Печене на кафе в домашни условия - Home roasting

Пекарни, техники и съвети за процеса на изпичане на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

ivankosata
Нов потребител
Град: Стара Загора
Приготвям кафе с: HIBREW H10A, Ascaso I-steel I-1

Мнение

Здравейте! Първи опит с печене. Colombia Hulia Finka EL Jardin. На 225гр. във фурна с тава на средно ниво. Общо време 10мин. 30 сек. 4 разбърквания през 2 минути, след последното разбъркване около 1.40 минути печене. Рано започна да пука около 7 минута, но не можах да преценя дали да го броя за крак и общо взето печенето ми стана на око. Не мога да го преценя, но нещо над средно изпечено сякаш.
IMG_20240509_184133.jpg
IMG_20240509_191923.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

@ivankosata , Браво! Много по-добър първи опит от моя :). Мога да те посъветвам да печеш по 250 гр. сурово кафе в тавата - така ще имаш равномерно разпределение в самата тава и като, че ли по-добра "термостабилност и терморазпределение" пък и консистентност - от опит . Много различните зърна ако се получат можеш да махнеш, но аз смятам, че допълват палитрата от вкусове в положителен смисъл (ако са прекалено сурови или прегоряли - махаш със сигурност).
П.с. ако продължат да загарят намали Температура с 10 гр.
Поздрави
Последно промяна от NikolayStoyanov на 10 Май 2024 13:46, променено общо 1 път.
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
ivankosata
Нов потребител

Мнение

NikolayStoyanov написа: 10 Май 2024 11:37 @ivankosata , Браво! Много по-добър първи опит от моя :). Мога да те посъветвам да печеш по 250 гр. сурово кафе в тавата - така ще имаш равномерно разпределение в самата тава и като, че ли по-добра "термостабилност и терморазпределение" пък и консистентност - от опит . Много различните зърна ако се получат можеш да махнеш, но аз смятам, че допълват палитрата от вкусове в положителен смисъл (ако са прекалено сурови или прегоряли - махаш със сигурност).
Поздрави
250 грама сложих в тавата забравил съм да напиша, след печенето и махане на люспите останаха 217 грама. 225 са градусите на фурната. Изначално зеленото кафе ми е с доста различни по цвят зърна и не знам дали заради това и след печенето ми е така шарено или нещо трябва да променя при печенето точно на това кафе. Не съм виждал други зелени кафета на живо, но на ваши снимки и на други съфорумци зелените зърна изглеждат доста еднакви, а моите не са. От румънците ги поръчвах не знам Ок ли са така шарени за този вид кафе.
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

ОК е да са шарени като изходния продукт е куп различни зърна. Редактирах горния пост - да пробваш с леко по-ниска Температура ако прецениш... Реално ще разбереш какво си изпекъл след 4+ дни. Да ти харесва на теб, на вкус това е
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
ivankosata
Нов потребител

Мнение

NikolayStoyanov написа: 10 Май 2024 13:52 ОК е да са шарени като изходния продукт е куп различни зърна. Редактирах горния пост - да пробваш с леко по-ниска Температура ако прецениш... Реално ще разбереш какво си изпекъл след 4+ дни. Да ти харесва на теб, на вкус това е
Мисля си, когато зеленото кафе е по-шарено като това което сега пекох и примерно съм взел 500 гр., дали като го разделям на две по 250грама за една тава да взема да го сортна що годе по цвят и така всяка от двете дози да е с по еднородни като цвят зърна( едната ще е по светла, другата по - тъмна). Така при печенето на дозите всяка ще е за различно време, за да може в крайност да получа по еднороден продукт. Хаха вероятно биха казали като си айлякчия сортвай ги, но все пак нали се стремим към профи качество в домашни условия. Реално след като входния продукт е различно оцветен, най-вероятно е различно узрял, и сякаш само с промяната в температурата на печене няма да може да се уеднакви крайния продукт. Логично е по светлите зелени зърна пак да останат по светли, а по тъмните да са по-тъмни, особенно ако гледаме да не отиваме към тъмно печене. Сортването на зеленото кафе мисля, че ще подобри значително крайния вид на печения продукт. Дали вкусово ще се усети някаква разлика не знам, но визуално ще е доста по-добре, а като всеки хранителен или питеен продукт консумацията започва първо визуално.
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Всичко има значение. Поздравления за ентусиазма. Не съм сортирал кафе, за да го пека по отделно. Различни на вид зърна преди и след печене може да е от всичко. Примери: Различно озряли, различни вариетети в един плик - bourbon/catuai/geisha/sl нещо си и т.н., различен размер, форма... Различна влажност на зърната. Опитно (ще се повторя) - различните зърна обогатяват вкуса. Ако търсиш по-висока еднородност потърси кафе с произход от един парцел, един култивар или вариетет на арабика (micro lot, single origin)... Или попитай от където пазаруваш или местен пекар с опит какво да вземеш. В стари постове всички сме препоръчвали кафета, но пазара на налични сурови кафета се променя.
Pan4o_
Светло изпечен
Град: Русе
Приготвям кафе с: кафемашина Бразилия, кафемашина GRAEF.

Мнение

Здравейте. Да използвам темата за едно питане. Може ли вече светло изпечено кафе, да се доопече втори път до по тъмно изпечено?
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Pan4o_ написа: 04 Фев 2025 15:08 Здравейте. Да използвам темата за едно питане. Може ли вече светло изпечено кафе, да се доопече втори път до по тъмно изпечено?
По скоро не,