Ръчни кафемелачки 1Zpresso
-
- Зелено кафе
- Мнения: 45
- Регистриран на: 26 Дек 2022 01:14
- Град: Карлово
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro,
1Zpresso
Определено ще ми трябва време, няма къде да ида, но голям дерт ми създава това пусто топче, все се вади и е адски тегаво. Не знам как ще го правя.
Малко ама качествено!
-
- Зелено кафе
- Мнения: 45
- Регистриран на: 26 Дек 2022 01:14
- Град: Карлово
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro,
1Zpresso
Между другото някой знае ли от къде могат да се набавят тези силиконови рингчета против пързаляне на захвата. Търсих, но може би неправино..
Малко ама качествено!
-
- Светло изпечен
- Мнения: 148
- Регистриран на: 11 Май 2022 20:58
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro
Според мен много "клатиш" докато мелиш и създаваш сила в посока на изваждане на топчето. Докато свикна и аз го направих няколко пъти пробвай леко да "натискаш" топчето докато мелиш.Coffimanqk написа: ↑22 Яну 2023 14:50 Определено ще ми трябва време, няма къде да ида, но голям дерт ми създава това пусто топче, все се вади и е адски тегаво. Не знам как ще го правя.
- Gaggia
- Coffee scientist
- Мнения: 4677
- Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
- Град: София
- Приготвям кафе с: Monolith and paper filters
И моето на Q-plus се вади, особено след няколко месеца ползване, но се свиква.
Добра новина е, че топчетата от Команданте пасват идеално.
Добра новина е, че топчетата от Команданте пасват идеално.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Нека обменяме знания за любимото ни
- Бармалей
- Светло изпечен
- Мнения: 55
- Регистриран на: 23 Ное 2022 13:18
- Град: София
- Приготвям кафе с: чудесни недостатъци
Докато натрупате опит и мощ в предмишниците, мoже да опитате да приспособите (в традициите на форума ) нещо в стила на XL дръжката на Comandante - с нея жена ми няма никакви проблеми да смила всякакво кафе с лекота...Coffimanqk написа: ↑22 Яну 2023 14:50 Определено ще ми трябва време, няма къде да ида, но голям дерт ми създава това пусто топче, все се вади и е адски тегаво. Не знам как ще го правя.
При мелене силата не трябва да е в посока вадене на топчето, и за меленето е нужна не груба сила, а добре насочена. Мелачката трябва да е вертикална и здраво хваната, колкото по-високо ти е хвата на корпуса, толкова ще е по-лесно. Въртенето трябва да е постоянно и да не накланя мелачката, понякога е по-лесно да въртиш по-бързо с твърдите кафета. Всяко спиране и тръгване е лошо, въртене назад според мен не трябва да се случва въобще.
Можеш да опиташ седнал с мелачка заключена между коленете, ако ти е много трудно. На мен лично ми е най-удобно прав с леко движение на стационарната лява ръка, все едно мелиш и с двете, но за това се иска малко свикване.
Не започвай със светли твърди кафета, при тях усещането е все едно мелиш камъни. За начало кафета от по-ниска надморска височина и примерно Сити изпичане - Бразилия, Мексико, Колумбия.
За ринга, няма нужда да се сменя, но най-вероятно от много зор се е омазнил. свали го от долният край и го измий с топла вода и веро. Основата на кафемелачката където ляга я мини със спирт. След като изсъхне силиконовия хват го върни на място. Така ще имаш много по-стабилен захват. За да не се омазнява бързо, може винаги преди мелене да си миеш и подсушаваш ръцете, при мен това помага много. Аз изкарах две години с JX-Pro и мисля че е страхотна мелачка.
Можеш да опиташ седнал с мелачка заключена между коленете, ако ти е много трудно. На мен лично ми е най-удобно прав с леко движение на стационарната лява ръка, все едно мелиш и с двете, но за това се иска малко свикване.
Не започвай със светли твърди кафета, при тях усещането е все едно мелиш камъни. За начало кафета от по-ниска надморска височина и примерно Сити изпичане - Бразилия, Мексико, Колумбия.
За ринга, няма нужда да се сменя, но най-вероятно от много зор се е омазнил. свали го от долният край и го измий с топла вода и веро. Основата на кафемелачката където ляга я мини със спирт. След като изсъхне силиконовия хват го върни на място. Така ще имаш много по-стабилен захват. За да не се омазнява бързо, може винаги преди мелене да си миеш и подсушаваш ръцете, при мен това помага много. Аз изкарах две години с JX-Pro и мисля че е страхотна мелачка.
-
- Светло изпечен
- Мнения: 122
- Регистриран на: 09 Сеп 2020 10:50
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic с PID и
ARCO
Всичко много точно е описал колегата по-горе. По спомен когато и аз имах Jx и ми се извади топчето , мисля че се нахлузваше на нещо като втулка която вече се върти и по спомен мисля че капнах малко капчица да се залепи топчето към втулката и не се е вадило повече. Трябва да се внимава с много светли кафета, понеже се мелят изключително трудно и аз от усилието без да разбера съм изкривил дръчката, понеже е алуминиева, което не е проблем понеже година след това продължавах да си меля без проблем. Сега при новата ми ръчна мелачка Arco дръжката е стоманена и няма изкривяване, а и самата мелачка изглежда по стабилно изработена и не се затруднявам и с най светло изпечените кафета.
-
- Зелено кафе
- Мнения: 45
- Регистриран на: 26 Дек 2022 01:14
- Град: Карлово
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro,
1Zpresso
Такааа.. ново двайсе. Съвсем случайно както си мелех и горната част на мелачката се оказа че се развива и завива. Беше се развило в борбата, завих го и тя взе да мели много леко и ситно. Нямаше го хруптенето на зърна. После го развих леко - дойде хруптенето, но се мели в пъти по леко от първоначалното ( за което се жалвах в по-предния пост) само, че ми задръства машината мн е ситно, та аджеба искам да питам това каква роля играе. Оказва ли влияние на калибрирането и съответно на самата настройка на мелачката?
П.с. оправих зегерката на топчето
П.с. оправих зегерката на топчето
Малко ама качествено!
Забелязвам, че 1Zpresso доста хаотично си сменят моделите (почти ежегодно). Проблема е, че не само с козметични или еволюционни подобрения в които основните компоненти остават съвместими, а и с драстични различия (за пример вида закрепването на конусния нож към вала).
Имам стара болка с един дефектен ПО ДИЗАЙН НА КОНСТРУКЦИЯТА техен модел и реших да направя втори опит за възкресяване и им писах... а те съвсем жизнерадостно ми съобщиха, че вече не го произвеждат и не носят отговорност... реших да споделя тук за да се знае - схемата е купуваш и се надяваш всичко да е наред през целия жизнен цикъл на продукта, защото нямат дългосрочна поддръжка.
Имам стара болка с един дефектен ПО ДИЗАЙН НА КОНСТРУКЦИЯТА техен модел и реших да направя втори опит за възкресяване и им писах... а те съвсем жизнерадостно ми съобщиха, че вече не го произвеждат и не носят отговорност... реших да споделя тук за да се знае - схемата е купуваш и се надяваш всичко да е наред през целия жизнен цикъл на продукта, защото нямат дългосрочна поддръжка.
Please tell me what is the average time with spare part support of your new models grinders.
Моля кажете ми какво е средното време на поддръжка на вашите нови модели.
Предполагам, че след толкова време на пазара са изчистили основните конструктивни грешки и ако има някакви проблеми, те определено биха възникнали след третата година... И понеже не може да се очаква дългогодишна поддръжка на техните продукти би трябвало да имате предвид, че "схемата е купуваш и се надяваш всичко да е наред през целия жизнен цикъл на продукта, защото нямат дългосрочна поддръжка" (отделно, както вече писах изпращането на дори съвсем малка резервна част е логистичен и финансов кошмар).All spare parts are produced for at least three years, but since the E Pro has been discontinued for a long time, we no longer have any parts available. We apologize for the inconvenience and for not being able to assist you in this instance.
Всички резервни части се произвеждат за поне три години, но понеже E Pro не се произвежда от дълго време, вече няма налични части. Извиняваме се за неудобството и че нямаме възможност да ви съдействаме в тази ситуация.