Кафемашина до 1000лв

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Svetlin, Gaggia

Vladisto100
Нов потребител
Град: София
Приготвям кафе с: - Ръчна Мелачка Etz-I max
- Delonghi Dedica - with bottomless portafilter

Мнение

Здравейте, чудя се с какво да ъпгрейдна кафемашината си
Мисля си за

Gaggia Classic Evo или Lelit Anna

Оборудването, което имам в момента е:
- Etz-I max - https://www.etzinger-shop.com/pi/en/man ... inder.html
- Delonghi Dedica - с портафилтър без дъно

Пия основно млечни напитки - флет уайт и капучино. Чувствайте се свободни да препоръчате нещо друго.
Също въпроса ми е заслужава ли си Gaggia Classic Evo сравнено с обикновената Gaggia classic.
Ivan
Светло изпечен
Приготвям кафе с: ECM/Eureka

Мнение

Vladisto100 написа: 01 Окт 2024 21:25 Пия основно млечни напитки - флет уайт и капучино.
Щом пиеш предимно млечни напитки бих взел машина, която бързо произвежда пара за млякото, след като съм направил еспресо. Аз имам single boiler машина и не е проблем да се чака 3-5мин за пара , но не е и приятно.
Vladisto100
Нов потребител

Мнение

Ivan написа: 02 Окт 2024 09:06
Vladisto100 написа: 01 Окт 2024 21:25 Пия основно млечни напитки - флет уайт и капучино.
Щом пиеш предимно млечни напитки бих взел машина, която бързо произвежда пара за млякото, след като съм направил еспресо. Аз имам single boiler машина и не е проблем да се чака 3-5мин за пара , но не е и приятно.
Точно заради това започнах да се оглеждам и в rancilio silvia. Малко надхвърля бюджета, но пък много хвалят какво мляко прави.
Аватар
Rambo
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Eureka Mignon
Saeco Poemia и HARIO Skerton Plus

Мнение

Здравей,

Аз съм с Rancilio Силвия и машината загрява много бързо за пара и никога не съм се замислял дали ми трябва двубойлерна. Да не говорим, че след като си пусна шота натискам копчето за пяна и докато си изчистя и подсуша портафилтъра и работното място и си сложа мляко в каничката - машината е вече готова.
Ако трябва да избирам една от двете, които си посочил, бих избрал ЛЕЛИТ АННА, но с контрол на температурата и налягането (PL41TEM).

Поздрави,
Vladisto100
Нов потребител

Мнение

А може ли някой да ми даде малко повече инфо какво трябва да търся в една кафемашина? Gaggia-та я обмислям като опция, защото много лесно може да ѝ се сложи PID, с не кой знае каква модификация се прави на 9 бара. Какво още трябва да гледам в една машина?

П.С Да за бойлера съм съгласен, че трябва да е по-голям и да загрява бързо, но това май не е болка за умиране - ще се примиря с грозния си лате арт до следващата смяна :D
dta
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Vladisto100 написа: 02 Окт 2024 18:23 А може ли някой да ми даде малко повече инфо какво трябва да търся в една кафемашина? Gaggia-та я обмислям като опция, защото много лесно може да ѝ се сложи PID, с не кой знае каква модификация се прави на 9 бара. Какво още трябва да гледам в една машина?

П.С Да за бойлера съм съгласен, че трябва да е по-голям и да загрява бързо, но това май не е болка за умиране - ще се примиря с грозния си лате арт до следващата смяна :D
Като цяло Gaggia-та не е добър вариант за приготвяне на млечни напитки (прекалено малък бойлер). ПИД-а нищо няма да подобри ситуацията с малкия бойлер. За предпочитане е Ранчилиото, а и модифирана Гаджа с ПИД струва не по малко от Ранчилио-то.
Аватар
Rambo
Светло изпечен

Мнение

Vladisto100 написа: 02 Окт 2024 18:23 А може ли някой да ми даде малко повече инфо какво трябва да търся в една кафемашина? Gaggia-та я обмислям като опция, защото много лесно може да ѝ се сложи PID, с не кой знае каква модификация се прави на 9 бара. Какво още трябва да гледам в една машина?

Здрасти,
Не вижда смисъл да даваш толкова пара, за да модифицираш чисто нова кафе машина Гаджия, първо с ПИД и второ да си играеш да ѝ сменяш половината карантии, за да ѝ сложиш истински винтил за регулация на налягането. В крайна сметка най-вероятно цената ще стане като да си купиш Лелит Анна с ПИД и регулатор на налягаето. От Румънците в момета е към 1100лв.
Според мен тези подобрения са насочени към хора, които имат по - стари машини, с изтекла гаранция и т.н., за да са по-адекватни към настоящето.
Според мен имаш два варианта:
1. купуваш си 2ра ръка Гаджия и ѝ слагаш ПИД, ако държиш да има, тя си е с месингов клапан за налягане;
2. даваш още малко пари за нова машина с горепосочените глезотийки.

В крайна сметки ти си знаеш какво искаш и колко пари и за какво ти се дават, но аз не бих си купил нов модел Гаджия, особенно за близо 700лв.

Пзодрави,
Последно промяна от Rambo на 03 Окт 2024 17:02, променено общо 2 пъти.
Vladisto100
Нов потребител

Мнение

Rambo написа: 03 Окт 2024 14:40

Здрасти,
Не вижда смисъл да даваш толкова пара, за да модифицираш чисто нова кафе машина Гаджия, първо с ПИД и второ да си играеш да ѝ сменяш половината карантии, за да ѝ сложиш истински винтил за регулация на налягането. В крайна сметка най-вероятно цената ще стане като да си купиш Лелит Анна с ПИД и регулатор на налягаето. От Румънците в момета е към 1100лв.
Според мен тези подобрения са насочени към хора, които имат по - стари машини, с изтекла гаранция и т.н., за да са по-адекватни към настоящето.
1. купуваш с 2ра ръка Гаджия и ѝ слагаш ПИД, ако държиш да има, тя си с месингов клапан за налягане;
2. даваш още малко пари са нова машина с горепосочените глезотийки.

В крайна сметки ти си знаеш какво искаш и колко пари и за какво ти се дават, но аз не бих си купил нов модел Гаджия, особенно за близо 700лв.

Пзодрави,

Може би ще Анна-та ще да е. Може ли хинт от кой румънски сайт сте поръчвали и имате добри отзиви. Досега съм поръчвал само зелено кафе от Кестар, но те имат предимно професионални машини. Засега съм видял тези две оферти

https://www.caffeonline.ro/espressor-cl ... e2cd7592ed

https://barshaker.ro/espressorlelit-annapl41tem
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Изчакай черния петък на баршейкър, за форума дават уникални цени, другите са ми непознати.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
Rambo
Светло изпечен

Мнение

Vladisto100 написа: 03 Окт 2024 16:13
Rambo написа: 03 Окт 2024 14:40

Здрасти,
1. купуваш с 2ра ръка Гаджия и ѝ слагаш ПИД, ако държиш да има, тя си с месингов клапан за налягане;
2. даваш още малко пари са нова машина с горепосочените глезотийки.

Пзодрави,

Може би ще Анна-та ще да е. Може ли хинт от кой румънски сайт сте поръчвали и имате добри отзиви. Досега съм поръчвал само зелено кафе от Кестар, но те имат предимно професионални машини. Засега съм видял тези две оферти

https://www.caffeonline.ro/espressor-cl ... e2cd7592ed

https://barshaker.ro/espressorlelit-annapl41tem

Ако не бързаш толкова много и аз бих те посъветвал да изчакаш черния петък на Баршейкър, който наближава, след около месец и малко е. Има много добри отстъпки.

Поздрави,

Обратно към “Новорегистрирани кафе любители”