Ръчни кафемелачки 1Zpresso

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: Svetlin, Gaggia

Coffimanqk
Зелено кафе
Мнения: 45
Регистриран на: 26 Дек 2022 01:14
Град: Карлово
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro,
1Zpresso

Мнение

Определено ще ми трябва време, няма къде да ида, но голям дерт ми създава това пусто топче, все се вади и е адски тегаво. Не знам как ще го правя.
Малко ама качествено! :happy-partydance:
Coffimanqk
Зелено кафе
Мнения: 45
Регистриран на: 26 Дек 2022 01:14
Град: Карлово
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro,
1Zpresso

Мнение

Между другото някой знае ли от къде могат да се набавят тези силиконови рингчета против пързаляне на захвата. Търсих, но може би неправино..
Малко ама качествено! :happy-partydance:
Trex
Светло изпечен
Мнения: 148
Регистриран на: 11 Май 2022 20:58
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro

Мнение

Coffimanqk написа: 22 Яну 2023 14:50 Определено ще ми трябва време, няма къде да ида, но голям дерт ми създава това пусто топче, все се вади и е адски тегаво. Не знам как ще го правя.
Според мен много "клатиш" докато мелиш и създаваш сила в посока на изваждане на топчето. Докато свикна и аз го направих няколко пъти :) пробвай леко да "натискаш" топчето докато мелиш.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4677
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

И моето на Q-plus се вади, особено след няколко месеца ползване, но се свиква.
Добра новина е, че топчетата от Команданте пасват идеално.
20230122_155058.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
Бармалей
Светло изпечен
Мнения: 55
Регистриран на: 23 Ное 2022 13:18
Град: София
Приготвям кафе с: чудесни недостатъци

Мнение

Coffimanqk написа: 22 Яну 2023 14:50 Определено ще ми трябва време, няма къде да ида, но голям дерт ми създава това пусто топче, все се вади и е адски тегаво. Не знам как ще го правя.
Докато натрупате опит и мощ в предмишниците, мoже да опитате да приспособите (в традициите на форума :D) нещо в стила на XL дръжката на Comandante - с нея жена ми няма никакви проблеми да смила всякакво кафе с лекота...
disign
Средно изпечен
Мнения: 197
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

При мелене силата не трябва да е в посока вадене на топчето, и за меленето е нужна не груба сила, а добре насочена. Мелачката трябва да е вертикална и здраво хваната, колкото по-високо ти е хвата на корпуса, толкова ще е по-лесно. Въртенето трябва да е постоянно и да не накланя мелачката, понякога е по-лесно да въртиш по-бързо с твърдите кафета. Всяко спиране и тръгване е лошо, въртене назад според мен не трябва да се случва въобще.
Можеш да опиташ седнал с мелачка заключена между коленете, ако ти е много трудно. На мен лично ми е най-удобно прав с леко движение на стационарната лява ръка, все едно мелиш и с двете, но за това се иска малко свикване.
Не започвай със светли твърди кафета, при тях усещането е все едно мелиш камъни. За начало кафета от по-ниска надморска височина и примерно Сити изпичане - Бразилия, Мексико, Колумбия.
За ринга, няма нужда да се сменя, но най-вероятно от много зор се е омазнил. свали го от долният край и го измий с топла вода и веро. Основата на кафемелачката където ляга я мини със спирт. След като изсъхне силиконовия хват го върни на място. Така ще имаш много по-стабилен захват. За да не се омазнява бързо, може винаги преди мелене да си миеш и подсушаваш ръцете, при мен това помага много. Аз изкарах две години с JX-Pro и мисля че е страхотна мелачка.
Manolavra
Светло изпечен
Мнения: 122
Регистриран на: 09 Сеп 2020 10:50
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic с PID и
ARCO

Мнение

Всичко много точно е описал колегата по-горе. По спомен когато и аз имах Jx и ми се извади топчето , мисля че се нахлузваше на нещо като втулка която вече се върти и по спомен мисля че капнах малко капчица да се залепи топчето към втулката и не се е вадило повече. Трябва да се внимава с много светли кафета, понеже се мелят изключително трудно и аз от усилието без да разбера съм изкривил дръчката, понеже е алуминиева, което не е проблем понеже година след това продължавах да си меля без проблем. Сега при новата ми ръчна мелачка Arco дръжката е стоманена и няма изкривяване, а и самата мелачка изглежда по стабилно изработена и не се затруднявам и с най светло изпечените кафета.
Coffimanqk
Зелено кафе
Мнения: 45
Регистриран на: 26 Дек 2022 01:14
Град: Карлово
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro,
1Zpresso

Мнение

Такааа.. ново двайсе. Съвсем случайно както си мелех и горната част на мелачката се оказа че се развива и завива. Беше се развило в борбата, завих го и тя взе да мели много леко и ситно. Нямаше го хруптенето на зърна. После го развих леко - дойде хруптенето, но се мели в пъти по леко от първоначалното ( за което се жалвах в по-предния пост) само, че ми задръства машината мн е ситно, та аджеба искам да питам това каква роля играе. Оказва ли влияние на калибрирането и съответно на самата настройка на мелачката?

П.с. оправих зегерката на топчето :)
Малко ама качествено! :happy-partydance:
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 472
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Забелязвам, че 1Zpresso доста хаотично си сменят моделите (почти ежегодно). Проблема е, че не само с козметични или еволюционни подобрения в които основните компоненти остават съвместими, а и с драстични различия (за пример вида закрепването на конусния нож към вала).
Имам стара болка с един дефектен ПО ДИЗАЙН НА КОНСТРУКЦИЯТА техен модел и реших да направя втори опит за възкресяване и им писах... а те съвсем жизнерадостно ми съобщиха, че вече не го произвеждат и не носят отговорност... реших да споделя тук за да се знае - схемата е купуваш и се надяваш всичко да е наред през целия жизнен цикъл на продукта, защото нямат дългосрочна поддръжка.
Please tell me what is the average time with spare part support of your new models grinders.
Моля кажете ми какво е средното време на поддръжка на вашите нови модели.
All spare parts are produced for at least three years, but since the E Pro has been discontinued for a long time, we no longer have any parts available. We apologize for the inconvenience and for not being able to assist you in this instance.
Всички резервни части се произвеждат за поне три години, но понеже E Pro не се произвежда от дълго време, вече няма налични части. Извиняваме се за неудобството и че нямаме възможност да ви съдействаме в тази ситуация.
Предполагам, че след толкова време на пазара са изчистили основните конструктивни грешки и ако има някакви проблеми, те определено биха възникнали след третата година... И понеже не може да се очаква дългогодишна поддръжка на техните продукти би трябвало да имате предвид, че "схемата е купуваш и се надяваш всичко да е наред през целия жизнен цикъл на продукта, защото нямат дългосрочна поддръжка" (отделно, както вече писах изпращането на дори съвсем малка резервна част е логистичен и финансов кошмар).