С колко грама кафе си правите шотовете?

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: Svetlin, Gaggia

GBP
Нов потребител
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Фев 2023 15:31
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia classic & Demoka CR0203

Мнение

Аз си правя двойния шот от 18г кафе и 30сек време за екстракция.
tenga
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 25 Окт 2022 10:26
Град: Шумен

Мнение

Попринцип 17-19 гр, зависи от кафето, като гледам да изтича за 30 секунди и сътоветно двойно в чашата на грамажа.
Миналата седмица бях при Дъбов и си купих 2-3 кафета и ги питах за колко трябва да изтича, те ми казаха че техните изтичат за 22-24 секунди. Затова сега смених малко технологията и слагам 19гр, изтича за 23-24 секунди и получавам 38гр течност накрая.
VoyagerX
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Авг 2024 11:19
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Cadorna Prestige

Мнение

Колеги, някой смятал ли е приема на кофеин? В смисъл, аз предпочитам да пия две единични дози (около 10 гр. кафе), по около 30 мл., вместо една с 19 гр. и 40 мл. При кой вариант би трябвало да се отделя повече кофеин?
Ясно ми е, че зависи от кафето, едрината на смилане, температурата на водата и т.н, но да приемем, че тези условия са константа. :)
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4677
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

С 10 грама си на никъде, но си трябва време за да се убедиш. Това е между единичен и двоен шот. Специалното кафе си иска 15г+
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
VoyagerX
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Авг 2024 11:19
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Cadorna Prestige

Мнение

То аз съм сигурен, че с 15+ ще стане по-добро кафе, но две такива и още едно в офиса, ще ми дойдат много, а не ща да се откажа от нито едно. :D

Обратно към “Кафе напитки, начини и техники на приготвяне”