Чаши за кафе, кои са вашите любими(снимки)?

Място за обсъждане на всякакви теми несвързани с кафе-хобито, спазването на добрия тон и правилата на форума е в пълна сила

Модератори: Svetlin, Gaggia

Vani77
Нов потребител
Мнения: 0
Регистриран на: 23 Яну 2023 19:37
Град: Плевен

Мнение

Червените на Nescafe
Hrit
Нов потребител
Мнения: 4
Регистриран на: 05 Мар 2023 23:37
Град: Плевен
Приготвям кафе с: lilit Victoria PL91T

Мнение

Прозрачните на Ришар. И двата вида за еспресо и капучино са хубави.
Аватар
nistel
Зелено кафе
Мнения: 18
Регистриран на: 31 Дек 2023 21:19
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Delonghi ECP 35.31 bottomless, Picopresso, Aeropress, 1zpresso X PRO-S

Мнение

В Мьомакс са пуснали доста приятни "оребрени" чаши, които много ми допадат а са на символични цени. Има и двустенни по 5-6лв бройката
Ddimitrof
Нов потребител
Мнения: 9
Регистриран на: 26 Фев 2024 11:22

Мнение

Аз си купих от Мьомакс двустенните чаши, много добра цена и са супер за парите си.
Аватар
yourlastrites
Зелено кафе
Мнения: 40
Регистриран на: 28 Мар 2024 09:30
Град: Пловдив

Мнение

Това е любимата ми чаша може би заради формата доста ми допада и че не е и стъкло а порцелан Изображение
VoyagerX
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Авг 2024 11:19
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Cadorna Prestige

Мнение

Тези са ми любимите вкъщи (някакви Feelino), за съжаление от 4 бр. останаха 2, а в немския амазон вече ги няма, по останалите не съм търсил, в интерес на истината:
Изображение
Аватар
akirichev
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 06 Апр 2022 22:36
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Wacaco Picopresso | Lelit Glenda

Мнение

https://www.ikea.bg/products/dinera-cha ... /40350666/

Имам такива от времето, когато имах автомат. После много добре ми пасваха на Picopresso-то.
Сега когато имам истинска лъскава машина искам да си взема прозрачни, за да гледам какво съм приготвил. Има ли някакво силно значение дали са двустенни или плътно стъкло, което ще е загрята на машината отгоре?
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 485
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

akirichev написа: 29 Ное 2024 21:14 ...
Има ли някакво силно значение дали са двустенни или плътно стъкло, което ще е загрята на машината отгоре?
Принципно има - двустенните може да не ги подгряваш, но се чупят по-лесно!
Двустенните се правят от тънко борсиликатно стъкло. Понеже е тънко, масата му е ниска и подгряването им е почти безсмислено и не оказва съществен ефект - там изолацията от двойните стени играе по-съществената роля. За да има ефект от подгряването, то чашата трябва да е по-дебелостенна и съответно тежка. Ако в такава студена чаша сипеш кафе, то почти незабавно ще се охлади значително, защото чашата ще приеме голяма част от температурата му. Стандартната чашка (40 мл) обикновено е 4-5 пъти по-тежка от кафето в нея и температурата и е от значение!
Аватар
akirichev
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 06 Апр 2022 22:36
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Wacaco Picopresso | Lelit Glenda

Мнение

Rotor написа: 29 Ное 2024 23:01
akirichev написа: 29 Ное 2024 21:14 ...
Има ли някакво силно значение дали са двустенни или плътно стъкло, което ще е загрята на машината отгоре?
Принципно има - двустенните може да не ги подгряваш, но се чупят по-лесно!
Двустенните се правят от тънко борсиликатно стъкло. Понеже е тънко, масата му е ниска и подгряването им е почти безсмислено и не оказва съществен ефект - там изолацията от двойните стени играе по-съществената роля. За да има ефект от подгряването, то чашата трябва да е по-дебелостенна и съответно тежка. Ако в такава студена чаша сипеш кафе, то почти незабавно ще се охлади значително, защото чашата ще приеме голяма част от температурата му. Стандартната чашка (40 мл) обикновено е 4-5 пъти по-тежка от кафето в нея и температурата и е от значение!
Физичната закономерност по-скоро ми е ясна. Въпросът беше дали освен ефекта на визуалното "висене" на шота във въздуха при двустенните чаши дали има някакво предимство пред подгрята от плътно стъкло.
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 485
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Според мен не, въпрос на вкус и прагматизъм е. Смятам, че модата на двустенните премина.

Но има и още нещо. Затворени обеми не могат да се създават при изработката на стъкло/керамика и затова двустенните чаши имат малка дупка обикновено на дъното. Тази дупка се запушва със смола при стайна температура, но понякога при употреба се разхерметизират и почват да се изпотяват вътрешните стени - грозна работа.
Друг недостатък на двустенните е, че обикновено са прекалено дебелостенни и неудобни за пиене (има дизайни, които адресират този проблем).
Предимство, че са без дръжки и заемат по-малко място.

Според мен, като цяло стъклените чаши за кафе са краткотрайна емоция - на хората бързо им минава мерака. Аз бих препоръчал керамика Ancap от Дъбов (може да се купят без логото) - това са чашите с най-удобните дръжка, които съм срещал.