Как се изхранвате?
-
- Нов потребител
- Мнения: 9
- Регистриран на: 16 Май 2024 12:31
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Gaggia Carezza и Mazzer Super Jolly
Понеже с колежките в офиса повдигнахме темата за цената на спешълти кафетата, та те ми зададоха въпроса "Какво работят хората в този форум, че да си купуват такива кафета." И понеже не успях да им отговоря, повдигам темата тук. Надявам се да няма обидени. Темата е за забавление.
- yovko
- Светло изпечен
- Мнения: 94
- Регистриран на: 03 Авг 2023 10:41
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Eureka Oro Single Dose & Profitec Go
Залежалите кафета в супермаркетите вече гонят 50-60-70лв за килограм. На цени от 70-80лв за килограм все още се намират прясно изпечени (макар и не най-специалните) кафета от местните пекари. Разликата в чашата е голяма, струва си, a (почти) всеки може да си позволи и малката разлика в цената, струва ми се.
-
- Младши бариста
- Мнения: 528
- Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
- Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster
Аз си пека сам кафето и не ми е голям дерт. Но съм оборудвал в офиса ни моята малка кафемашина и мелачка, защото иначе ще пия гадно тъмно кафе от автоматичката на колегите. Пък и предполагам има нормално на цени специално кафе. Гледам, че като цяло е скъпо, но все пак няма общо с италиански кафета...
-
- Нов потребител
- Мнения: 7
- Регистриран на: 23 Май 2023 22:04
- Град: Sofia
- Приготвям кафе с: La Pavoni
Принципно, според мен, това се приема за хоби и удоволствие. Човек може да вложи колкото може и колкото иска. Ако започнеш с евтина машина и мелачка, неимоверно след месеци или година ще вземеш по-скъпо оборудване. Естествено всичко е условно. Но ако гледаме само кафе като консуматив, не е страшно.
-
- Нов потребител
- Мнения: 9
- Регистриран на: 16 Май 2024 12:31
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Gaggia Carezza и Mazzer Super Jolly
В думата хоби е заровено разковничето. Преди 4-5 години си купих една въдичка за риболов на хищни риби и 4-5 изкуствени примамки. Днес въдиците са 10-тина а примамките едвам ги събирам в сак за дрехи от най-големите. Отделно гащеризони, елеци итн. При кафето наблюдавам същото. В момента съм на доста бюджетен вариант на оборудване, но да видим до кога. Всичко е въпрос на време предполагам.
- Skala
- Светло изпечен
- Мнения: 100
- Регистриран на: 05 Яну 2019 09:45
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic
Eureka Mignon XL
И аз го приемам за хоби. Дори в момента пия не повече от 5 кафета седмично, така че не е голям разход. Но всеки шот е безценен, когато случа на добре изпечено кафе и уцеля екстракцията.
От друга страна има далеч по-скъпи хобита. Например аудиофилството - знаете, че там става въпрос за хора, които не слушат музика, а "слушат" и дори "чуват" кабели за по 2000 лв. и се надлъгват един друг с всякакви безумни щуротии.
В този форум поне засега псевдонауката и вманиачаването не са намерили благодатна почва. А на конкретния въпрос - "аз съм си обикновен човек съм си".
От друга страна има далеч по-скъпи хобита. Например аудиофилството - знаете, че там става въпрос за хора, които не слушат музика, а "слушат" и дори "чуват" кабели за по 2000 лв. и се надлъгват един друг с всякакви безумни щуротии.
В този форум поне засега псевдонауката и вманиачаването не са намерили благодатна почва. А на конкретния въпрос - "аз съм си обикновен човек съм си".
- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Мнения: 438
- Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Забавна тема. Благодаря.
"Спешълти" (Специалните) кафета стават по-достъпни от доста познати марки - особено ако си ги печеш сам. Цените започват от 25 лв./кг. за зелено кафе с оценка над 80. За вкуса да не говорим. Относно оборудването - със скромно оборудване си става супер вкусно кафе. И тук идва форума, който дава бързо образоване по доста въпроси. Особено в началото
Поздрави
"Спешълти" (Специалните) кафета стават по-достъпни от доста познати марки - особено ако си ги печеш сам. Цените започват от 25 лв./кг. за зелено кафе с оценка над 80. За вкуса да не говорим. Относно оборудването - със скромно оборудване си става супер вкусно кафе. И тук идва форума, който дава бързо образоване по доста въпроси. Особено в началото
Поздрави
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав