Как се изхранвате?

Място за обсъждане на всякакви теми несвързани с кафе-хобито, спазването на добрия тон и правилата на форума е в пълна сила

Модератори: Svetlin, Gaggia

mikibunny99
Нов потребител
Мнения: 9
Регистриран на: 16 Май 2024 12:31
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Gaggia Carezza и Mazzer Super Jolly

Мнение

Понеже с колежките в офиса повдигнахме темата за цената на спешълти кафетата, та те ми зададоха въпроса "Какво работят хората в този форум, че да си купуват такива кафета." И понеже не успях да им отговоря, повдигам темата тук. Надявам се да няма обидени. Темата е за забавление.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4677
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Едно кафе се връзва 1.5 - 2лв за двоен шот, по две кафета на ден, излиза, че е доста достъпен лукс или бъркам?
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
dta
Тъмно изпечен
Мнения: 345
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

При дневно 4 спешалти кафета с 4х100 ХО за изчистване на вкуса, какво друго е необходимо за изхранване?
Аватар
yovko
Светло изпечен
Мнения: 94
Регистриран на: 03 Авг 2023 10:41
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Eureka Oro Single Dose & Profitec Go

Мнение

Залежалите кафета в супермаркетите вече гонят 50-60-70лв за килограм. На цени от 70-80лв за килограм все още се намират прясно изпечени (макар и не най-специалните) кафета от местните пекари. Разликата в чашата е голяма, струва си, a (почти) всеки може да си позволи и малката разлика в цената, струва ми се.
Wlado
Младши бариста
Мнения: 528
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Аз си пека сам кафето и не ми е голям дерт. Но съм оборудвал в офиса ни моята малка кафемашина и мелачка, защото иначе ще пия гадно тъмно кафе от автоматичката на колегите. Пък и предполагам има нормално на цени специално кафе. Гледам, че като цяло е скъпо, но все пак няма общо с италиански кафета...
Delirium
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 23 Май 2023 22:04
Град: Sofia
Приготвям кафе с: La Pavoni

Мнение

Принципно, според мен, това се приема за хоби и удоволствие. Човек може да вложи колкото може и колкото иска. Ако започнеш с евтина машина и мелачка, неимоверно след месеци или година ще вземеш по-скъпо оборудване. Естествено всичко е условно. Но ако гледаме само кафе като консуматив, не е страшно.
mikibunny99
Нов потребител
Мнения: 9
Регистриран на: 16 Май 2024 12:31
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Gaggia Carezza и Mazzer Super Jolly

Мнение

В думата хоби е заровено разковничето. Преди 4-5 години си купих една въдичка за риболов на хищни риби и 4-5 изкуствени примамки. Днес въдиците са 10-тина а примамките едвам ги събирам в сак за дрехи от най-големите. Отделно гащеризони, елеци итн. При кафето наблюдавам същото. В момента съм на доста бюджетен вариант на оборудване, но да видим до кога. Всичко е въпрос на време предполагам.
Аватар
Skala
Светло изпечен
Мнения: 100
Регистриран на: 05 Яну 2019 09:45
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
Eureka Mignon XL

Мнение

И аз го приемам за хоби. Дори в момента пия не повече от 5 кафета седмично, така че не е голям разход. Но всеки шот е безценен, когато случа на добре изпечено кафе и уцеля екстракцията.

От друга страна има далеч по-скъпи хобита. Например аудиофилството - знаете, че там става въпрос за хора, които не слушат музика, а "слушат" и дори "чуват" кабели за по 2000 лв. и се надлъгват един друг с всякакви безумни щуротии.

В този форум поне засега псевдонауката и вманиачаването не са намерили благодатна почва. А на конкретния въпрос - "аз съм си обикновен човек съм си".
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Мнения: 438
Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Забавна тема. Благодаря.
"Спешълти" (Специалните) кафета стават по-достъпни от доста познати марки - особено ако си ги печеш сам. Цените започват от 25 лв./кг. за зелено кафе с оценка над 80. За вкуса да не говорим. Относно оборудването - със скромно оборудване си става супер вкусно кафе. И тук идва форума, който дава бързо образоване по доста въпроси. Особено в началото :)
Поздрави
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee: