Чаши за кафе, кои са вашите любими(снимки)?
Червените на Nescafe
Аз си купих от Мьомакс двустенните чаши, много добра цена и са супер за парите си.
- yourlastrites
- Зелено кафе
- Мнения: 40
- Регистриран на: 28 Мар 2024 09:30
- Град: Пловдив
Това е любимата ми чаша може би заради формата доста ми допада и че не е и стъкло а порцелан
- akirichev
- Нов потребител
- Мнения: 6
- Регистриран на: 06 Апр 2022 22:36
- Град: Sofia
- Приготвям кафе с: Wacaco Picopresso | Lelit Glenda
https://www.ikea.bg/products/dinera-cha ... /40350666/
Имам такива от времето, когато имах автомат. После много добре ми пасваха на Picopresso-то.
Сега когато имам истинска лъскава машина искам да си взема прозрачни, за да гледам какво съм приготвил. Има ли някакво силно значение дали са двустенни или плътно стъкло, което ще е загрята на машината отгоре?
Имам такива от времето, когато имах автомат. После много добре ми пасваха на Picopresso-то.
Сега когато имам истинска лъскава машина искам да си взема прозрачни, за да гледам какво съм приготвил. Има ли някакво силно значение дали са двустенни или плътно стъкло, което ще е загрята на машината отгоре?
Принципно има - двустенните може да не ги подгряваш, но се чупят по-лесно!
Двустенните се правят от тънко борсиликатно стъкло. Понеже е тънко, масата му е ниска и подгряването им е почти безсмислено и не оказва съществен ефект - там изолацията от двойните стени играе по-съществената роля. За да има ефект от подгряването, то чашата трябва да е по-дебелостенна и съответно тежка. Ако в такава студена чаша сипеш кафе, то почти незабавно ще се охлади значително, защото чашата ще приеме голяма част от температурата му. Стандартната чашка (40 мл) обикновено е 4-5 пъти по-тежка от кафето в нея и температурата и е от значение!
- akirichev
- Нов потребител
- Мнения: 6
- Регистриран на: 06 Апр 2022 22:36
- Град: Sofia
- Приготвям кафе с: Wacaco Picopresso | Lelit Glenda
Физичната закономерност по-скоро ми е ясна. Въпросът беше дали освен ефекта на визуалното "висене" на шота във въздуха при двустенните чаши дали има някакво предимство пред подгрята от плътно стъкло.Rotor написа: ↑29 Ное 2024 23:01Принципно има - двустенните може да не ги подгряваш, но се чупят по-лесно!
Двустенните се правят от тънко борсиликатно стъкло. Понеже е тънко, масата му е ниска и подгряването им е почти безсмислено и не оказва съществен ефект - там изолацията от двойните стени играе по-съществената роля. За да има ефект от подгряването, то чашата трябва да е по-дебелостенна и съответно тежка. Ако в такава студена чаша сипеш кафе, то почти незабавно ще се охлади значително, защото чашата ще приеме голяма част от температурата му. Стандартната чашка (40 мл) обикновено е 4-5 пъти по-тежка от кафето в нея и температурата и е от значение!
Според мен не, въпрос на вкус и прагматизъм е. Смятам, че модата на двустенните премина.
Но има и още нещо. Затворени обеми не могат да се създават при изработката на стъкло/керамика и затова двустенните чаши имат малка дупка обикновено на дъното. Тази дупка се запушва със смола при стайна температура, но понякога при употреба се разхерметизират и почват да се изпотяват вътрешните стени - грозна работа.
Друг недостатък на двустенните е, че обикновено са прекалено дебелостенни и неудобни за пиене (има дизайни, които адресират този проблем).
Предимство, че са без дръжки и заемат по-малко място.
Според мен, като цяло стъклените чаши за кафе са краткотрайна емоция - на хората бързо им минава мерака. Аз бих препоръчал керамика Ancap от Дъбов (може да се купят без логото) - това са чашите с най-удобните дръжка, които съм срещал.
Но има и още нещо. Затворени обеми не могат да се създават при изработката на стъкло/керамика и затова двустенните чаши имат малка дупка обикновено на дъното. Тази дупка се запушва със смола при стайна температура, но понякога при употреба се разхерметизират и почват да се изпотяват вътрешните стени - грозна работа.
Друг недостатък на двустенните е, че обикновено са прекалено дебелостенни и неудобни за пиене (има дизайни, които адресират този проблем).
Предимство, че са без дръжки и заемат по-малко място.
Според мен, като цяло стъклените чаши за кафе са краткотрайна емоция - на хората бързо им минава мерака. Аз бих препоръчал керамика Ancap от Дъбов (може да се купят без логото) - това са чашите с най-удобните дръжка, които съм срещал.