каквито и други кафета да пробвам, винаги се връщам на тях.

https://friedhats.com
ivankosata
Нов потребител
Град: Стара Загора
Приготвям кафе с: HIBREW H10A, Ascaso I-steel I-1

Мнение

Rioba Columbia от Метро. Дата на производство 15.01.2025г. 500гр. на около 15лв. е в момента. Направих с 15,4 гр. за около 40сек. / 34гр. изходен продукт с 3 сек. преинфузия. Получи се много хубаво като все пак го сравнявам с опитите ми с Тчибо Сицилия i и Милано което ползвам. По светло е изпечено от чибото, сравнотелно равномерно, но като цяло си е към тъмните. Мисля, че все пак за тази цена е доста добро., а може и да е просто заради по новата дата на производство, ако приемем че и това е дата на печенето. Иначе някакви аромати доловими не успях да усетя няма и такива при отваряне на пакета. Пекъл съм си от кестар от румънците там нещата са други.