Кафе пекарна и кафе - Domani/Домани - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: glatzial, Gaggia

stoyanov
Светло изпечен
Мнения: 61
Регистриран на: 28 Ное 2018 09:02
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Lido ET, Kinu M47 Simplicity, Braslia club, Braslilia lady

Мнение

Да дам малко отзиви от последните проби. Взех си Peru SHB Yanesha Villa Rica, Guatemala SHB Finca Santa Rita, както и Домани -като образец за сравнение.Паралелно с тях пих и това:
Изображение
Перуто не ме впечатли много, но Гватемалата ми хареса - ниска киселинност и по-леко като вкус (сравнено с Домани). Не мога да определя кое ми харесва повече, та затова отново си взех Гватемала и Домани за тестове.Кафето от старбъкс не е лошо, но за мен е малко под нивото на изброените 3 от пекарната.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

Espresso Vivace 14g/93C/40sec :coffee::romance-heartstiny:
Харесва ми това кафе за първо през деня.

IMG_20190313_065037.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Взех си днес Иргачеф (печено вчера - 12) и Кения (печено на 10). Отворих Кенията. Не знам, може би много се бях надъхал, че ще е страхотно (АА+, лимитирани килограми на търг, у-а), но не съм впечатлен. Не знам защо - на теория всичко стана екстра - 16гр/30сек/34гр/94С - тигрова шарка, крема - като на филм. Но някак си слаб аромат и нищо забележително като вкус. Очаквах да е по-кисело и плодово, евентуално боровинков вкус, но... нищо такова, дори имаше горчива нотка. В никакъв случай не е лошо - изпих си го с кеф, но просто друго си представях. Малко тъмничко ми се вижда за средно изпечено - средните на блу бег са по-светли. Иначе зърната са сравнително големи и хомогенни. Чупят се с ръка.
Изображение
Може би трябва да го пробвам на по-ниска температура.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

намали на 91-92 градуса
Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

ManUtd
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран на: 16 Мар 2019 09:15
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic

Мнение

Glatzial, пробвай Иргачефа на Дъбов. За мен е най-добрият на пазара в Бг., съответно е изпечен най-светло. Вероянто затова цената е 19 лв. за 200 грама. Ако си в София, препоръчвам да отидеш до магазина, за да видиш кога е печена съответната опаковка. Иначе извън темата аз вчера си поръчах втора партида Иргачеф от Мартинез, поискана светло изпечена, ще ѝ дам още няколко дни, но и при втората поръчка съм със същите впечатления като теб- не е това, което очаквах. Недостатъчно киселинно, по-тъмно изпечено, отколкото ми се иска, има и още един недостатък, за който не съм сигурен дали не си внушавам, но ще видим. Може проблемът да е при мен.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

За светло изпеченото кафе трябва и по сериозно оборудване, иначе ще се разочаровете. Домани пекат от средно до тъмно.
Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Кенията на 91.5 стана добре. Но просто вкусовете, които очаквах, липсват за съжаление. Хубаво кафе е, вкусно е, просто очаквах друго. Кенията на бариста енд мор ми се струва по-добра. Разбира се това е субективно, мое мнение.
@Gaggia то основното е какво точно е средно кафе :) щото до сега съм пробвал Дъбов, Домани, Блу баг и Бариста кофе енд мор и средното им различно изглежда :D Аз го разбирам, да може трудно да се счупи с ръка и да прилича на домашна хлебарка на цвят :D
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

@glatzial
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0078/ ... 1550519079


Сканирах и качих брошурата на Домани в първата публикация.

Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Почваме да се разбираме с Кенията - още по ниска температура 89-88С донесе плътно, сладко-кисело кафе и вкус на ядки и бадем. Отлично е. Явно не трябва да се реагира първосигнално - извинявам се за което :D
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

Така е, всяко кафе си иска своето, различна едрина, температура, дори и налягане, ако има тех. възможност.
Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!