Първата ми (доста) модифицирана Gaggia Classic

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
yovko
Светло изпечен
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Eureka Oro SD & DolceVita
Gaggia Classic (2019) *
Profitec Go **

Мнение

Машината, по рождение е модел Gaggia (Classic Pro 2019 SIN035UR) или RI9480/11 и е произведена през септември 2020 година - т.е. четиригодишна е. Взех я втора ръка, но е буквално като нова, а бойлерът (както личи и на една от снимките) е съвършено чист вътре.

Изображение

Всички допълнителни модификации са от два сайта - едният румънски, а другият английски. Само един компонент е от Amazon. Всъщност, очаквам и нов пластмасов контейнер за вода, който съм поръчал на КомбинаБар, но той още пътува. Това беше единствената доста позахабена или поостаряла (макар и само на дъното) част от оригиналната машина, която наистина имаше нужда от подмяна.

Част от модификациите са съвсем видими - PID XMT7100, манометър за налягането и димер за контрол на дебита на водата през помпата, монтирани в пластмасова надстройка върху машината. Душовата цедка е подменена с IMS, а уплътнението на главата със силиконово. Това което не се вижда е, че под душовата цедка основата (държача на цедката) подмених с тази на verybarista (от неръждаема стомана) с 10 дупки за по-равномерно разпределение на водата. OPV-то разбира се, че е на 9 bar. А вентилът/регулаторът за пара също подмених с една специална разработка от месинг (не е на Gaggia), която е сервизируема и обслужваема, за разлика от оригиналната. Връхчето на пароструйката пък е подменено с такова с три дупчици.

Премахната е и еко-функцията, която гаси машината на 20-тата минута, точно когато е загряла най-добре. Ключето за пускане е с извадена пружинка - включвам машината чрез smart контакт.

Днес пристигна и последния важен компонент за завършване на този проект - светлосиня LED лента над контейнерчето за вода, която улеснява да се вижда докъде е нивото, а и осветява достатъчно добре работното пространство под главата. Може би прави и машината... по-секси. Монтирах я преди малко. И така изглежда моята първа Gaggia финално:

Изображение

А най-важното е, че прави чудесно еспресо. :coffee:
Последно промяна от yovko на 30 Ное 2024 10:37, променено общо 3 пъти.
* Gaggia Classic + PID, pressure gauge, flow control dimmer & LED tank light
** Продавам Profitec Go в гаранция
Аватар
Rambo
Светло изпечен
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и DF 54
Saeco Poemia и HARIO Skerton Plus

Мнение

Браво за труда и финалния резултат.
Машината изгежда страхотно, а ЛЕД осветлението е уникален акцент.

Поздрави и приятно пиене на кафе.
Последно промяна от Rambo на 28 Ное 2024 12:23, променено общо 1 път.
Аватар
yovko
Светло изпечен
Gaggia Classic (2019) *
Profitec Go **

Мнение

Всъщност това няма да е основната ми машина. Ще я командировам в едно жилище, където прекарваме някои почивни дни и част от лятото със семейството.

А иначе сега подхващам да правя друга Gaggia с Gaggiuino. Започнах вече да събирам джунджуриите.
Bereta
Средно изпечен
Град: Blagoevgrad
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Kinu M 47, Eureka Oro SD, Lelit Victoria

Мнение

Поздравления и от мен. Точно заради такива “проекти” харесвам форума. Ще бъде от полза да споделиш от къде точно поръча нещата и кратко описание на процеса по монтажа. И надстройката е много красива и прави машината уникална. Предполагам ще имаш доста последователи.
Ride on
Аватар
yovko
Светло изпечен
Gaggia Classic (2019) *
Profitec Go **

Мнение

Аз нямам проблем да споделя откъде са събрани нещата, но понеже доколкото помня политиката на форума е да не се публикуват директни линкове към продукти (за да не се прави прикрита реклама), затова се въздържам. Ще ги напиша само като имена, а всеки може да си ги потърси с търсачката, която ползва.

Основата, към която се прикрепя душовата цедка, която е и първия разпределител на водната струя е от Amazon (DE) - там просто я намерих на най-добра цена, а и доставките до БГ са окей. Сега, ако трябва да призная - това си е изхвърляне от необуздан мерак. Вероятно и другите (с по-малко дупки) са си окей, ма реших, че като ще е гарга, да е рошава... а и цената беше само малко по-висока от стандартните за Gaggia.

Силиконовото уплътнение, месинговият регулатор за парата (е, той е доста скъп!), LED осветлението, както и някакви джунджурии като таймерче (то е външно за машината - лепи се с магнит за корпуса), „сляпа“ цедка за бекфлъшване са от UK (Shades of Coffee). Изпращат и директно до БГ, но аз ползвам Gabieli да ми препращат от UK. Става по-бавно, но често е по-евтино.

Всичко останало (PID-а, манометъра, flow control-а на помпата, IMS душовата цедка, пластмасовия корпус на надстройката, вътре PID-а си е в друга кутийка, която се закача към въпросния корпус) са от Румъния (Coffee Sensor). Там има различни корпуси - по-компактни, по-големи... по избор. Аз си избрах най-големия. От Румъния нещата си пристигат чрез Speedy или Econt.

Повечето неща се предлагат като kit-ове, които са окомплектовани с всичко необходимо за монтажа - разни дзвъчки (капачета, болтчета, лепенки, релета, термопаста, какво ли не). Нищо не трябва да се набавя допълнително. Вероятно това се отразява на цената и някои неща могат да се намерят и по-евтино от Алиекспрес или другаде, но... нямам против да си платя за удобството. Указанията за монтажа или идват със съответното нещо, или се свалят от някакъв линк, който продавачите предоставят.

Единственото по-импровизирано нещо, което съм направил е захранването на LED-осветлението, което вързах към PID-а, вместо към захранването на машината, но това така или иначе го подсказва и доставчика като възможна опция.
Последно промяна от yovko на 30 Ное 2024 10:32, променено общо 1 път.
Аватар
yovko
Светло изпечен
Gaggia Classic (2019) *
Profitec Go **

Мнение

Забравих! И двата сайта имат канали в YouTube, където се показва как се правят разните монтажи. И други полезни неща.
Ddimitrof
Нов потребител

Мнение

Уникално е ,благодаря аз споделената информация, С много голямо удоволствие се полюбувах и аз !!!

Обратно към “Модификации, проекти, направи си сам”