Рецепта: Желирано капучино!

Общи дискусии на тема кафе

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 485
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Кратка версия:
Правите капучино от V60 и кондензирано мляко и го желирате с желатин или агар-агар.
-----------------------------------------------
С подробности:
1. Започвате с приготвянето на филтър кафе - за пример V60. Може да го приготвите малко по-силно, защото млякото ще го омекоти.

2. Накисвате за 30 мин малко желатин в част от кафето (около 100 мл. кафе). След това разтопете набъбналия желатин на водна баня. Не го прегрявайте, 80-90 °C е достатъчна температура. За твърдо желе се ползва желатин около 5% от теглото на крайния продукт, но най-добре се придържайте към предписанията на производителя. Може да се ползва и агар-агар, което е натурален растителен продукт обикновено 10 пъти по-силен от желатина.

3. Прибавяте кондензирано мляко и останалото кафе към разтворения желатин. Кондензираното мляко е с концентрация 2.5 пъти на нормално пълномаслено мляко, така че ако искате напитка с отношение кафе мляко едно към две, ползвайте следното отношение: 55% кафе, 45% кондензирано мляко. Така съдържанието на захар в крайния продукт ще е около 25%.

4. Налейте сместа в метални купички за крем карамел и оставете в хладилника за 2-3 часа.

5. Може да се яде направо от купичките или да се изсипе в чинийка - за целта натопете купичката до самия и ръб в много топла / гореща вода за не повече от 10 секунди.
-----------------------------------------------
Това сам си го измислих (не, че е голямо постижение) и може да се хареса на любителите на пудинг, панна кота и др. подобни десерти.
-----------------------------------------------
Редакция ден по-късно.
Голямо подобрение!
Реших, че хората отдавна са ги измислили тия неща за да откривам тепърва топлата вода и се зачетох как се прави панна кота - общо взето това е желирана пълномаслена, течна (не заквасена), млечна сметана, която може да се подслади и ароматизира. Направих нов опит със сметана (35% масленост) и резултата беше далеч по-добър от този с кондензираното мляко. При млякото не може да се избяга от многото захар в него и няма тази текстура и плътност на сметаната...

Ето новите пропорции, които да ползват за отправна точка:
Кафе - 45%
Сметана* - 40%
Захар - 11%
Желатин - 4%
*около 35% масленост, не подсладена